Ρέθυμνο: Στους τοπικούς φορείς το μπαλάκι των ευθυνών για τον Παλίγκρεμνο (βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Στους τοπικούς φορείς το μπαλάκι των ευθυνών για τον Παλίγκρεμνο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, μιλώντας στη Βουλή έριξε το φταίξιμο στους τοπικούς φορείς του Ρεθύμνου, ενώ επικαλέστηκε το επίμαχο έγγραφο του υπουργείιου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «ΝΚ»

Κραδαίνοντας το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που η έρευνα της «ΝΚ» εντόπισε κι έφερε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή 20 Μαΐου, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, προκειμένου να απαντήσει για το τί «πήγε λάθος» στην υπόθεση του Παλίγκρεμνου, στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρου ΜέΡΑ 25 κ.κ. Μανόλης Συντυχάκης και Κρίτων Αρσένης.

Ο υφυπουργός δε δίστασε να ρίξει τις ευθύνες ευθέως στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του νησιού, που ο βράχος μέχρι σήμερα δεν έχει προστατευτεί με θεσμική κατοχύρωση, αναφερόμενος στη χαμένη ευκαιρία του ΣΧΟΟΑΠ από το 2015, αλλά και στο έγγραφο που η «ΝΚ», ύστερα από έρευνα, εντόπισε ότι εμπεριέχεται στον φάκελο της υπόθεσης του Παλίγκρεμνου και έφερε στο φως, προκειμένου να ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό για μια περίπτωση που δημιούργησε μέχρι και ακτιβιστικό κίνημα εντός και εκτός Κρήτης!

Ακόμη, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει διαβάσει όλα τα ρεπορτάζ για την υπόθεση του Παλίγκρεμνου, ενώ στη δευτερολογία του παρουσίασε λέξη προς λέξη την ανάλυση του κειμένου, όπως ακριβώς αναφερόταν στο δημοσίευμα. Η συζήτηση της Δευτέρας 23 Μαΐου, στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τον Παλίγκρεμνο, δικαίωσε πλήρως την επιμονή για έρευνα, προκειμένου να φωτίσει ακόμη και τις πιο σκοτεινές πτυχές των μεγάλων θεμάτων της Κρήτης!

Το επίμαχο έγγραφο, το οποίο ακόμη και τώρα μπορεί να αποτελέσει το «όπλο» στα χέρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου, απεστάλη από τον Απρίλιο του 2020 στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία είχε και την ευθύνη της διανομής του αρμοδίως! Η Αποκεντρωμένη το έθεσε υπόψη του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα, καθώς φαίνεται ότι στον Δήμο ακόμη το ψάχνουν!

Το έγγραφο αυτό δίνει ακόμη και σήμερα τη δυνατότητα στον Δήμο Αγίου Βασιλείου να ζητήσει, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, να εκδοθεί υπουργική Απόφαση για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών μετά την έναρξη της μελέτης προστασίας του βράχου!

Η μελέτη προστασίας, η ειδική έκθεση θα εκπονηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μόλις υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο είναι δυνατό να ζητηθεί η αναστολή κάθε άδειας και εργασίας στην περιοχή!

Προς το παρόν, οι εργασίες του υπόσκαφου ξενοδοχείου των 7 δωματίων και των 14 κλινών πάνω στον Παλίγκρεμνο, που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η έκταση αγοράστηκε το 1968 και σταδιακά την «καθάρισαν» οι ιδιοκτήτες από αιγιαλό και δασικά, έχουν «παγώσει», μετά από προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνου επί των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Η διαταγή αυτή ισχύει ως τις 21 Ιουνίου, οπότε και θα συζητηθούν τα οριστικά ασφαλιστικά μέτρα. Η απαγόρευση έγκειται στη μη χρήση των δρόμων που θεωρούνται επίδικοι μεταξύ ιδιοκτητών, Δασαρχείου και Δήμου.

«Δε ζητήσατε ποτέ την προστασία»

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τέτοια θέματα είναι απόρροια της έλλειψης σχεδιασμού και τάξης και κανόνων στα πράγματα! Είναι λάθος της διοίκησης... Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο τη χρονική στιγμή που αιτείται κάποιος, εν προκειμένω ο επενδυτής! Το ΣΧΟΟΑΠ αναφερόταν σε περιορισμούς και ήταν έτοιμο από το 2015. Γιατί δεν υπογράφτηκε και να ισχύσει και να μη γίνει τώρα μονάδα; Θα μπορούσε η περιοχή να είχε προστατευτεί. Και η ευθύνη δεν είναι δική μας. Το 2020 απαντήθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του ΥΠ.ΕΝ. προς την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος αναφέρει, και αναφέρει ότι είναι δυνατή η έκδοση “πράξης χαρακτηρισμού ως προστατευόμενου τοπίου ή ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού της εν λόγω περιοχής” με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τη γνώμη του αιρετού περιφερειάρχη, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6, παρ. 3 του Ν. 3937/2011, βάσει ειδικής έκθεσης που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου αντικειμένου, και η οποία θα μπορούσε να συνταχθεί και να υποβληθεί από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος. Έγινε αυτό;», ανέφερε ο κ. Ταγαράς και συνέχισε ότι σήμερα το σημείο αυτό του νόμου έχει τροποποιήθηκε από το άρθρο 47 του Ν. 4685/20 και θα πρέπει ο περιφερειάρχης Κρήτης να κάνει το αίτημα στο ΥΠ.ΕΝ., ως προς αυτό του αποδίδεται η ευθύνη. Στη συνέχεια προχώρησε στο επίμαχο σημείο του εγγράφου που δεν έχει τροποποιηθεί και ισχύει και σήμερα, και το οποίο αναφέρει: «Όσον αφορά στην έκδοση απόφασης υπουργού ΥΠ.ΕΝ. για αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών στην περιοχή μελέτης ή σε τμήματα αυτής (παρ. 3 του άρ. 6 του Ν. 2242/94), αυτή είναι δυνατή μετά την έναρξη εκπόνησης της μελέτης και θα εξεταστεί από την υπηρεσία μας κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτη».

Ο κ. Ταγαράς αναρωτήθηκε: «Υπήρξε τέτοιο αίτημα από την Αποκεντρωμένη στο ΥΠ.ΕΝ.; Όχι! Είναι συγκεκριμένες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν», σημείωσε ο υφυπουργός, λέγοντας ότι» δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα προς το ΥΠ.ΕΝ. για να εξελίξει το θέμα».

Αναφερόμενος στην οικοδομική άδεια, είπε ότι, αν υπάρχουν λάθη ή ψευδή στοιχεία, αυτά θα ελεγχθούν, ενώ αναφέρθηκε και στην Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου, που εξέδωσε την οικοδομική άδεια του υπόσκαφου ξενοδοχείου στον βράχο του Παλίγκρεμνου, ότι θα ελέγξει και θα ξαναελέγξει τον φάκελο και να ανακαλέσει την άδεια, γιατί είναι η μόνη υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα να το κάνει. Ωστόσο, σημείωσε ότι η επένδυση είναι μικρή, 256 τ.μ., επί των 34 στρεμμάτων οικόπεδο, λέγοντας ότι για ένα σπίτι σε αυτή την έκταση θα υπήρχε μεγαλύτερη κάλυψη και πως, εφόσον κατατέθηκαν τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν χωρίς να υπάρχει θεσμοθετημένη προστασία του βράχου, η Υ.ΔΟΜ. δεν μπορούσε να μην εκδώσει την άδεια.

Ο κ. Ταγαράς κατέληξε ρίχνοντας την ευθύνη στους τοπικούς φορείς (Δήμο, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη), λέγοντας ότι σήμερα δε θα ήμασταν εδώ να κάνουμε αυτή τη συζήτηση αν είχε ψηφιστεί το ΣΧΟΟΑΠ, και να δίνονται ερμηνείες. Όπου χρειάζονται ερμηνείες σημαίνει λάθος της διοίκησης και θεσμικά κενά».

Ναι σε όλα από το υπουργείο Πολιτισμού!

Μάλιστα ο κ. Ταγαράς, τοποθετούμενος, είπε ότι από το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι το υπουργείο ως γνωστόν που μπορεί να απαγορεύσει, ακόμη κι αν δεν ήταν θεσμοθετημένος ο βράχος, πήρε όλες τις εγκρίσεις, όπως για παράδειγμα από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και την Εφορία Ρεθύμνου.

Αναφερόμενος στο ΚΕΣΑ, είπε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε επί της αρχιτεκτονικής μελέτης, λέγοντας ότι είναι ήπια στη συγκεκριμένη περιοχή και πως το τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου κακώς μπήκε πέρα της αρχιτεκτονικής μελέτης σε ζητήματα γεωλογικά, επικινδυνότητα εδάφους και κατακρημνίσεων.

Μ. Συντυχάκης: «Εντολοδόχος των επενδυτών»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης σε ανταπάντηση στον υφυπουργό Περιβάλλοντος είπε ότι εμφανίστηκε ως εντολοδόχος από την πλευρά του επενδυτή και προσπάθησε να δικαιολογήσει την επένδυση, λέγοντας ότι πρόκειται για «μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα», σε περιοχή «που δεν έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη» και ότι «δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να απαγορεύει», νίπτοντας τας χείρας του για την επικείμενη καταστροφή της περιοχής.

Τη στάση αυτή στηλίτευσε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, λέγοντας ότι «το δίκιο του ισχυρού, το δίκιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι πιο σημαντικό από την καταστροφή του περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, που έχει κάνει “κόσκινο” την περιβαλλοντική νομοθεσία για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο κ. Συντυχάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΑ και την οικοδομική άδεια.

Κρ. Αρσένης: «Να προστατευτεί με Π.Δ.»

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης επί της τοποθετήσεως του υφυπουργού Περιβάλλοντος τόνισε: «Είναι ψέμα ότι δεν μπορούσε να δράσει το ΥΠ.ΕΝ. Με βάση τον Νόμο 3937/11, η περιοχή του Παλίγκρεμνου μπορεί να προστατευτεί με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του ΥΠ.ΕΝ. Μπορούσαν, αλλά δεν το έκαναν.

Από τις 13 Μαρτίου του 2020 είχε λάβει ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης επιστολή από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για επείγουσα έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Γιατί την αφήσατε απροστάτευτη;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News