Ρέθυμνο

Κρήτη: Στους δρόμους αύριο οι αγροτοκτηνοτρόφοι - Σε ποια σημεία θα κλείσει ο ΒΟΑΚ

Τα μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν στις 10:00 το πρωί συγκέντρωση στο ύψος των Τριών Μοναστηριών, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του κόμβου Ατσιποπούλου

Στους δρόμους θα βγουν αύριο, Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, οι οποίοι αντιδρούν, μεταξύ άλλων και για την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τους βοσκοτόπους, βάσει της οποίας, όπως τονίζουν, προβλέπονται σοβαρές οικονομικές απώλειες στις επιδοτήσεις τους.

Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου έχουν αποφασίσει να αποκλείσουν τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο ύψος του κόμβου Πανόρμου, όπου θα συναντηθούν στις 10:00 το πρωί, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου. 

Τα μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσουν στις 10:00 το πρωί συγκέντρωση στο ύψος των Τριών Μοναστηριών, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του κόμβου Ατσιποπούλου. Στη συγκέντρωση, το «παρόν» θα δώσει και αντιπροσωπεία αγροτοκτηνοτρόφων από τα Χανιά.

Στο Ηράκλειο, ωστόσο, μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου προγραμματίζουν στις 11:00 το πρωί προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο, για να ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία έως το κτίριο της Περιφέρεια Κρήτης, όπου αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα επιδώσει στις τοπικές αρχές σχετικό ψήφισμα.

Μέχρι αυτή την στιγμή, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρεθεί η «χρυσή τομή» στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.

Το «κερασάκι στην τούρτα» η νέα Κ.Υ.Α. για τους βοσκοτόπους

Την ώρα που ο κτηνοτροφικός κλάδος της Κρήτης ταλανίζεται από μια σειρά προβλημάτων, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, η περικοπή του επιδόματος για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και τα ανοιχτά έως και σήμερα θέματα στους δασικούς χάρτες, το «κερασάκι» φαίνεται να είναι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση  των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τους βοσκοτόπους, η οποία θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

Όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, η νέα ΚΥΑ επιφέρει αλλαγές στους βοσκοπότους για τα μικρότερα του έτους αιγοπρόβατα. Για τον λόγο αυτό ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, ώστε φέτος να ισχύσει η προηγούμενη ΚΥΑ και ζητούν την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Παράδειγμα

Βάσει της περυσινής ΚΥΑ, ένας κτηνοτρόφος που είχε στην κατοχή του 250 αρνιά (και φυσικά διέθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές στην κτηνοτροφική του μονάδα), λάμβανε επιδότηση από 10.000 έως 12.000 ευρώ.

Η νέα ΚΥΑ διαχωρίζει το ζωικό κεφάλαιο ανάλογα με την ηλικία του ζώου και έτσι η επιδότηση που θα λάβει είναι περίπου 1.400 - 1500 ευρώ. Και αυτό διότι τα πρόβατα κάτω του ενός έτους, με τη νέα ΚΥΑ διαχωρίζοναι, με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι, μεταξύ άλλων, να μεγαλώσουν και τις εγκαταστάσεις τους.

Σημειώνεται πάντως, πως το οικονομικό πλήγμα ειδικά για τους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου -που είναι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της χώρας- είναι τεράστιο, κυρίως φέτος, που είναι μια επιβαρυμένη οικονομικά χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι -επίσης μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας- ο νομός Ρεθύμνου παρήγαγε 120.000 τόνους γάλακτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια