Παπανδρέου: Νησί των αγώνων η Κρήτη

Κρήτη
Παπανδρέου: Νησί των αγώνων η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Λασίθι ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία του στο νησί ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Παπανδρέου και σήμερα βρίσκεται στο Ρέθυμνο

Ως «μια παράταξη που θα ανοίξει τον δρόμο για μια πλειοψηφική κυβερνητική πρόταση, απελευθερωτική για τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, και με τον λαό στο προσκήνιο» παρουσίασε από τη Σητεία, το βράδυ της Κυριακής 7 Νοεμβρίου, κατά την ομιλία του, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝ.ΑΛ., ο πρώην πρωθυπουργός και εκ των υποψήφιος για την ηγεσία της παράταξης Γιώργος Παπανδρέου. «Μαζί μπορούμε. Πάμε μπροστά», ήταν τα λόγια με τα οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του χθες, κατά την πρώτη μέρα της περιοδείας του στην Κρήτη!

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι μαζί σας εδώ, στην Κρήτη. Το νησί των αγώνων. Και της ιδιαίτερης σχέσης με την οικογένειά μου. Τον Γεώργιο, τον Ανδρέα, αλλά και τα παιδιά μου. Η δική μου σχέση μαζί σας ήταν πάντα ιδιαίτερη και πάντα φορτισμένη συναισθηματικά. Κάναμε το νησί δικό μας τόπο. Και σήμερα βρισκόμαστε πάλι εδώ, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Είναι κρίσιμες οι στιγμές που ζούμε. Και είστε για μένα πηγή έμπνευσης και δύναμης»...

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στη Σητεία ο Γιώργος Παπανδρέου, που ολοκληρώνει την περιοδεία του στη νησί αύριο Τρίτη.

«Η Κρήτη είναι ταυτισμένη με τους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Για αυτό την αγαπούσε ιδιαίτερα και ο πατέρας μου, ο Ανδρέας. Όταν πατάω το πόδι μου στην κρητική γη σκέφτομαι πάντα κάτι που είπε ο Νίκος Καζαντζάκης: “Δε βλέπω την Κρήτη σαν ένα πράγμα γραφικό και χαμογελαστό. Αυστηρή είν’ η μορφή της. Σκαμμένη από τον αγώνα και τον πόνο. Αυτό το νησί, μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, ήταν προορισμένο από τη γεωγραφική του θέση να γίνει η γέφυρα ανάμεσα σ' αυτές τις τρεις ηπείρους”», συμπλήρωσε με συγκίνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία, πιστή στην παράδοσή της, παρά το τεχνοκρατικό προσωπείο, συνεχίζει ακάθεκτη να κινείται με τις αδιαφανείς, πελατειακές λογικές, που μας κατέστρεψαν. Και με λογικές εκτάκτων συνθηκών, αλλά και με αλαζονική στάση, επιβάλλει άδικες πολιτικές, περιστέλλει δικαιώματα και καλλιεργεί την αδιαφάνεια, υπέρ συμφερόντων και κατεστημένων».

Αλλά κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ... «Για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να πω; Είχε την ευκαιρία να κυβερνήσει και η αντιμνημονιακή ρητορική του μεταφράστηκε σε υπέρογκη φορολογία και αντεργατικά μέτρα. Και το χειρότερο, έκρυψε την αλήθεια ξεπλένοντας τις αμαρτίες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Η ηγεσία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τη συντήρηση. Για τη νομή της εξουσίας, όχι την αλλαγή της», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Άρα τι χρειαζόμαστε; Να ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη μεγάλη και ισχυρή. Καταλύτη ανατροπής της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, που μας έχει οδηγήσει σε τέλμα, με ευθύνη και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Μια παράταξη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Για αυτό και μόνο, για τίποτα άλλο. Όπως κάναμε πάντα, από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974 μέχρι σήμερα. Με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη και την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2009-11».

Όπως ο Ανδρέας

Μια στάση στα Μάλια, όπως παραδοσιακά έκανε ο πατέρας του κάθε φορά που βρισκόταν στο νησί μας, έκανε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη, ενόψει των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. «Πάντα από εδώ, από τα Μάλια, ξεκίναγε και ο Ανδρέας τις μεγάλες του εκστρατείες», ανέφερε χαρακτηριστικά στον αρκετό κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτεί, ενώ στις 7:30 το βράδυ πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στη Σητεία.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αυτό που επιχειρείται είναι ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα πορεία «για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, για να σπάσει αυτός ο διπολισμός της αδράνειας, του συντηρητισμού, για να μπορούμε να ξαναφτιάξουμε μια παράταξη δυναμική και ισχυρή, που θα εκφράζει τον ελληνικό λαό, θα εκφράζει τον Ελληνισμό και θα δώσει πάλι προοπτική, χαρά και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Χαρά μου μεγάλη που βρίσκομαι εδώ στην Κρήτη. Έχω συνδεθεί και οικογενειακώς με την Κρήτη. Είναι και ο γιος μου ο Ανδρέας και η Μαργαρίτα. Ο Ανδρέας είναι εδώ με την εγγονούλα. Η Κρήτη είναι το κάστρο της δημοκρατίας, της προόδου. Συνδεδεμένο με την ιστορία του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Ανδρέα Παπανδρέου. Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα πορεία για την αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης. Αναγέννηση της παράταξης για να σπάσει αυτός ο διπολισμός της αδράνειας, του συντηρητισμού. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια παράταξη δυναμική, ισχυρή, που θα εκφράζει τον ελληνικό λαό, τον Ελληνισμό. Και θα δώσει πάλι προοπτική, χαρά και βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο. Στη χώρα μας, στην πατρίδα μας. Πάντα από εδώ από τα Μάλια ξεκίναγε και ο Ανδρέας τις μεγάλες τους εκστρατείες».

«Θα ανατρέψουμε τις πολιτικές ισορροπίες»

«Μπορούμε να κάνουμε ξανά την παράταξη αυτή και δυνατή και κυρίαρχη, όχι δεκανίκι κανενός. Θα ανατρέψουμε τις πολιτικές ισορροπίες και ξανά θα είμαστε μπροστά. Είμαστε ένα κίνημα με αξίες, με στόχους, κι όταν λέμε ότι διεκδικούμε την εξουσία τη διεκδικούμε όχι για τη νομή της, αλλά για να αλλάξουμε τη χώρα και να βοηθήσουμε τον κόσμο, όπως έκανε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα τόσα χρόνια». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, από τον Άγιο Νικόλαο χθες το απόγευμα ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν ο παλιός βουλευτής Λασιθίου και στενός συνεργάτης του Μιχάλης Καρχιμάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου και ο εκπρόσωπός του στο Λασίθι Π. Χριστουδουλάκης. Το «παρών» επίσης έδωσαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Λασίθι Γ. Μπελούκας, το μέλος του Δικτύου Νεολαίας ΚΙΝ.ΑΛ. Λασιθίου Γ. Μουλιανιτάκης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο Νίκος Κοκκίνης.

Το πρόγραμμα Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα στο Ρέθυμνο από τις 10 το πρωί. Από τις 11:30 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στα Ανώγεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός, με τη συνοδεία του, θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τα Χανιά, όπου είναι προγραμματισμένη στις 6:30 το απόγευμα η ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στον Δημοτικό Κήπο.

Αύριο Τρίτη θα βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, θα μεταβεί στις 10 το πρωί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος. Εκεί θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα από τον σεισμό και την αποκατάσταση των σεισμοπαθών. Θα τονίσει την ανάγκη οργανωμένης οικιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Κρήτη στις 6:30 το απόγευμα, με ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Atlantis”.

Έρχεται και ο Καστανίδης

Την Κρήτη επισκέπτεται, όμως, σήμερα και αύριο και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης.

Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Σήμερα Δευτέρα (Ηράκλειο):

- 11:30 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ του νομού (δημοτική αίθουσα “Ανδρέας Παπανδρέου”).

- 12:15 μ.μ.: Συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό.

- 2 μ.μ.: Επίσκεψη στο Αρκαλοχώρι και τους σεισμόπληκτους της περιοχής.

- 7 μ.μ.: Πολιτική συγκέντρωση και ομιλία στο ξενοδοχείο “Ibis”.

Αύριο Τρίτη (Ρέθυμνο):

- 9 π.μ.: Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή.

- 10 π.μ.: Δηλώσεις στα ΜΜΕ του νομού (στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας).

- 10:30 π.μ.: Επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

- 11:30 π.μ.: Συνάντηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Κινήματος Αλλαγής.

- 12:30 μ.μ: Συνάντηση και πολιτική συζήτηση με φίλους.

Αύριο Τρίτη (Χανιά):

- 8 μ.μ.: Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ του νομού στο ιστορικό καφέ “Κήπος”.

- 8:30 μ.μ.: Πολιτική συγκέντρωση και ομιλία στο ιστορικό καφέ “Κήπος”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ακολουθήσει ξεχωριστή επίσκεψη του Χάρη Καστανίδη στον νομό Λασιθίου τις επόμενες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News