Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Δυναμικές κινητοποιήσεις υπό βροχή σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Δυναμικές κινητοποιήσεις υπό βροχή σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι στον τουρισμό βγήκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, οργανώνοντας συλλαλητήρια, διεκδικώντας μια σειρά αιτημάτων

Με το σύνθημα: « Εισόδημα για όλους - Προστασία των ανέργων - Μέτρα προστασίας της υγείας μας» ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι υπάλληλοι στον Επισιτισμό, αλλά και όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο, βγήκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, αψηφώντας την βροχή, διεκδηκόντας την λήψη σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Τα αιτήματα

«Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλο τον κλάδο, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στον επισιτισμό και στους διανομείς. Επίδομα ανεργίας 600 € για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία. Σταθερή δουλειά. 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των διανομέων, των μαγείρων, των σερβιτόρων και της λάντζας».

Όπως τονίζουν στο ψήφισμά τους, αγωνίζονται-Αντιδρούν και απαιτούμε: 

  • Παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022 μέχρι να πιάσουμε δουλειά, κατάργηση του Ν.3986/11 και αποκατάσταση του χρόνου τακτικής επιδότησης ανάλογα με την απασχόληση.
  • Nα ανακληθεί άμεσα η Κυβερνητική απόφαση για τους συνάδελφους που εργάζονται σε ξενοδοχείο αλλά δεν ανήκουν στις ειδικότητες της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των οποίων το σύστημα δεν αναγνωρίζει τις μονομερείς αναστολές, με αποτέλεσμα να εκδίδει ο ΟΑΕΔ απορριπτικές αποφάσεις στα ταμεία, καθώς και αποφάσεις ανάκλησης των περυσινών ταμείων ανεργίας, βγάζοντάς τους χρέη χιλιάδων ευρώ!!
  • Εφαρμογή και τήρηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με διεκδίκηση Τοπικής Κ.Σ.Σ.Ε στα ξενοδοχεία με γενναία και πραγματική αύξηση.
  • Επαναφορά της 20ετίας στο εφάπαξ.
  • Δημιουργία και αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας-υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
  • Άμεση προστασία του λαϊκού εισοδήματος ενάντια στην ακρίβεια με μέτρα στήριξης.
  • Πλήρη στελέχωση των Ελεγκτικών μηχανισμών (Επιθεώρηση Εργασίας. Υπηρεσίες ΕΦΚΑ).
  • Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων (Χατζηδάκη-Αχτσιόγλου κλπ.).

Κάλεσμα για συμμετοχή στην ίδια συγκέντρωση στο ΕΚΗ απηύθυνε και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε μεταξύ των άλλων, «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το υστέρημα του λαού, εμείς καλούμαστε να επιβιώσουμε με ψίχουλα μέσα σε συνθήκες εξαντλητικής ακρίβειας. Εδώ και χρόνια ματώνουμε για τα κέρδη τους, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά και τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώθηκαν. Φόρτωσαν στις πλάτες μας και το κόστος της πανδημίας, αφήνοντας χιλιάδες εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με τα ψίχουλα της αναστολής ή το πενιχρό Ταμείο Ανεργίας, και αυτά με σύντομη ημερομηνία λήξης για όσους τα πήραν. Γι’ αυτούς που δούλεψαν σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και στους διανομείς επεφύλασσαν άγρια εκμετάλλευση, εντατικοποίηση με 10ωρα και 12ωρα, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας, εργατικά ατυχήματα και “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία για να μην ξοδευτεί δεκάρα από την τσέπη των μεγάλων επιχειρηματιών. Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε ρεύμα και πετρέλαιο, ενώ η δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως κόστος, με συνέπεια να μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς».

Στήριξη Περιφερειάρχη Κρήτης στα δίκαια αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ανατολικής Κρήτης

Την στήριξή του στους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση υπό βροχή στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Κοφινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Σμυρνάκης, ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Νίκος Κρομμύδας, ο Γ.Γ. του ίδιου Σωματείου και Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Sunwing (Μακρύ Γιαλού) Νίκος Καριχιμάκης, η Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιεράπετρας Άννα Φανουράκη καθώς και ο Πρόεδρος Ζαχαροπλαστών - Μαγείρων Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου, παρέδωσαν υπομνήματα με τα οποία ζητούν να ικανοποιηθούν αιτήματα όπως η παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022, η πλήρης εφαρμογή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και η αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Προβλήματα για τα οποία αναγνώρισαν πως έχουν την στήριξη και την βοήθεια του Περιφερειάρχη Κρήτης, τον οποίο ευχαρίστησαν για την συνδρομή του.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως ο ρόλος των εργαζομένων είναι καθοριστικός στην επιτυχημένη πορεία του τουρισμού στο νησί.

Όπως τονίστηκε, η Περιφέρεια Κρήτης, υποστηρίζει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την κοινωνική συνοχή, μέσα από την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων, παράλληλα με την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News