Βοσκοτόπια: Σύγχυση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης – Μειώνονται οι επιδοτήσεις

Κρήτη
Βοσκοτόπια: Σύγχυση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης – Μειώνονται οι επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ θα χάσουν φέτος οι νέοι κτηνοτρόφοι – Οι αλλαγές μετά την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους βοσκοτόπους

Νέα θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στους κτηνοτρόφους της Κρήτης η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους βοσκοτόπους, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και την οποία δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Οκτωβρίου.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του κλάδου, η νέα ΚΥΑ εξακολουθεί να διαχωρίζει το ζωικό κεφάλαιο ανάλογα με την ηλικία του ζώου, κάτι το οποίο μειώνει αυτόματα τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και κατ’ επέκταση τις επιδοτήσεις που θα λάβουν οι νέοι κτηνοτρόφοι τον Δεκέμβριο.

Όπως προκύπτει, με βάση τα όσα υποστηρίζουν κτηνοτρόφοι του νησιού, η εν λόγω τροποποίηση μεταξύ άλλων όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, καταδικάζει τον κλάδο και δη τους νέους κτηνοτρόφους που διεκδικούν μέρος του εθνικού αποθέματος, σε οικονομικό μαρασμό καθώς στην φιλοσοφία της νέας Κ.Υ.Α. παραμένει ο διαχωρισμός του ζωικού κεφαλαίου ανάλογα με την ηλικία του.

Το επίμαχο σημείο, που φέρεται να ξεσηκώνει νέα θύελλα αντιδράσεων στον κτηνοτροφικό κλάδο αφορά στον υπολογισμό και στο ύψος της επιδότησης που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι νέοι κτηνοτρόφοι, καθώς η επιδότηση θα είναι κατά πολύ μειωμένη, σε σύγκριση με εκείνη που έλαβαν πέρυσι οι τότε νέοι κτηνοτρόφοι, αφού μειώνεται η πυκνότητα βόσκησης. 

Πιο απλά όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, για τα ζώα άνω του έτους παραμένει η κατανομή των εκτάσεων στο 0,15 ανά εκτάριο, ενώ οι εκτάσεις των βοσκοτόπων για τα κάτω του έτους ζώα, μειώνονται στο 1/3. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε ανήλικο ζώο αντιστοιχεί λιγότερο από το μισό στρέμμα βοσκότοπου για να αναπτυχθεί ώστε να μπορεί να παράγει, κάτι το οποίο όμως -όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι- δεν είναι ορθό. 

Αυτό επίσης με την γλώσσα των αριθμών, εξακολουθεί να μεταφράζεται με επιδοτήσεις περίπου 1.500 ευρώ για κτηνοτρόφο με 250 αρνιά, όταν πέρυσι οι επιδοτήσεις σ’ αυτή την κατηγορία κυμαίνονταν μεταξύ 10 με 12 χιλιάδες ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι καλούν εκ νέου το υπουργείο να επανεξετάσει την θέση του περί βοσκοτόπων και να προχωρήσει σε ουσιαστικές τροποποιήσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση, διαφορετικά, η απάντηση θα δοθεί μέσω νέων κινητοποιήσεων.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News