Ρέθυμνο

Ζωή Ράπτη - Ηράκλειο: Προτεραιότητα η ψυχική υγεία των σεισμόπληκτων

Αυτοψία της υφυπουργού Υγείας και στις δομές ψυχικής υγείας Ρεθύμνου

Στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Αρκαλοχώρι βρέθηκε σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η κ. Ράπτη ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, αναφορικά με την ψυχική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής, η οποία έχει επιβαρυνθεί, όπως την ενημέρωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, λόγω των συνεπειών του σεισμού, αλλά και της συνέχισης του φαινομένου στις ζωές και στις περιουσίες τους.

Η κ. Ράπτη παρέστη σε σύσκεψη στο δημαρχείο Αρκαλοχωρίου, στην οποία συμμετείχαν τοπικοί φορείς, εξηγώντας ότι από την πρώτη μέρα μετά το σεισμό έχει ενεργοποιηθεί ένας σχεδιασμός στήριξης των κατοίκων της περιοχής.

«Άμεσα δημιουργήθηκε ένας χώρος στον οποίο μπορούσαν να απευθύνονται ενήλικες αλλά και παιδιά, σε συνεργασία και με την ψυχολόγο του δήμου. Όμως, η υποστήριξη πρέπει να γίνει συστηματικά και αυτό αφορά και στη διαχείριση φόβου των παιδιών στα σχολεία. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό φορέα, να ενισχύσουμε αυτό το κλιμάκιο με ψυχολόγο, ψυχίατρο και παιδοψυχίατρο, που θα βρίσκεται στην περιοχή καθημερινά, για όποιον χρειαστεί υποστήριξη» ανέφερε η κ. Ράπτη.

Η υφυπουργός Υγείας σε δηλώσεις της ανέφερε ότι με την κινητή μονάδα που αποτελεί δομή συνεργασίας του υπουργείου Υγείας, του ΠΑΓΝΗ και της κοινωνικής υπηρεσίας Αρκαλοχωρίου, θα επιχειρηθεί και η κατ' οίκον υποστήριξη για όσους την έχουν ανάγκη.

Στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, όπως είπε η κ. Ράπτη, είναι τα παιδιά και η στήριξή τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρις ότου «οι άνθρωποι να νιώσουν ασφάλεια, οι μαθητές και τα χαμόγελα να επιστρέψουν στα σχολεία και η ζωή στην περιοχή να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και να συγχαρεί από κοντά για το έργο τους όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους εθελοντές ψυχολόγους, που από την πρώτη μέρα μετά τον σεισμό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πληγέντες που χρειάζονται στήριξη.

Αυτοψία της υφυπουργού Υγείας και στις δομές ψυχικής υγείας Ρεθύμνου

Κτιριακές υποδομές για να μπορούν να «αναπνεύσουν» και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ζήτησαν οι επικεφαλής των δομών ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο από την αρμόδια υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία χθες και σήμερα ξεναγήθηκε σε όλες τις δομές ψυχικές υγείας που λειτουργούν στην πόλη. 

Η κα Ράπτη ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση αυτών των δομών και με επιπλέον προσωπικό, μέσω χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ κάλεσε τους θεσμικούς φορείς του Ρεθύμνου να συνδράμουν ώστε να βρεθεί νέα στέγη για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Αυτοψία σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας που λειτουργούν στην πόλη του Ρεθύμνου πραγματοποίησε χθες και σήμερα η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, με πρώτο σταθμό της το πολύπαθο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), το οποίο τα τελευταία χρόνια συστεγάζεται με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων (ΚοιΚΕΨΥΠΕ), με αποτέλεσμα κανένα από τα τρία κέντρα να μην μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως. 

Οι επικεφαλής των τριών κέντρων ζήτησαν από τη Ζωή Ράπτη να βρεθούν νέες υποδομές και να «τρέξουν» άμεσα οι προσλήψεις προσωπικού, με την ίδια να απαντά πως αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσω ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η υφυπουργός Υγείας στις επαφές που είχε και με τους θεσμικούς φορείς του Ρεθύμνου ζήτησε την συνδρομή τους κυρίως για την εξεύρεση στέγης για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που θα του επιτρέψει να επεκταθεί περαιτέρω.  

Η Ζωή Ράπτη στο πλαίσιο της παραμονής της στο Ρέθυμνο είχε επαφές και με τα μέλη της ΝΟΔΕ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών. 

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια