Ρέθυμνο: Ελεύθερος υπό όρους ο 13χρονος που έδωσε ναρκωτικά σε συμμαθητές του

Κρήτη
Ρέθυμνο: Ελεύθερος υπό όρους ο 13χρονος που έδωσε ναρκωτικά σε συμμαθητές του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός από τη σύλληψη 13χρονου μαθητή για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών - Τι υποστήριξε στην ανακρίτρια

Προβληματισμένη παραμένει η σχολική - και όχι μόνο - κοινότητα του Ρεθύμνου μετά την αποκάλυψη για τον 13χρονο μαθητή γυμνασίου, ο οποίος φέρεται να έγινε «τσακωτός» με ποσότητα χασίς, μέσα στο σχολείο όπου φοιτά, πριν από μερικές ημέρες. Πλέον, ο ανήλικος παραπέμπεται στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα αναλάβουν στο εξής την παρακολούθησή του, ώστε να εξαλειφθεί η παραβατική συμπεριφορά που παρουσιάζει.

Ο 13χρονος παρουσιάστηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ημέρα ενώπιον της ανακρίτριας Ρεθύμνου, καθώς κατηγορείται για κακούργημα. Μαζί με τον μικρό ήταν και ο πατέρας του, ο οποίος κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Ο 13χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι η κάνναβη δεν ήταν δική του. Μετά το πέρας της απολογίας, ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως είχε αναφερθεί στο φύλλο της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου στη «ΝΚ», η υπόθεση ήρθε στο «φως» την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, όταν δύο μαθητές έδειξαν σε εκπαιδευτικό του σχολείου όπου φοιτούν την ποσότητα κάνναβης, ενημερώνοντάς τον παράλληλα ότι τους την έδωσε ο συγκεκριμένος συμμαθητής τους. Τάχιστα ενημερώθηκε η Διεύθυνση του σχολείου, η οποία ακολούθως ενημέρωσε την Αστυνομία.

Ο μικρός εμφανίστηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας στο Ρέθυμνο. Μαζί του ήταν και ο πατέρας του. Ο 13χρονος κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών (σε βαθμό κακουργήματος, καθώς τελέστηκε σε χώρο σχολείου). Εξάλλου, ο πατέρας τού παιδιού κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Σημειώνεται ότι η υπόθεση του πατέρα αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες από Πλημμελειοδικείο.

Ο ανήλικος - ο οποίος, όπως είχε γράψει η «ΝΚ», φέρεται να είχε παρουσιάσει και κατά το παρελθόν παραβατική συμπεριφορά - έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 13χρονος φέρεται να εξήγησε λεπτομερώς στην ανακρίτρια το τι ακριβώς συνέβη, αλλά και το πώς βρέθηκε το χασίς μέσα στη σχολική του τσάντα.

Τελικά, το παιδί αφέθηκε ελεύθερο με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως. Συγκεκριμένα, αφέθηκε ελεύθερο χωρίς χρηματική εγγύηση, αλλά υπό όρους. Πάντως, ο 13χρονος φέρεται να αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ουδέποτε είχε σχέση με ναρκωτικά. Ειδικότερα, για την επίμαχη ποσότητα κάνναβης φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν ήταν δική του. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ο μικρός εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα «σκύψουν πάνω από το πρόβλημά του» και θα συναντιούνται δύο φορές σε μηνιαία βάση.

Την ώρα που η υπόθεση με τον 13χρονο που κατείχε το χασίς έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης ανέφερε μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV» ότι το μεμονωμένο αυτό περιστατικό δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικό ή τιμωρητικό τρόπο. Αντίθετα, ο μικρός θα πρέπει να προσεγγιστεί από τους αρμόδιους με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιληφθεί πλήρως τη βλαπτικότητα της συμπεριφοράς του τόσο απέναντι στον εαυτό του, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Βαγγέλης Μουνδριανάκης

Έκκληση για ομαλή επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο

«Το σχολικό περιβάλλον αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον θα παίξουν έναν πάρα-πάρα πολύ σοβαρό ρόλο», ανέφερε αρχικά στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο κ. Μουνδριανάκης. «Πιστεύω όλοι να είναι σε εγρήγορση, να έχουν πάρει τα μαθήματά τους και να αναπροσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε τέτοια φαινόμενα, τα οποία είναι απολύτως απογοητευτικά, να μην επαναληφθούν!», επισήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουνδριανάκη, «ένα παιδί 13 ετών είναι εργαλείο κάποιων ή κάποιου, ο οποίος δημιούργησε αυτήν την κατάσταση. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά και η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να έχει αντανακλαστικά τέτοιου τύπου, ώστε παιδιά τα οποία μπαίνουν σε αυτήν την ηλικία σε αυτήν την παραβατικότητα, η οποία είναι εξαιρετικά σοβαρή, να εντάσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι, εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς που είχε εμφανίσει και στο παρελθόν, ο ανήλικος είχε αποβληθεί από δύο σχολεία του νομού όπου φοιτούσε. Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το τωρινό σχολικό του περιβάλλον, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια σχολικά όργανα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι αρμόδιοι αναμένεται να λάβουν υπόψη τους τόσο τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, όσο και τις συνέπειες που θα επιφέρει στο παιδί ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από το σχολείο του.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News