Παλίγκρεμνος: Εκατοντάδες Κρητικοί απέναντι στην επένδυση που «απειλεί» το φυσικό μνημείο (pic, vid)

Κρήτη
Παλίγκρεμνος: Εκατοντάδες Κρητικοί απέναντι στην επένδυση που «απειλεί» το φυσικό μνημείο (pic, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στη σχεδιαζόμενη επένδυση στο παγκοσμίου φήμης φυσικό μνημείο στον Πλακιά Ρεθύμνου

Μαζική κινητοποίηση, με σκοπό την ακύρωση της σχεδιαζόμενης ξενοδοχειακής «επένδυσης» στο παγκοσμίου φήμης τοπόσημο του Παλίγκρεμνου, στον Πλακιά Ρεθύμνου, έλαβε χώρα χθες στην εν λόγω περιοχή. Εκατοντάδες Κρητικοί - και όχι μόνο - απ’ όλες τις γωνιές του νησιού συνέρρευσαν χθες στον Πλακιά, σχηματίζοντας ανθρώπινη “αλυσίδα” γύρω από το φυσικό μνημείο του Παλίγκρεμνου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότερα από 1.000 άτομα βρέθηκαν στο σημείο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της δόμησης στην περιοχή, προκειμένου να «μείνει ο Παλίγκρεμνος ανέγγιχτος για τις επόμενες γενιές!».

Το «ραντεβού» είχε δοθεί για τις 11 το πρωί χθες Κυριακή. Απλοί πολίτες από όλη την Κρήτη, ορειβατικοί σύλλογοι, αναρριχητές, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, αλλά και επαγγελματίες της περιοχής μετέβησαν χθες στον Πλακιά.

«Ο βράχος για τον βράχο μας θα γίνουμε εμείς» ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών.

Η κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα οργανωμένη: Μέλη της Συντονιστικής Ομάδας της Κίνησης για την Προστασία του Παλίγκρεμνου ενημέρωναν τους επισκέπτες της παραλίας με σχετικό υλικό, ενώ λειτούργησε μικροφωνική εγκατάσταση. Εξάλλου, αυτοσχέδιες καλλιτεχνικές δημιουργίες από παιδιά και αρκετά πανό έδιναν χρώμα... γιορτής στην κινητοποίηση, η οποία ήταν ενδεικτική της αποφασιστικότητας που υπάρχει ενάντια στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του διάσημου αυτού γεώτοπου.

Σημειώνεται ότι ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός φτάνοντας στην περιοχή, ενώ συνεχώς τονιζόταν από τους διοργανωτές ότι δεν πρέπει να μείνει στον χώρο ούτε ένα σκουπίδι, ούτε μια γόπα τσιγάρου.

Οι ευθύνες - “Αθωράκιστη” νομικά η περιοχή

Ως γνωστόν, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου προσπαθεί να βάλει φρένο έστω και προσωρινά στις εργασίες κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας, με ένδικα μέσα, μέσω ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο, η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ίσως είχε αποφευχθεί εάν η δημοτική Αρχή αλλά κι εν γένει η Πολιτεία δεν είχαν ολιγωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, θέτοντας όρια δόμησης.

Ο έφορος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς ανέφερε ότι «δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υποβαθμιστεί η γεωλογική και φυσική αξία που έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Πρέπει να μπαίνουν κάποια όρια όσον αφορά στις επενδύσεις».

Επίσης, ο κ. Φασουλάς επισήμανε ότι ακριβώς απέναντι από τον χώρο όπου σχεδιάζεται η δόμηση ξενοδοχείου φαίνονται να λαμβάνουν χώρα καταπτώσεις βράχων, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δε γίνεται να αγνοηθεί ούτε από τους ίδιους τους επενδυτές.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου ΤΕΕ, κ. Σπύρος Καλησπεράκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ευρύτερη περιοχή είναι “αθωράκιστη” νομικά». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας) έχει τη δυνατότητα να προβεί στην απόφαση της απαγόρευσης δόμησης στην επίμαχη περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδιασμού.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιέσεις από τους κατοίκους λόγω της βασικής στρατηγικής του ΣΧΟΑΠ, που είναι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου και διάσπαρτης δόμησης, που σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η αξία των οικοπέδων, ότι σταματάνε οι αγοραπωλησίες και οι επενδύσεις που έχουν πάρει λίγο τα πάνω τους... Ωστόσο δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!», ανέφερε, με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου κ. Βαλάντης Μανωλεσάκης.

(Φωτογραφίες Δημόσια Ομάδα Facebook: Save Paligremnos - SOS Plakias)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News