Ρέθυμνο: «Καμπανάκι» για κατάρρευση κτισμάτων - Σε ετοιμότητα οι δήμοι (βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο: «Καμπανάκι» για κατάρρευση κτισμάτων - Σε ετοιμότητα οι δήμοι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γνώμονα τα διδάγματα από το φονικό «χτύπημα» του εγκέλαδου στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Ρεθύμνου επικαιροποιούν τα σχέδια τους ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και συντονισμός σε ενδεχόμενο νέο «χορό» των Ρίχτερ

Τα ετοιμόρροπα κτίσματα της παλιάς πόλης, οι παθογένειες που παρουσιάζουν οι κατασκευές της νέας, αλλά και της παραλιακής ζώνης, καθώς και οι ελάχιστοι δρόμοι διαφυγής που υπάρχουν και οι οποίοι σε κανονικές συνθήκες είναι συνεχώς μποτιλιαρισμένοι, είναι τα βασικά σημεία που ανησυχούν την πολιτική προστασία και τα σώματα ασφαλείας του Ρεθύμνου σε ενδεχόμενο «χτύπημα» του Εγκέλαδου. 

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στην σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, με την σύσταση των ειδικών να επικαιροποιηθούν το δυνατόν συντομότερα τα σχέδια που έχουν εκπονήσει οι δήμοι σε περίπτωση σεισμού.  

Με γνώμονα τα διδάγματα από το φονικό «χτύπημα» του εγκέλαδου στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Ρεθύμνου επικαιροποιούν τα σχέδια τους ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και συντονισμός σε ενδεχόμενο νέο «χορό» των Ρίχτερ. Το παράδειγμα του Αρκαλοχωρίου, λειτουργεί ως μπούσουλας για τις υπηρεσίες που καλούνται να εξειδικεύσουν το σχέδιο δράσης τους προβλέποντας και την πιο μικρή λεπτομέρεια, την ώρα που στο Ρέθυμνο τα ετοιμόρροπα κτίρια της παλιάς πόλης και οι παθογένειες τη νέας και της παραλιακής ζώνης, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.  

«Είμαστε τυχεροί που ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι έγινε μέρα», είπε με έμφαση στην συνεδρίαση του οργάνου πολιτικής προστασίας ο Μανόλης Παραβολιδάκης προσθέτοντας πως οι συνθήκες και οι συνέπειες είναι διαφορετικές σε περιοχές της ενδοχώρας απ’ ότι για παράδειγμα στο κέντρο του Ρεθύμνου. 

Η επισήμανση όμως του διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών που επιχειρησιακά κατατάσσει στο Ρέθυμνο στην «κόκκινη» ζώνη σε περίπτωση σεισμού, προκαλεί ανησυχία δεδομένου των δυσκολιών που υπάρχουν στην προσέγγιση περιοχών, όπως το ιστορικό κέντρο, αλλά και στα σημεία διαφυγής που «εννέα στις δέκα» φορές είναι «μπλοκαρισμένα». 

Τις επόμενες ημέρες πέρα από διαδικτυακά σεμινάρια ετοιμότητας που θα γίνουν και στα σχολεία, τα οποία στο Ρέθυμνο θεωρούνται ασφαλέστατοι χώροι, οι δήμοι καλούνται να «φρεσκάρουν» τα σχέδια τους.  

    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News