Ρέθυμνο: Την Πέμπτη η δίκη των επτά που φέρονται να εξύβρισαν χυδαία και να τραμπούκισαν τέσσερις γυναίκες

Κρήτη
Ρέθυμνο: Την Πέμπτη η δίκη των επτά που φέρονται να εξύβρισαν χυδαία και να τραμπούκισαν τέσσερις γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα δικαστήρια αναμένεται να «αναβιώσει» μεθαύριο Πέμπτη η υπόθεση της τραμπούκικης επίθεσης ακροδεξιών σε βάρος τεσσάρων γυναικών, στο Ρέθυμνο, τον Μάρτιο του 2020

Στα δικαστήρια αναμένεται να «αναβιώσει» την Πέμπτη 26 Μαΐου, η υπόθεση της τραμπούκικης επίθεσης ακροδεξιών σε βάρος τεσσάρων γυναικών, στο Ρέθυμνο, τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν τότε οι παθούσες, η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που εκείνες μετέβαιναν σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, από άνδρες που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, ωστόσο τελικά έλαβε αναβολή. Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά το περιστατικό που είχε λάβει χώρα στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί την Πέμπτη 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι τέσσερις γυναίκες περικυκλώθηκαν από μια ομάδα 15 ανδρών, την ώρα που εκείνες κατευθύνονταν προς το Δημαρχείο Ρεθύμνου. Οι γυναίκες κρατούσαν πλακάτ που είχαν φτιάξει οι ίδιες και τα οποία έγραφαν «Πεθαίνω σαν Χώρα», «Ή με τους Φασίστες ή με τους Ανθρώπους», «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δε θα τα κάνω πάλι τέσσερα εγώ (Μ. Λουντέμης). Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος».

Κάποιοι από την ομάδα των ανδρών φέρονται να έσπασαν τα πλακάτ και να έβρισαν χυδαία τις γυναίκες. Μετά το συμβάν, οι παθούσες απευθύνθηκαν στις Αρχές καταγγέλλοντας τους δράστες. Κάποιοι από αυτούς αναγνωρίστηκαν. Συνολικά 7 άνδρες είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Η ανακοίνωση

Με αφορμή την επικείμενη δίκη της Πέμπτης, οι τέσσερις παθούσες εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι «στο μέτρο που μας αναλογεί δε θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στο σκοτάδι εκείνων των ημερών». Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν οι γυναίκες, ο λόγος που έπεσαν θύματα επίθεσης ήταν αφενός το ότι πήγαιναν σε πορεία υπέρ των προσφύγων και αφετέρου επειδή είναι γυναίκες.

«Μετά από εξάμηνη αναβολή του δικαστηρίου και ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από την επίθεση εις βάρος μας, στις 26 Μαΐου εκδικάζεται η υπόθεσή μας στα δικαστήρια Ρεθύμνου. Είμαστε οι Ελεάννα Αποστολάκη, Ηλέκτρα Γάτου, Ειρήνη Πλαΐτη και Ουρανία Σκορδαλού και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νομικά την ομάδα ακροδεξιών ανδρών (επτά εξ αυτών) που με καλυμμένα τα πρόσωπά τους στις 5/3/2020 μας επιτέθηκαν απροκάλυπτα σε κεντρικό σημείο της πόλης», αναφέρουν αρχικά οι καταγγέλλουσες.

«Ο λόγος της επίθεσης δεν ήταν μόνο ότι κατευθυνόμασταν σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, αλλά και επειδή είμαστε γυναίκες, και αυτό αποδεικνύεται απ’ τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν και μας απευθύνθηκαν. Εμείς τέσσερις, αυτοί δεκαπέντε, εμείς περπατούσαμε, αυτοί έτρεξαν καταπάνω μας, μας περικύκλωσαν, μας έσπασαν τα πλακάτ, μας έσπρωξαν, μας έβρισαν: “Πουτ@@@ς, είστε η ντροπή της χώρας”», αναφέρεται επιπρόσθετα στην ανακοίνωση.

«Δε σωπαίνουμε»

«Επιθυμία μας είναι να υπενθυμίσουμε στην κοινωνία ότι η απροκάλυπτη εις βάρος μας επίθεση είναι απόρροια όλων όσων έχουμε ζήσει στο Ρέθυμνο τα χρόνια που η ναζιστική ΟΕΡ τρομοκρατούσε ατιμώρητη, ενώ όλοι ήξεραν. Σε μια τόσο μικρή κοινωνία, όπως αυτή του Ρεθύμνου, ο φασισμός έχει ονοματεπώνυμα. Στο μέτρο που μας αναλογεί δε θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στο σκοτάδι εκείνων των ημερών. Δε σωπαίνουμε. Επιμένουμε όσες αναβολές και να πάρει η δίκη», λένε, κλείνοντας, οι τέσσερις παθούσες.

Θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία

Η καταγγελλόμενη επίθεση είχε προκαλέσει, πρόπερσι, θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Ως εκ τούτου, πλήθος απλών πολιτών, αλλά και τοπικοί φορείς έσπευσαν να συμπαρασταθούν στις τέσσερις γυναίκες. Μεταξύ αυτών, ήταν η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η οποία είχε εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης στις παθούσες.

«Την Πέμπτη 5/3/2020 τέσσερις γυναίκες, οι οποίες κατευθύνονταν προς τη συγκέντρωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες στο Δημαρχείο, δέχτηκαν επίθεση σωματική και λεκτική από μια ορδή δεκαπέντε περίπου τραμπούκων. Οι θρασύδειλοι απόγονοι των δωσίλογων και των “σουμπεριτών” έβρισαν χυδαία και άσκησαν σωματική βία στις τέσσερις γυναίκες. Βγήκαν και πάλι από τις τρύπες τους οι μιμητές αυτών που έκαψαν τα Ανώγεια και τα χωριά του Κέντρους και έριξαν ζωντανές στη φωτιά τις εγκύους στην Καλή Συκιά.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση των φασιστοειδών στις τέσσερις γυναίκες και δηλώνει την αλληλεγγύη του στα πρόσωπά τους και στην τόλμη τους να καταγγείλουν δημόσια το γεγονός. Γνωρίζουμε πως ο φασισμός, ως το τελευταίο εργαλείο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, έχει διαχυθεί όχι μόνο σε εξτρεμιστικές ομάδες τραμπούκων αλλά και σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Όπως σωστά αναφέρουν οι τέσσερις γυναίκες που δέχτηκαν την επίθεση, στο κείμενό τους, “αυτό είναι το πρόσωπο του φασισμού. Ένα κτήνος που μεγεθύνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες που βιώνουμε συντελούν και ενισχύουν τη βάρβαρη παρουσία του. Η ταύτιση με τον φασισμό είναι ο εχθρός του ανθρώπου”», αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

(φωτογραφία Unspash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News