Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Το Ιατρείο Πόνου του νοσοκομείου απαλύνει κάθε πρόβλημα

Το εν λόγω εγχείρημα «αγκαλιάστηκε» από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να υλοποιηθεί η δημιουργία και Παρηγορικής Φροντίδας

Τη λειτουργία Ιατρείου Πόνου ανακοίνωσε χθες κι επίσημα η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (όπως είναι η πλήρης του ονομασία), το οποίο θα λειτουργεί στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου, μπορούν να απευθύνονται ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από οποιουδήποτε είδους πόνο, όπως πυελικό, νευροπαθητικό, καρκινικό κ.ά. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η εν λόγω υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και απευθυνόταν - κυρίως - σε εσωτερικούς ασθενείς. Ωστόσο, το εν λόγω εγχείρημα φαίνεται ότι “αγκαλιάστηκε” από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί η δημιουργία εξωτερικού Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η επίσημη ανακοίνωση για τη λειτουργία του Ιατρείου έλαβε χώρα με αφορμή τη συμμετοχή του νοσοκομείου στη δράση “Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας”.


Η εν λόγω υπηρεσία ξεκίνησε να παρέχεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου στην αρχή του καλοκαιριού και απευθυνόταν κυρίως σε εσωτερικούς ασθενείς. Πρωτεργάτης της λειτουργίας του Ιατρείου είναι ο διευθυντής Αναισθησιολογίας, κ. Γιάννης Χρονάκης. Εξάλλου, ο κ. Χρονάκης, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία στο κομμάτι διαχείρισης και αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος του Ιατρείου.

Εξυπηρετούνται πολλές παθήσεις 
Λόγω της απήχησης που είχε στους ασθενείς η λειτουργία του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, “γεννήθηκε” η ανάγκη δημιουργίας εξωτερικού Ιατρείου.
Ποιος μπορεί να απευθύνεται στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας; Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου, μπορεί οποιοσδήποτε ασθενής ο οποίος παρουσιάζει οποιουδήποτε είδους πόνο, όπως:
• Νευροπαθητικό πόνο, δηλαδή πόνο από δυσλειτουργία ή βλάβη των νεύρων, όπως μεθερπητική νευραλγία, νευραλγία τριδύμου, πόνο μέλους φάντασμα, μετατραυματική ή μετεγχειρητική νευροπάθεια, επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, επώδυνη αγγειοπάθεια.
• Πυελικό πόνο, δηλαδή πόνο έσω και έξω γεννητικών οργάνων, ουροδόχου κύστης, περινέου.
• Επώδυνα σύνδρομα, όπως ινομυαλγία, αρθραλγίες γόνατος, ισχίου, ώμου και μικρών αρθρώσεων, πελματιαία απονευρωσίτιδα/άκανθα πτέρνας, κρίσεις δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.
• Παθήσεις σπονδυλικής στήλης με ή χωρίς ένδειξη χειρουργείου ή πόνο που επιμένει μετά από επέμβαση, όπως πόνο εκφυλιστικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης, οσφυαλγία/αυχεναλγία, κάταγμα σπονδύλου (οστεοπορωτικό, μεταστατικής αιτιολογίας).
• Καρκινικό πόνο και παρενέργειες της θεραπείας ή/και συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως ναυτία και/ή έμετο, διάρροια/δυσκοιλιότητα, ξηροστομία/σιελόρροια, λεμφοίδημα, ανορεξία/καχεξία, δύσπνοια, επίμονο βήχα, κνησμό, μετακτινικές βλάβες δέρματος και βλεννογόνων, διαταραχές ύπνου, αγχώδη διαταραχή, παραλήρημα/οργανικό ψυχοσύνδρομο, κ.ά.

Εξάλλου, επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο Κέντρο για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον ενδείκνυνται, περιλαμβάνουν:
- Στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων στη σπονδυλική στήλη, σε περιφερικά νεύρα, συμπαθητικά γάγγλια, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους, μύες και αλλού.
Επισημαίνεται ότι το Ιατρείο θα λειτουργεί στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου. Τα ραντεβού θα προγραμματίζονται τηλεφωνικά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο τηλέφωνο 28313/42.243.

Σε πρώτο πλάνο η ποιότητα ζωής ασθενών και ανθρώπων που τους φροντίζουν

«Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ρεθύμνου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει και επισήμως τη λειτουργία εξωτερικού Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Η δημιουργία του εν λόγω Ιατρείου στο νοσοκομείο μας συμβάλλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, στην ανακούφιση των ασθενών και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για μια υπηρεσία που παρέχεται για πρώτη φορά από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και για τη Διοίκηση η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ενδεικτική της βούλησής της αναφορικά με την αναβάθμιση του ιδρύματος», δήλωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Λευτέρης Μαρκάκης.
Εξάλλου, ο διευθυντής Αναισθησιολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του Ιατρείου Πόνου κ. Χρονάκης ανέφερε ότι «το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας βασίζεται σε σύγχρονα διεθνή πρότυπα, που προτάσσουν τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών που αντιμετωπίζουν οξύ ή χρόνιο πόνο, όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Η Παρηγορική Φροντίδα προσφέρει σφαιρική προσέγγιση, με στόχο την αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και από άλλα συνοδά συμπτώματα, είτε αυτά οφείλονται στη νόσο, είτε στη θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της, καθώς και την ανακούφιση από το άγχος που προκαλεί ένα χρόνιο ή ένα απειλητικό για τη ζωή νόσημα. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή επιπλέον ειδικού για την ορθότερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Για τον σκοπό αυτό, στο Κέντρο δύνανται να συμμετέχουν νευρολόγοι, ορθοπαιδικοί, ογκολόγοι, ρευματολόγοι, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια