Χειμώνας, κορωνοϊός και εποχική γρίπη: Γιατί φέτος η συνύπαρξη τρομάζει τους ειδικούς (βίντεο)

Ρέθυμνο
Χειμώνας, κορωνοϊός και εποχική γρίπη: Γιατί φέτος η συνύπαρξη τρομάζει τους ειδικούς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιτακτική ανάγκη να «αγκαλιάσουν» και φέτος οι πολίτες το αντιγριπικό εμβόλιο, εκφράζει η ιατρική κοινότητα και στο Ρέθυμνο, η οποία διά στόματος της λοιμωξιολόγου, Ελένης Ιωαννίδου, υποστηρίζει ότι ο επερχόμενος χειμώνας «κρύβει» πολλές επιδημιολογικές αλλαγές

Η γρίπη και ο κορωνοϊός, σε συνδυασμό και με άλλες ιώσεις του αναπνευστικού που έκαναν φέτος την επανεμφάνισή τους, λόγω χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων, αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που φοβίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες για τον χειμώνα. Η ιατρική κοινότητα κρούει «καμπανάκι» για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών κατά της γρίπης, απευθυνόμενη κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, όσο η θερμοκρασία πέφτει και το σκηνικό του καιρού γίνεται πιο χειμερινό.

Την ίδια στιγμή, πολίτες του Ρεθύμνου έχουν ήδη αρχίσει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σύγχυση για το εάν συνίσταται ή όχι ακόμα και ο ταυτόχρονος εμβολιασμός γρίπης και κορωνοϊού.

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός η μόνη λύση

Κατά την ενημέρωση της προηγούμενης Δευτέρας, 11 Οκτωβρίου, από το υπουργείο υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στον ιό της γρίπης. Όπως δήλωσε, η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος, οπότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ειδικών που βλέπουν τον εμβολιασμό ως τη μόνη λύση. Η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, ακόμα και στην τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, η οποία εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται (σ.σ. σε υγειονομικούς και ανοσοκατασταλμένους) ενώ πλέον έχουν πάρει σειρά και οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι άνω των 50 ετών, οι παρενέργειες είναι λιγότερες. Συγκεκριμένα ανέφερε:  «Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και πιο μακρά διάρκεια προστασίας», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες και ηπιότερες σε σχέση με αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Οι πρώτες παρτίδες του αντιγριπικού εμβολίου βρίσκονται ήδη στα φαρμακεία, διευκρινίζει η αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV.

Αμερικανοί επιστήμονες: Σημαντικό να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο

Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- βλέπουν για τον φετινό χειμώνα, και Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι' αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, η υφιστάμενη περίοδος, από σήμερα έως και τα τέλη Νοεμβρίου, ενδείκνυται για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, δεδομένου ότι η κορύφωση του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, καταγράφεται από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News