Ρέθυμνο: Πρόταση χρηματοδότησης 2.199.890,57 ευρώ για αρδευτικά δίκτυα από τον δήμο Αγίου Βασιλείου

Κρήτη
Ρέθυμνο: Πρόταση χρηματοδότησης 2.199.890,57 ευρώ για αρδευτικά δίκτυα από τον δήμο Αγίου Βασιλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για παρεμβάσεις στα δίκτυα άρδευσης των ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη και Αγίας Γαλήνης με συνολικό προϋπολογισμό 2.199.890,57 ευρώ και αφορούν επεκτάσεις-αντικαταστάσεις δικτύων, κατασκευές δεξαμενών καθώς και εγκαταστάσεις νέων αντλητικών συγκροτημάτων.

Μια ακόμα πρόταση χρηματοδότησης υποβλήθηκε από το Δήμο Βασιλείου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ 2014-2020 και την Δράση 4.3.1: «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Και σε αυτήν την δράση ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ήταν ο πρώτος Δήμος σε ολόκληρη την χώρα ο οποίος υπέβαλλε πρόταση.

Πρόκειται για παρεμβάσεις στα δίκτυα άρδευσης των ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη και Αγίας Γαλήνης με συνολικό προϋπολογισμό 2.199.890,57 ευρώ και αφορούν επεκτάσεις-αντικαταστάσεις δικτύων, κατασκευές δεξαμενών καθώς και εγκαταστάσεις νέων αντλητικών συγκροτημάτων.

  • Αντικατάσταση αντλητικού συγκροτήματος κεντρικού αντλιοστασίου Κουρταλιώτη.
  • Αντικατάσταση υφιστάμενου κεντρικού αγωγού μήκους 300μ στην ΤΚ Ασωμάτου.
  • Κατασκευή νέου δικτύου μήκους 1100μ και νέας δεξαμενής 500μ2 στην ΤΚ Λευκογείων (περιοχή Τιμίου Σταυρού και Άγ. Κωνσταντίνου προς Γιαλιά Λευκογείων).
  • Αντικατάσταση υφιστάμενου αγωγού μήκους 1000μ στην ΤΚ Μαριού (βόρεια της οδού Ασώματος-Μάριου).
  • Κατασκευή νέου δικτύου μήκους 2700μ και νέας δεξαμενής 500μ2 και εγκατάσταση  αντλητικού συγκροτήματος  στην ΤΚ Σελλιών Θέση Κάμπος.
  • Αντικατάσταση υφιστάμενων αγωγών μήκους 1605 μ  στην ΤΚ Αγίας Γαλήνης στις περιοχές Αλιγαρέ και Ροθιανά.
  • Αξιοποίηση γεώτρησης στην θέση Μελιχιά του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης, εγκατάσταση νέου αντλητικού συγκροτήματος με 2 αντλίες (κύρια και εφεδρική), κατασκευή δύο δεξαμενών  χωρητικότητας 500,00 m3 έκαστη, κατασκευή νέου δικτύου συνολικού μήκους 7.880 μ καθώς και μια τρίτη δεξαμενή χωρητικότητας 500,00 m3 (περιοχές Καμάρα-Μελισσουργάκι -Ξυλομαχαιρί-Ψαρές Ελιές). 

Μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης δήλωσε σχετικά:

«Στόχος μας είναι η καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη χρήση του νερού στη γεωργία, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας του Δήμου μας να καταστεί ανταγωνιστικός και αποδοτικός για την τοπική οικονομία, αλλά και να προστατευτεί το περιβάλλον από την εξάντληση των φυσικών πόρων. Επιβάλλεται λοιπόν ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του δικτύου για  να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες για την διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος καθώς και την διαφύλαξη και διατήρηση της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα και του προσφερόμενου νερού, αποφεύγοντας φαινόμενα και συνθήκες υπεράντλησης» και συμπλήρωσε

«καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους ΤΟΕΒ για την άψογη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα που προετοιμάζαμε την πρόταση μας. Η σημερινή όμως υποβολή ήταν ένας ακόμα άθλος για τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Καταφέραμε σε ελάχιστο χρόνο να ωριμάσουμε μελετητικά ένα σύνθετο έργο, να λάβουμε τις σχετικές εγκρίσεις  και να υποβάλουμε σε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα καθώς οι μελέτες για την αξιοποίηση υδάτων είναι αρκετά περίπλοκες και χρειάστηκε να δουλέψουν νυχθημερόν οι συνεργάτες μου για να καταφέρουμε να υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στον ελάχιστο χρόνο και μάλιστα πρώτοι στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, τόσο ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη Σήφης Βούρβαχης όσο και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης Μανώλης Φουντεδάκης, ευχαρίστησαν το Δήμαρχο για την υποβολή ενός αναγκαίου έργου για την βιωσιμότητα των Οργανισμών και βέβαια για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ουσιαστική στήριξη του Πρωτογενή τομέα της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News