Κρήτη: Έργα 3.2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων

Κρήτη
Κρήτη: Έργα 3.2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύμβαση, αφορά εργασίες αποκατάστασης για την αντιμετώπιση εδαφικών αστοχιών που εντοπίστηκαν κατά μήκος της Π.Ε.Ο. Ρεθύμνου – Επισκοπής

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Εργασίες-παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, προστασία πρανών και αποκατάσταση καταστρώματος οδού επί της παλιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου-Επισκοπής» με προϋπολογισμό 3,2 εκ. ευρώ, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Η σύμβαση, αφορά εργασίες αποκατάστασης για την αντιμετώπιση εδαφικών αστοχιών που εντοπίστηκαν σε διάφορες θέσεις κατά μήκος της Π.Ε.Ο. Ρεθύμνου – Επισκοπής. Πρόκειται για κατολισθητικά φαινόμενα σε πρανή της οδοποιίας τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητα.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι χωματουργικά (εκσκαφές, διάνοιξη τάφρων, καθαρισμοί, άρση καταπτώσεων), τεχνικά έργα (χωματουργικές εργασίες, εφαρμογές οπλισμένης γης, επενδύσεις πρανών, αγκυρώσεις, φρεατοπάσσαλοι, σκυροδέματα, οπλισμοί, γεωυφάσματα), οδοστρωσία, ασφαλτικά, σήμανση - ασφάλιση (στηθαία ασφαλείας, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση)

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη παρόντες ήταν ο διευθυντής τεχνικών έργων Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης, το στέλεχος της υπηρεσίας Τζούλια Μπαρτολότσι και ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας «ΔΡΑΚΑΚΗΣ Α.Ε.» Γιάννης Δρακάκης.

Βράχια και κατολισθήσεις που κόβουν την ανάσα στη Κρήτη

Κατολισθήσεις, καθιζήσεις, βράχια που κρέμονται στον αέρα, κρυμμένες πινακίδες μέσα σε χόρτα και δέντρα, επικίνδυνες στάσεις στον ΒΟΑΚ και καταστροφές από προηγούμενα πλημμυρικα φαινόμενα, ανέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα της ΚΡΗΤΗ TV και της εκπομπής «Ώρα Αιχμής».

Στις περιοχές του Φόδελε, των Σισσών, της Σκεπαστής και του Βραχασίου εντοπίζονται εκείνα τα σημεία του ΒΟΑΚ, τα οποία - παρά τις παρεμβάσεις με συρματόπλεγμα που έχουν πραγματοποιηθεί - εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται πολύ επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος της Ανθρώπινης Ασπίδας, Φραγκίσκος Δασκαλάκης, αλλά και το μέλος του συλλόγου, Νίκος Κασαπάκης, από το στούντιο της εκπομπής παρουσίασαν στους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, Ηρακλείου, Νίκο Σιριγωνάκη, Χανίων, Νίκο Καλογερή, Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή και Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, εικόνες που κόβουν την ανάσα και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Χαρακτηριστικές είναι και οι εικόνες και από τα επικίνδυνα βράχια στο οδικό δίκτυο του Προφήτη Ηλία, αλλά και στην επαρχιακή οδό προς τις τρεις εκκλησίες.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, όλα αυτά τα σημεία που παρουσιάστηκαν, συνιστούν μέρος από το σύνολο των επικίνδυνων σημείων τόσο στο οδικό δίκτυο του ΒΟΑΚ όσο και σε αυτό της κρητικής ενδοχώρας.

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι οι αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης ήδη προωθούν ένα σχέδιο με στόχο την θωράκιση των συγκεκριμένων σημείων, έχοντας γίνει κάποια βήματα.

Σόκ προκαλούν και οι εικόνες στα λιμανάκια της Χερσονήσου, όπου τα τουριστικά πούλμαν κινούνται σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους. Υπενθυμίζεται  πως στο σημείο, μετά από πολλές δημοσιογραφικές έρευνες, έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις από την δημοτική αρχή.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News