Γεωργαντάς: Υπό «εξέταση» ο τομέας ελαιοκομίας στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Γεωργαντάς: Υπό «εξέταση» ο τομέας ελαιοκομίας στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, πραγματοποιεί επαφές με θεσμικούς εκπροσώπους καθώς και με εκπροσώπους συνεταιριστικών, αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων

Την ανάγκη δημιουργίας μίας ειδικότητας ελαιοκομίας στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς εξέφρασαν οι σπουδαστές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Μεσαρά, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί του νησιού του έθεσαν την ανεξέλεγκτη ακόμη και σήμερα και παρά την δύσκολη συγκυρία, εκτόξευση των τιμών από το χωράφι στο ράφι.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε την πρώην Γεωργική Σχολή Μεσαράς και νυν δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής κατάρτισης, όπου το πρώτο και κύριο αίτημα των μαθητών ήταν να δοθεί ένα τέλος στο παράδοξο… της απουσίας ειδικότητας για την παραγωγή ελαιολάδου.

Διαβάστε επίσης 

Επιπλέον ενίσχυση 28,5 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες της Κρήτης

Τί είπαν οι μαθητές της γεωργικής σχολής στον Γεωργαντά (εικόνες, βίντεο)

Ο υπουργός άκουσε προσωπικό και σπουδαστές να του τονίζουν την ανάγκη να δημιουργηθεί ειδικότητα  ελαιοκομίας στη σχολή καθώς παρότι το ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι της Κρήτης, μια τέτοια ειδικότητα δεν υπάρχει με τους αποφοίτους να παίρνουν πτυχίο ως τεχνικοί  Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών.

https://www.youtube.com/watch?v=YlAVMWLOgpc

https://www.youtube.com/watch?v=Vv6swcd4Nm4

Οι μαθητές της ΕΠΑΣ, του έθεσαν το ζήτημα των πτυχίων καθώς όταν μπήκαν στη σχολή το πτυχίο τους ήταν κατηγορίας 4, ενώ τώρα ως ΔΙΕΚ το πτυχίο τους είναι κατηγορίας τρία, με τους μαθητές να θεωρούν ότι αδικούνται.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι αμέσως το επόμενο διάστημα θα τους απαντήσει, γιατί είναι κάτι που πρέπει να το συνεννοηθεί με το υπουργείο Παιδείας και την κυρία Κεραμέως.

Αντίστοιχη ερώτηση, είχαν θέσει και μαθητές στη γεωργική σχολή της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη απάντηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση αυτή και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος των ανατιμήσεων, όμως προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Τώρα είναι μια δύσκολη στιγμή, όμως ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει μέλλον».

Ο κ. Γεωργαντάς έκανε ειδική αναφορά στα θερμοκήπια της Κρήτης που «είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα και έχουν μέλλον, γιατί αντιμετωπίζουν και την κλιματική κρίση. Υπάρχουν πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης και θα προχωρήσουν τώρα και τις αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών».

Ο υπουργός μετε΄βη το απόγευμα στο Ρέθυμνο, όπου έχει προγραμματισμένη σύσκεψη στις 4 με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής και ακολούθως με κομματικά στελέχη.

Οι σπουδαστές έθεσαν επίσης και το ζήτημα των πτυχίων τους που ο νόμος  για την μεταγυμνασιακή εκπαίδευση τα υποβίβασε και μάλιστα με αναδρομική ισχύ στην κατηγορία 3 από 4 που ήταν με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης δεσμεύτηκε για μια λύση σε συνεννόηση με την υπουργό Παιδείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεωργική σχολή έχει 4 σπουδαστές ΕΠΑΣ και 8 ΔΙΕΚ. Στις σχολές αυτές φοιτούν όσοι επιθυμούν ανεξάρτητα από την ηλικία.

Συγκεκριμένα σε αυτή φοιτούν δύο σπουδαστές από Θεσσαλονίκη, ένας απο Χανιά, ένας απο Ρέθυμνο, ένας απο Ιεράπετρα, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται απο το Ηράκλειο. Οι σπουδαστές, μένουν σε ξενοδοχείο στο Τυμπάκι και σιτίζονται εκει. Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα συνιστά και η έλλειψη προσωπικού. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό απαρτίζεται απο τέσσερα άτομα: Δύο γεωπόνοι, ένας διοικητικός, ένας γενικών καθηκόντων και ένας συνεργείο καθαριότητας. Όμως, όπως τονίστηκε, ουσιαστικά όλοι κατεβαίνουν στα θερμοκήπια ,γιατί αλλιώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η καλλιέργεια.

Σύσκεψη στο Ρέθυμνο

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε ανοικτή σύσκεψη με θεσμικούς και παραγωγούς στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Γεωργαντάς συνοδευόμενος από το βουλευτή Ρεθύμνου  Γιάννη Κεφαλογιάννη, πραγματοποιεί επαφές με θεσμικούς εκπροσώπους της Π.Ε. Ρεθύμνου καθώς και με εκπροσώπους συνεταιριστικών, αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

Έθεσαν στον υπουργό το «καπέλο» στις τιμές

Παρά την οικονομική ασφυξία, παραγωγοί και καταναλωτές όπως είπαν πέφτουν θύματα αισχροκερδών, θέτοντας το ζήτημα στον υπουργό.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου και θα έχει επαφές με στελέχη του κόμματος. 

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο υπουργός πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Κρήτης διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του πρωτογεννούς τομέα στη νησί, παρουσία του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη. Όπως μάλιστα τόνισε λίγο μετά την σύσκεψη «κάναμε μία ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοκόμων».

«Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα βιώνει μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση συνολικά προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έτσι ώστε να παράξουν γιατί είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε όλο τον πληθυσμό», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, γνωστοποιώντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα είναι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της αύξησης παραγωγής. 

Την Μ. Εβδομάδα η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι σε αυτή την κατέθυνση καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε η συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά αυτούς που έχουν ζωικό κεφάλαιο, να δοθεί νωρίτερα φέτος, δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε πως το μεταφορικό ισοδύναμο αντιστοιχεί για την Κρήτη σε ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 28,5 εκατ. ευρώ στους νέους αγρότες

Αναφορικά με τους νέους αγρότες, ο κ. Γεωργαντάς είπε οτι στην Κρήτη έχουν κατατεθεί 2.600 αιτήσεις, οι περισσότερες αναλογικά στη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η διεκπεραίωση αυτών των αιτήσεων προχωρά πολύ γρήγορα. Όπως είπε, το υπουργείο βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 490 εκατ.  ευρώ, το οποίο δίνει σε κάθε νέο αγρότη 35.000-40.000 ευρώ, αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο υπουργός τόνισε ότι «η αναλογία για το νησί της Κρήτης σε αυτή τη νέα κατανομή είναι περίπου 28 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 37 εκατ., τα οποία έχουν δοθεί ήδη».

Εξετάζεται το ζήτημα της σταφίδας

Ερωτηθείς για το θέμα της σταφίδας, ο υπουργός αγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων ανέφερε ότι «αντιμετώπισα στους δύο μήνες που βρίσκομαι στο υπουργείο το ζήτημα της κάλυψης του εισοδήματος, του μειωμένου εισοδήματος, των παραγωγών της κορινθιακής σταφίδας, για το οποίο και με απόφαση του υπουργείου, προώθησα για λύση. Μένει το ζήτημα των μεταποιητικών επιχειρήσεων των Συνεταιρισμών που υπάρχουν και στην Κρήτη, σε σχέση με τα αποθέματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και έχουν επιφέρει ζημιά. Για αυτό το ζήτημα ο μόνος τρόπος για να δοθεί μία αποζημίωση είναι μέσω των ενισχύσεων λόγω κορονοιου. Ξεκινάμε την κατάθεση του φακέλου, γιατί χρειάζεται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα αφορά σε όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και βεβαίως στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που βρίσκονται και στο νησί. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα ακριβώς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, καθώς η προηγούμενη ενίσχυση που δόθηκε από εμένα στους παραγωγούς ήταν μέσω de minimis, αφορά δηλαδή μόνο παραγωγούς.

Θέμα παραγωγών στην Κρήτη δεν μου τέθηκε, μου τέθηκε θέμα μόνο του συνεταιρισμού και αυτό το αίτημα εμείς θα το προωθήσουμε μαζί με όλα τα αιτήματα τα παρόμοια προκειμένου να υπάρχει εγκριτική απόφαση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε να είναι θετική η αποδοχή του αιτήματος αυτού».

Ο κ. Γεωργαντάς ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα να ακουστούν τα προβλήματα και ειδικά όσα φορούν την Κρήτη.

Ακρίβεια και Ανατιμήσεις

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε ότι «υπάρχει ένα συνεχόμενο πρόγραμμα από την πλευρά της κυβέρνησης για τη στήριξή του πρωτογενή τομέα και σε σχέση με την αύξηση του ρεύματος και σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου.  Ήδη λειτουργεί πολύ καλά το μέτρο της έκπτωσης 15 λεπτών στην αντλία, για όποιον παίρνει πετρέλαιο και κατά βάση χρησιμοποιεί πετρέλαιο στα αγροτικά μηχανήματα, οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας. Υπάρχουν βεβαίως και οι ενισχύσεις και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα δοθούν τον Οκτώβριο, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αλλά ταυτόχρονα αυτό το οποίο προσπαθούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε, μέσα από την πλατφόρμα που δημιουργήσαμε για τη δήλωση αποθεμάτων, είναι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν ήδη πρόστιμα, τα οποία έχουν επιβληθεί και βεβαίως τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή διάταξη σε συνεννόηση με τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Πρέπει και αυτό το μέτρο να ληφθεί ώστε να υπάρξει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά ότι κανείς δεν μπορεί σε μία δύσκολη περίοδο να αισχροκερδεί σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών».

Επισιτιστική επάρκεια

Ερωτηθείς για την επισιτιστική επάρκεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε, «ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας. Νομίζω ήταν απόλυτα ξεκάθαρο αυτό και από τη δήλωση αποθεμάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε. Για παράδειγμα όπως προκύπτει ακόμα και καμία άλλη εισαγωγή να μην κάνουμε, υπάρχει ηλιέλαιο για πέντε μήνες και υπάρχει στο σογιέλαιο για εννέα μήνες. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν οι αγρότες μας να παράγουν και να κρατήσουμε τις τιμές για το καταναλωτικό κοινό στο επίπεδο εκείνο που δικαιολογείται μεν από την ενεργειακή κρίση, αλλά δεν μπορεί να την ξεπερνάει.

Ενιαία Ενίσχυση μέσω gov.gr

Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν παρόντες: «Ήταν μία πολύ ουσιαστική συζήτηση η οποία έγινε και θα έχει και συνέχεια το Σάββατο στο προσυνέδριο. Να πω εδώ και κάτι το οποίο νομίζω είναι σημαντικό να ακουστεί: Χθες, το υπουργείο μας, έβγαλε δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει ότι πλέον οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι δηλώσεις ενίσχυσης για το 2022 που θα ξεκινήσουν από 14 του μήνα, θα γίνουν μέσα από το gov.gr. Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο, με έναν πολύ απλουστευμένο τρόπο, να δώσουμε τη δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων και ουσιαστικά να βρίσκεται στο κρατικό στο υπολογιστικό νέφος το κρατικό, όλα αυτά τα δεδομένα, όλη αυτή η διαδικασία, η οποία αφορά το σύνολο των αγροτών μας και ύψος επιδοτήσεων 2,2 δις. ευρώ.

Το πρόγραμμα του υπουργού την Τετάρτη 13 Απριλίου

Το πρόγραμμα του υπουργού κατά την παραμονή του στην Κρήτη αύριο Τετάρτη 13 Απριλίου συμπεριλαμβάνει τα εξής: 

9:00-10:30 Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

10:40-12:40 Σύσκεψη με παραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων Χανιών στο ΜΑΙΧ

13:00 ΔΕΕΠ - ΟΝΝΕΔ Χανίων 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News