Ρέθυμνο: Καταγγελίες των κτηνοτρόφων για επιθέσεις σκύλων σε στάνες

Κρήτη
Ρέθυμνο: Καταγγελίες των κτηνοτρόφων για επιθέσεις σκύλων σε στάνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καταδίκη του φαινομένου της εγκατάλειψης σκύλων από την Α’ ΚΟΚΔ

Ως αναφέρει η ανακοίνωση της Α’ ΚΟΚΔ:

Η Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου (Α΄ ΚΟΚΔ), εκφράζοντας και τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιφέρειάς της, καταδικάζει απερίφραστα το φαινόμενο εγκατάλειψης σκύλων από ασυνείδητους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και κυνηγοί.

Τα αδέσποτα σκυλιά αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα της υπαίθρου, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, όσο και στην άγρια ζωή, καθώς θηρεύουν και άγρια ζώα.

Πρόκειται για ένα πανελλήνιο φαινόμενο, το οποίο δεν αφορά μόνο στην εγκατάλειψη κυνηγόσκυλών, αλλά κι άλλων σκύλων και προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί, θα είναι λάθος να επικεντρωθούμε μόνο στην παραβατική δράση κάποιων κατόχων (και κυνηγών) κυνηγετικών σκύλων. Και στην περίπτωση των ημιορεινών περιοχών του Ρεθύμνου θα πρέπει να εξεταστεί η προέλευση των αδέσποτων ώστε να γίνουν στοχευμένες ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η Α΄ ΚΟΚΔ δηλώνει ότι, μαζί με τους κυνηγετικούς συλλόγους, θα συνεργαστούν, με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί στο μέλλον.

Ήδη η Α΄ ΚΟΚΔ έχει αναλάβει, εδώ και καιρό, πρωτοβουλίες, δημιουργώντας ένα μητρώο κυνηγετικών σκύλων, ώστε οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες -οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με τα ειδικά σκάνερ για την ανάγνωση των τσιπς- να είναι σε θέση να ελέγχουν τα σκυλιά που εντοπίζουν. Οι έλεγχοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής θα ενταθούν στις πληγείσες περιοχές.

Περαιτέρω η Α΄ ΚΟΚΔ και οι σύλλογοι θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των κυνηγών/μελών και θα ζητήσουν τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα, θα πρέπει ζητηθεί η συνδρομή των Δήμων, οι οποίοι, βάσει της νομοθεσίας έχουν επιφορτιστεί με τη συλλογή και φιλοξενία των αδέσποτων σκύλων.

Η Α΄ ΚΟΚΔ είναι στη διάθεση των οργανώσεων των κτηνοτρόφων για το συντονισμό κοινών δράσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News