Ρέθυμνο: Επί τάπητος το ωράριο μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κρήτη
Ρέθυμνο: Επί τάπητος το ωράριο μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση συνεργασίας με εκπροσώπους της Τροχαίας Ρεθύμνου, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με συναρμόδιες υπηρεσίες γύρω απο το θέμα

Συνάντηση συνεργασίας με εκπροσώπους της Τροχαίας Ρεθύμνου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περ/κής  Ενότητας Ρεθύμνου είχε η Δημοτική Κοινότητα Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών της με συναρμόδιες υπηρεσίες του Ρεθύμνου προκειμένου τα μέλη της να υπηρετούν τα αυτοδιοικητικά  τους καθήκοντα με διαφάνεια, εγκυρότητα και συνέπεια απέναντι στο Νόμο και τα δικαιώματα των πολιτών.  

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Πρόεδρος κα Ε. Μιχάλα και τα Μέλη της Δημοτικής Κοινότητας κα Μ. Βούρβαχη, κ. Ιακ.  Διακουμάκης, κ. Κ.  Ρειζάκης Κώστας και η κα Χρ. Ψυχαράκη, ο Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ. κ. Βασ. Περπυράκης ενώ από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας συμμετείχαν οι κ.κ. N. Βουμβουράκης/ Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας- Πρ/νος Τμήμ. Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε Ρεθύμνης και Μ. Περδικάκης/Επόπτης Υγείας  και  εκ μέρους της Τροχαίας ο Υποδιοικητής κ. Μαν.  Κατσούγκρης.

Η συνεργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεδρίας της Δημοτικής Κοινότητας με θέματα ημερήσιας διάταξης το ωράριο μουσικής σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος και την εκ μέρους τους ανάπτυξη  τραπεζοκαθισμάτων καθώς και θέματα που άπτονται αρμοδιότητας της Τροχαίας.

Κρίνεται αναγκαία μια αναλυτικότερη αναφορά στις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν τις προαναφερόμενες παραμέτρους λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να ενημερωθούν ακριβέστερα συμπολίτες επιχειρηματίες και κάτοικοι.

Σε ότι αφορά λοιπόν το ωράριο Μουσικής σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος,  επισημάνθηκε  πως οι όροι και οι προϋποθέσεις  χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων σε αυτά καθορίζονται από την αστυνομική διάταξη και τα ισχύοντα μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας.

Όπως προκύπτει από της διατάξεις αυτές η χρήση μουσικών οργάνων ή στερεοφωνικού μηχανήματος κατ´αρχήν απαγορεύεται αλλά επιτρέπεται ύστερα από άδεια και μόνον σε περίπτωση που δε διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων. Η συγκεκριμένη άδεια έχει διάρκεια ισχύος μέχρι τις 10 το βράδυ κατά τη χειμερινή περίοδο και μέχρι τις 11 το βράδυ κατά τη θερινή. Δύναται δε παράτασης κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων. Διευκρινίζεται ότι για  τα καταστήματα που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο, το ωράριο μουσικής επεκτείνεται μέχρι τις 2.00 τα μεσάνυχτα  και μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα για όσα λειτουργούν  σε κλειστό χώρο. Η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων εκδίδεται ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνης, μετά από έλεγχο του σχετικού αιτήματος του ενδιαφερόμενου. Αξίζει να τονιστεί πως η χορήγηση άδειας παράτασης μουσικής προϋποθέτει: ηχητική μελέτη την οποία καταθέτει ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μαζί με την αίτηση του στο Τμήμα Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου και γνωμοδοτήσεις που συντάσσουν η Αστυνομική Διεύθυνση και το Υγειονομικό προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παραβάσεις, το περιεχόμενο, το είδος και η σοβαρότητά τους. Αφού τεθούν στη διάθεση της Δημοτικής Κοινότητας τα παραπάνω έγγραφα, το Συμβούλιο της τα μελετά και λαμβάνει τη σχετική εγκριτική ή απορριπτική του αιτήματος, απόφαση. 

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων  ο Μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Β. Περπυράκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ότι από 1η Απριλίου 2022 θα επανατεθούν σε ισχύ οι προγενέστερες οριοθετήσεις, οι παραχωρήσεις δηλαδή δημόσιου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα που είχαν καθοριστεί  αρχικά σε όλα  καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος αφού στις 31 Μαρτίου έληξε η ισχύς της παραχώρησης επιπλέον χώρου τραπεζοκαθισμάτων. 

Στο συγκεκριμένο θέμα, ο Υποδιοικητής της Τροχαίας κ. Κατσούγκρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στη εν γένει εικόνα και λειτουργία  της Παλιάς Πόλης η κατάληψη δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις που παραβιάζουν τις εγκεκριμένες οριοθετήσεις  ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια κατοίκων κι επισκεπτών, αποκλείοντας την πρόσβαση υπηρεσιακών οχημάτων (ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα κ.α) σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπλέον επισήμανε πως παρότι σημειώνονται τροχονομικές παραβάσεις, η συχνότητα τους έχει μειωθεί συγκριτικά με το παρελθόν,  γεγονός που καταδεικνύει τη βελτίωση της  οδηγικής συμπεριφοράς των συμπολιτών.

 Το Συμβούλιο της Δημοτικής  Κοινότητας ζήτησε από την Τροχαία να εντείνει τους ελέγχους και να διατηρεί διαρκή παρουσία  σε όλη τη πόλη, με ειδικό βάρος  στη  Λεωφόρο Κουντουριώτη έως την περιοχή του Κουμπέ, κυρίως κατά τις ώρες κυκλοφοριακής  αιχμής. Συμφωνήθηκε η διατήρηση στενής και διαρκούς  συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών προκειμένου το έργο τους να εξυπηρετεί τις ανάγκες ασφάλειας,  προσβασιμότητας, μετακίνησης, ψυχαγωγίας και ανάπαυσης,  δημοτών κι επισκεπτών. 

Φωτογραφία: Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News