Ρέθυμνο - εκδήλωση στο Δήμο Αγ. Βασιλείου: «Τα επαναστατικά γεγονότα το 1821»

Κρήτη
Ρέθυμνο - εκδήλωση στο Δήμο Αγ. Βασιλείου: «Τα επαναστατικά γεγονότα το 1821»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμήθηκε η 200η επέτειος της Επανάστασης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

«Τα Επαναστατικά γεγονότα στο Ρέθυμνο το 1821» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, τιμώντας την 200η Επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Στην αφετηρία των σημαντικότερων αγώνων για την αποτίναξη του ζυγού, βάρβαρων κατακτητών, στην Πύλη της Ελευθερίας σε δίσεκτους καιρούς, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου. Η Μονή Πρέβελη εκτός από ένας ιερός Προσκυνηματικός χώρος ήταν και παραμένει προπύργιο αγωνιστικής δράσης. Από τον Εφραίμ μέχρι τον Μελχισεδέκ Τσουδερό και τον Αγαθάγγελο Λαγουβάρδο η Μονή Πρέβελη διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στην έκβαση των μεγάλων ξεσηκωμών. Πλήρωσε γι΄ αυτό όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, βαρύ τίμημα με τη θυσία τόσων μοναχών αλλά έγινε παγκόσμιο σύμβολο των Κρητικών Αγώνων, για Ελευθερία και Εθνική Αξιοπρέπεια.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου εστιάστηκαν στην μεγάλη επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας με την εσπερίδα για την επανάσταση του 1821 να δίνει την ευκαιρία στους ιστορικούς του τόπου να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας. Παράλληλα μέσα από αυτή την εκδήλωση δόθηκε το μήνυμα της ανάγκης να αποβληθεί κάθε αναφορά ιστορικής προσφοράς τους στείρους τοπικισμούς γιατί το αποτέλεσμα κάθε επανάστασης είχε συλλογικό χαρακτήρα. Η τιμή πρέπει να αποδίδεται ισότιμα σε όλες τις περιοχές και όλους τους ήρωες που μας χάρισαν το πολύτιμο δώρο της λευτεριάς.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, «…ο Δήμος μας ανέδειξε τη μεγάλη συμβολή των Αγιοβασιλιωτών στον αγώνα του 1821 φωτίζοντας πτυχές της τοπικής ιστορίας με ιστορικά ορόσημα, πρόσωπα, όπως ο Ηγούμενος Μελχισεδέκ Τσουδερός, άλλες μορφές της Επανάστασης όπως και οι Νεομάρτυρες, συμβάντα τα οποία καθόρισαν και χαρακτήρισαν τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία για τον οποίο ο 'Αη Βασίλης έχει πληρώσει βαρύ τίμημα. Το μεγάλο ζητούμενο των εορτασμών της εθνικής μας Παλιγγενεσίας ήταν η συμμετοχή της νέας γενιάς. Των νέων ανθρώπων που θα λάβουν την σκυτάλη της συνέχισης της ιστορίας μας. Αυτούς καλέσαμε από την πρώτη ημέρα να γίνουν κοινωνοί στα πολιτιστικά δρώμενα και να μετουσιώσουν το μήνυμα της επανάστασης σε έργο για το μέλλον απαντώντας ουσιαστικά στην επιταγή που συνδέεται με την ιστορική περίοδο».

Επίσης εγκαινιάστηκε έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με εκθέματα της Επανάστασης του 1821 και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι. Εγκαινιάστηκε επίσης έκθεση χαρακτικών της χαράκτριας Ελένης Τζιφάκη-Μισιρλή με θέμα «Η Αθάνατη ηρωίδα του 1821» την οποία διοργάνωσε ο Ιστορικός Σύλλογος Ρεθύμνιων Αττικής «Το Αρκάδι» υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News