Ρέθυμνο: Έκλεισαν τον κόμβο Ατσιπόπουλου οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Έκλεισαν τον κόμβο Ατσιπόπουλου οι αγροτοκτηνοτρόφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους δρόμους βγήκαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, οι οποίοι αντιδρούν, μεταξύ άλλων και για την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τους βοσκοτόπους

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου, οι αγροτοκτηνοτρόφοι Ρεθύμνου, οι οποίοι διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για την νέα ΚΥΑ αλλά και την περικοπή επιδοτήσεων.

Εξαιτίας της συγκέντρωσής τους στον κόμβο Ατσιπόπουλου έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στους οδηγούς, καθώς έχει κλείσει ο δρόμος και δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε προς Χανιά ούτε προς το Ηράκλειο.

Διαβάστε επίσης 

⇒ Κρήτη: Οργή κτηνοτρόφων για το «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων - Ζητούν απόσυρση της ΚΥΑ με τα βοσκοτόπια

Η συγκέντρωσή τους ξεκίνησε από τα Τρία Μοναστήρια ενώ αργότερα αναμένεται να μεταβούν στο Δασαρχείο Ρεθύμνου, όπου θα κάνουν επαόριστον κατάληψη για τους δασικούς χάρτες.

Το «κερασάκι στην τούρτα» η νέα Κ.Υ.Α. για τους βοσκοτόπους

Την ώρα που ο κτηνοτροφικός κλάδος της Κρήτης ταλανίζεται από μια σειρά προβλημάτων, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, η περικοπή του επιδόματος για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και τα ανοιχτά έως και σήμερα θέματα στους δασικούς χάρτες, το «κερασάκι» φαίνεται να είναι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση  των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τους βοσκοτόπους, η οποία θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

Όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, η νέα ΚΥΑ επιφέρει αλλαγές στους βοσκοπότους για τα μικρότερα του έτους αιγοπρόβατα. Για τον λόγο αυτό ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, ώστε φέτος να ισχύσει η προηγούμενη ΚΥΑ και ζητούν την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Βάσει της περυσινής ΚΥΑ, ένας κτηνοτρόφος που είχε στην κατοχή του 250 αρνιά (και φυσικά διέθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές στην κτηνοτροφική του μονάδα), λάμβανε επιδότηση από 10.000 έως 12.000 ευρώ.

Η νέα ΚΥΑ διαχωρίζει το ζωικό κεφάλαιο ανάλογα με την ηλικία του ζώου και έτσι η επιδότηση που θα λάβει είναι περίπου 1.400 - 1500 ευρώ. Και αυτό διότι τα πρόβατα κάτω του ενός έτους, με τη νέα ΚΥΑ διαχωρίζοναι, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι, μεταξύ άλλων, να μεγαλώσουν και τις εγκαταστάσεις τους.

Σημειώνεται πάντως, πως το οικονομικό πλήγμα ειδικά για τους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου -που είναι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της χώρας- είναι τεράστιο, κυρίως φέτος, που είναι μια επιβαρυμένη οικονομικά χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι -επίσης μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας- ο νομός Ρεθύμνου παρήγαγε 120.000 τόνους γάλακτος.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News