Γεροντόσπηλιος: Το αρχαιότερο σπήλαιο του Ρεθύμνου

Ρέθυμνο
Γεροντόσπηλιος: Το αρχαιότερο σπήλαιο του Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σπήλαιο αποτέλεσε χώρο λατρείας από αρχαιοτάτων χρόνων και πολλά από τα ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου

Τριάντα περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, στην περιοχή Μυλοποτάμου, βρίσκεται το σπήλαιο Μελιδονίου ή Γεροντόσπηλιος. Λίγο έξω από το χωριό Μελιδόνι και έξι χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι Πέραμα.

Το σπήλαιο αποτέλεσε χώρο λατρείας από αρχαιοτάτων χρόνων και πολλά από τα ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου. Κατά τη μινωική εποχή λατρευόταν ο Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του ntelogo, το σημαντικότερο ωστόσο γεγονός έλαβε χώρα στο σπήλαιο τον Γενάρη του 1824. Από τον Οκτώβριο του 1823 βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές.

Οι Τούρκοι τους πολιόρκησαν για τρεις μήνες και ζήτησαν να παραδοθούν. Εκείνοι αρνήθηκαν με αποτέλεσμα οι πολιορκητές να ρίξουν εύφλεκτα υλικά και να βάλουν φωτιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολιορκημένοι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή από ασφυξία.

Τώρα στο κέντρο του Σπηλαίου έχει τοποθετηθεί το οστεοφυλάκιο των ηρώων. Πρόκειται για την κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, την αίθουσα των Ηρώων.

Οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες του σπηλαίου δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς με πτυχώσεις και μορφές ζώων.

Η διαμόρφωση του σπηλαίου και η περιποίηση και καθαριότητα (ακόμη και οι τουαλέτες) του περιβάλλοντος χώρου είναι εντυπωσιακές. Ο φωτισμός εντός του σπηλαίου είναι εξαιρετικός και θυμίζει από ψηλά, αναμμένα κεριά προς τιμήν των ηρώων που χάθηκαν.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4 Ευρώ το άτομο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News