Μονή Αρκαδίου: Με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος

Κρήτη
Μονή Αρκαδίου: Με λαμπρότητα οι επετειακές εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στον 21ο αιώνα υποχρέωση των ανθρώπων είναι η αναζωπύρωση των αξιών σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από πολέμους, κρίσεις, αγωνίες και κλιματική ανασφάλεια» ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος από τον Δήμο Ανωγείων, η επέτειος του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, στον χώρο του ανδριάντα του πυρπολητή της πυριτιδαποθήκης Εμμανουήλ Βασιλείου (Αναγνώστου) Σκουλά.

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, o oποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης της ιστορικής μνήμης, επισημαίνοντας ότι για ολόκληρο τον κόσμο η εθελοθυσία των ηρώων του Αρκαδίου είναι το δίδαγμα της πανανθρώπινης αξίας που αφορά στην ελευθερία των λαών, τονίζοντας παράλληλα πως στον 21ο αιώνα υποχρέωση των ανθρώπων είναι η αναζωπύρωση των αξιών αυτών σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από πολέμους, κρίσεις, αγωνίες και κλιματική ανασφάλεια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας της, βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, εκ μέρους της κομματικής οργάνωσης ΚΚΕ, ο Στυλιανός Σταυρακάκης καθώς και οι βουλευτές, Μάξιμος Σενετάκης, Σωκράτης Βαρδάκης,καθώς επίσης δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού.

«Η επίσημη κρατική απάντηση από την Ακαδημία των Αθηνών, το υπουργείο 'Αμυνας, αλλά και από τον τέως ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο στην 150ή επέτειο του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, ήταν πάντα διαζευκτική και δεν παραγνωρίζει κανέναν ως πυρπολητή παρά τα ανέκαθεν σπουδαιότερα ιστορικά στοιχεία υπέρ του Εμμανουήλ Σκουλά. Αυτά, ενισχύονται συνεχώς και προέρχονται από την ιστορική έρευνα της περιόδου του γεγονότος», ανέφερε στον πανηγυρικό της επετείου με τίτλο: «Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου και η ιστορική αλήθεια για τον πυρπολητή» που εκφώνησε ο διδάκτωρ, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σταύρος Χριστοδουλάκης, ο οποίος μετά την ιστορική αναδρομή παράθεσε πλειάδα ιστορικών τεκμηρίων για το θέμα αναγνώρισης του Σκουλά ως πυρπολητή της Μονής Αρκαδίου.

Όπως είπε: «Από το 1996, ο Δήμος Ανωγείων, διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για το ιστορικό γεγονός, στον ανδριάντα του ως άνω ήρωα. Ουδείς ιστορικός έως σήμερα έχει αμφισβητήσει την βασιμότητα του πρωταγωνιστικού ρόλου του. Αρκετά χρόνισαν η στείρα άρνηση και οι περιττές αντιλήψεις. Οι νεκροί του Αρκαδιού έπεσαν μαζί και πρέπει να τιμώνται μαζί. Η ιστορική επιστήμη έχει αποφανθεί και αν υπήρχαν αμφισβητήσεις επί της ουσίας, αυτές θα είχαν διαφανεί. Ουδενός η μείωση πρέπει να τολμάται και ουδενός η τιμή να αφαιρείται. Η ιστορική μνήμη πρέπει να τιμάται με ενότητα». Σύμφωνα με τον ομιλητή, «το Αρκάδι, όπως και άλλες ιστορικές ιερές μονές, απέβη μία συμβολική μορφή, ένα αιώνιο σύμβολο ηρωισμού και πνευματικής υπεροχής έναντι σε κάθε τι υλικό και σε κάθε επιθυμία οποιουδήποτε ατόμου ή λαού που επιζητά τη λευτεριά και όχι την εξευτελιστική υποδούλωσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου υπήρξε μία ηρωική πράξη και όχι μία μεμονωμένη κίνηση αντίστασης σε σχέση με τους αγώνες της υπόλοιπης Κρήτης που είχαν τη βάση τους στη Φιλική Εταιρία που συνετέλεσε και οδήγησε στην Επανάσταση του 1821.

Ήταν η συνέχεια των αγώνων του κρητικού λαού που είναι από τη φύση του ανυπότακτος και δεν μπορούσε να αντέξει ούτε τη σκλαβιά ούτε τους εξισλαμισμούς που αλλοίωναν το χριστιανικό στοιχείο του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη συνεχή αυθαιρεσία της οθωμανικής διοίκησης, των Τουρκοκρητικών αγάδων και μπέηδων. Ο αγώνας των Κρητικών υπήρξε συνεχής και αμείωτος σε ένταση και έκταση, στοιχείο που καταφαίνεται από την επαναστατική δραστηριότητα των Κρητών με το κίνημα των Μουρνιδών το 1833, την επανάσταση των Χαιρέτη-Βασιλογεώργη το 1841, το κίνημα του Μαυρογένη το 1858 κά. Η ιστορία έδειξε περίτρανα ότι το Αρκάδι υπήρξε η συνέχεια των αγώνων των Κρητών για εθνική ανεξαρτησία».

Στη σημερινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η ανάγνωση του καταλόγου των νεκρών του Δήμου Ανωγείων κατά την Κρητική Επανάσταση 1866-1869.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News