Ρέθυμνο: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι από τις αυξήσεις σε ενέργεια και ζωοτροφές (βίντεο)

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι από τις αυξήσεις σε ενέργεια και ζωοτροφές (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, που κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για το μέλλον του κλάδου - Το κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη

Μπροστά σε μια επισιτιστική κρίση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις βρίσκεται η χώρα μας, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, που έχουν πλήξει και τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης, όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παράγωγη, αφού το κέρδος είναι ανύπαρκτο με τις σημερινές τιμές αγοράς ζωοτροφών.

«Έχουμε πλέον έναν ακήρυχτο πόλεμο»

Οι κτηνοτρόφοι του νησιού τονίζουν πως έφτασαν στο σημείο να σφάζουν τα ζώα τους, για να μην πεθάνουν από ασιτία, επειδή το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί πάνω από 200% μέσα σε διάστημα 20 ημερών,  και το ζωικό τους κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά 50%. «Εμείς έχουμε ένα πόλεμο εδώ πέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης.

Αποθέματα ζωοτροφών υπό εξαφάνιση

Παράλληλα, στην κρητική αγορά τα αποθέματα ζωοτροφών και δη του καλαμποκιού τείνουν να μηδενιστούν. Τα εργοστάσια παραγωγής επέβαλαν πλαφόν δέκα τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη, ζητώντας πληρωμές τις μετρητοίς. Ο πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης σε πρόσφατη επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό μιλούσε για την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι. Σε δύο με τρεις ημέρες θα ξεμείνουμε εντελώς, με αποτέλεσμα την παύση της παραγωγής ζωοτροφών αλλά και τη μη σίτιση του ζωικού κεφαλαίου, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχει παραγωγή γάλακτος και κρέατος, διότι τα ζώα θα πεθαίνουν από υποσιτισμό».

«Ενόψει των ημερών του Πάσχα, θα υπάρχει επάρκεια κρέατος στην αγορά του νησιού», αναφέρει ο κ. Βενιεράκης και προσθέτει ότι ''από το καλοκαίρι και ύστερα τόσο το κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι ορατά μόνο με το «κιάλι».''

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News