Ανώγεια: Μείωση τιμών ύδρευσης από 1η Ιανουαρίου 2022

Κρήτη
Ανώγεια: Μείωση τιμών ύδρευσης από 1η Ιανουαρίου 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει για το κοινωνικό τιμολόγιο - Οι νέες χρεώσεις θα γίνονται ανάλογα με την κατανάλωση κάθε σύνδεσης

Μείωση τιμών ύδρευσης από 1η Ιανουαρίου 2022 καθιερώνεται στο δήμο Ανωγείων στο Ρέθυμνο, μετά από σχετική μελέτη ανακοστολόγησης των τελών και δικαιωμάτων του δήμου Ανωγείων.

Οι νέες χρεώσεις θα γίνονται ανάλογα με την κατανάλωση κάθε σύνδεσης. Θα επιβραβεύουν την αποφυγή υπερβολικής χρήσης, και θα επιδιώκεται η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων με μειωμένες χρεώσεις. Η μέση μείωση για την οικιακή κατανάλωση, σύμφωνα με το δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη, ξεπερνά το 20%, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες, καθορίζονται πρόσθετες εκπτώσεις, που φτάνουν μέχρι 100% για τους άπορους συμπολίτες μας.

Ως εκ τούτου, με την αποδοχή από το δημοτικό συμβούλιο της πρότασης της οικονομικής επιτροπής, καταργείται η ενιαία τιμή των 1,13 ευρώ ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης, και από τον επόμενο χρόνο θα εφαρμοστεί το νέο κλιμακούμενο τιμολόγιο που θα ξεκινάει από 0,78 λεπτά του ευρώ ανά κυβικό για την οικιακή χρήση. Για τα καταστήματα, τους επαγγελματικούς χώρους, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες, το κάθε κυβικό μέτρο θα κοστολογείται με 1,13 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, και για τα νομικά πρόσωπα και τις υπηρεσίες κοινωφελούς, κοινωνικού, πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, 0,85 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. 

Επίσης, θα ισχύσει το κοινωνικό τιμολόγιο που αφορά:

  • 'Απορες οικογένειες με πιστοποιητικό της κοινωνικής υπηρεσίας - έκπτωση 100% για κατανάλωση έως 90 κυβικά μέτρα το εξάμηνο.
  • Δικαιούχοι ΚΕΑ (Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης), άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, οικογένειες με δύο συζύγους μακροχρόνια ανέργους, μεταμοσχευμένους, μονογονεϊκές οικογένειες θα δικαιούνται έκπτωση 50% για κατανάλωση έως 90 κυβικά μέτρα το εξάμηνο.
  • Συνταξιούχοι ΟΓΑ και δικαιούχοι μόνο εθνικής σύνταξης θα δικαιούνται έκπτωση 10% για κατανάλωση έως 90 κυβικά μέτρα το εξάμηνο.

Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων, είναι «να επεκτείνουμε τις επιπλέον ελαφρύνσεις και σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη μείωση των δαπανών και των ανεξόφλητων οφειλών». Πρόκειται για «αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς χρόνων, που μας δίδει την δυνατότητα, με τη χρήση σύγχρονων νομοθετικών εργαλείων και σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία του δήμου μας, να προσεγγίσουμε ένα θέμα που χρόνια απασχολεί τους δημότες μας και είναι αυτή του κόστους του νερού ύδρευσης», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News