ΠΕΔ Κρήτης: Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή – Τα θέματα της ατζέντας

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης: Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή – Τα θέματα της ατζέντας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξελίξεις στο ζήτημα των δασικών χαρτών

Συνεδρίασε την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 σε κτίριο του Δήμου Ρεθύμνου, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Γ. Κουράκη, του Αντιπροέδρου κ. Γ. Μαρινάκη, του Γραμματέα κ. Γ. Μαλανδράκη και των μελών της κ.κ. Μ. Κοκοσάλη και Ν. Κοκκίνη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ και τους πολίτες της Κρήτης ενώ υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τις επαφές και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη διοίκηση της ΠΕΔ.

Εξελίξεις στο ζήτημα των δασικών χαρτών

Αρχικά υπήρξε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των δασικών χαρτών και έγινε αποτίμηση των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών που ελήφθησαν.

Τα μέλη της ΕΕ της ΠΕΔ Κρήτης για ακόμα μία φορά διατύπωσαν την σαφή και ξεκάθαρη θέση των αυτοδιοικητικών του νησιού μας, ότι δηλ. το Κράτος πρέπει να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα των πολιτών και των Δήμων της Κρήτης αναφορικά με τις ιδιοκτησίες τους, ενώ τονίστηκε ότι ο χαρακτήρας μιας έκτασης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσδιορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής, ιδιαίτερα στην Κρήτη που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και οι επαφές από πλευράς ΠΕΔ με τους αρμόδιους φορείς.

Πρόγραμμα Άθλησης για Όλους

Δεν πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τη διακοπή από το αρμόδιο Υπουργείο, της χρηματοδότησης για την περίοδο 2021-2022 του Προγράμματος Άθλησης για Όλους που υλοποιούν οι Δήμοι. Τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση του- σημειωτέον ότι στο πρόγραμμα συνεισφέρουν οικονομικά και οι Δήμοι- καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών από τους Δήμους προάγει την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού με χιλιάδες ωφελούμενους πολίτες. Για το ζήτημα αυτό αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων αθλητισμού που απασχολούν τους Δήμους της Κρήτης θα επιδιωχθεί συνάντηση της ΕΕ της ΠΕΔ Κρήτης με τον Υφυπουργό κ. Λ. Αυγενάκη.

Συμμετοχή ΠΕΔ στη δημόσια διαβούλευση για ΒΟΑΚ

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ασχολήθηκαν επίσης με τον Νέο Οδικό Άξονα Κρήτης, μιας και από την ΠΕΔ παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις γύρω από το μείζον αυτό αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, ενώ είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ)  για το Τμήμα του έργου «Χανιά- Ηράκλειο».

Ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι η ΠΕΔ που συμμετέχει ενεργά στο διάλογο που διεξάγεται με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς , τους ΟΤΑ και το αρμόδιο Υπουργείο θα καταθέσει τις προτάσεις της στο στάδιο της διαβούλευσης για τη ΜΠΕ,  στις οποίες θα περιλαμβάνονται προτάσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το κυρίως έργο όσο και με τα συνοδά έργα που πρέπει παράλληλα να γίνουν(π.χ συνδετήριοι κόμβοι με πρωτεύουσες και άλλες πόλεις και οικισμούς, κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι και άλλα).

Από το σύνολο των μελών της ΕΕ επισημάνθηκε η πάγια θέση της ΠΕΔ, για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα ξεκινά από τη Σητεία και θα καταλήγει στο Καστέλι Κισάμου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό και το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία που άλλωστε υπάρχουν ώριμες μελέτες.

Επέκταση Μεταφορικού Ισοδύναμου

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της επέκτασης του μεταφορικού ισοδύναμου, όπου η ΠΕΔ Κρήτης με πρόσφατη επιστολή της προς τον Υπουργό Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη ζητά την πλήρη εφαρμογή του στην Κρήτη, με τη συμπερίληψη τόσο των μετακινήσεων των πολιτών όσο και των μεταφορών καυσίμων σε αυτό, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των κατοίκων του νησιού μας. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Πλακιωτάκη για τον καθορισμό συνάντησης αντιπροσωπείας της ΠΕΔ όπου εκτός του παραπάνω θέματος θα τεθούν και άλλα ζητήματα των ΟΤΑ της Κρήτης (όπως πχ οι χερσαίες ζώνες και άλλα).

Ζητήματα Πολιτικής Προστασίας

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν και τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην ενδοχώρα της ΠΕ Ηρακλείου, όπου τονίστηκε ότι απαιτείται άμεσα να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός δράσεων και έργων που απαιτούνται τόσο από το Κεντρικό Κράτος όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γύρω από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή των Δήμων τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, η οποία και θα επέλθει μετά από αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αλλά και αποκέντρωσης οικονομικών πόρων.

Για τα ζητήματα αυτά η ΠΕΔ Κρήτης έχει αποστείλει αναλυτικές προτάσεις τόσο προς την ΚΕΔΕ όσο και προς το αρμόδιο Υπουργείου, μεταξύ των οποίων αναφέρονται και οριζόντιες δράσεις που μπορούν να γίνουν – με τη συμμετοχή και της ΠΕΔ- και αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Στήριξη όσων επλήγησαν από τους σεισμούς στους Δήμους Μινώα- Πεδιάδος και Αρχανών- Αστερουσίων

Για το ζήτημα δε των φθορών που έχουν υποστεί οι κτιριακές υποδομές -και αφορούν είτε οικίες είτε δημοτικά κτίρια στους Δήμους Μινώα- Πεδιάδος και Αρχανών- Αστερουσίων- λόγω της συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει οικονομική στήριξη των πολιτών- ιδιοκτητών μέσω των κρατικών προγραμμάτων αρωγής.

Αποφασίστηκε επίσης η ΠΕΔ Κρήτης να συνεισφέρει στις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι Δήμοι των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μέσω της αποστολής ειδών που έχουν ανάγκη και μετά από συνεννόηση με τους οικείους Δήμους και τις ΠΕΔ, ενώ εκφράστηκαν ευχαριστίες από τη διοίκηση της ΠΕΔ σε όλους τους πολίτες του νησιού μας που ανταποκρίθηκαν στις πρωτοβουλίες στήριξης που από την πρώτη στιγμή ανέλαβαν οι ΟΤΑ της Κρήτης.

Τα μέλη της ΕΕ της ΠΕΔ απασχόλησε επίσης η υποστελέχωση των Δήμων, όπου τονίστηκε η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για έργα και δράσεις, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη του προσωπικού από την προκήρυξη 3/Κ, η αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν ήδη εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων από τους Δήμους, αλλά και η θέσπιση δικλείδων ασφαλείας στο πρόγραμμα της κινητικότητας ώστε να μη αποψιλώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες αλλά και το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών.

Αναφορά και συζήτηση έγινε και για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ, ενώ όλα τα παραπάνω θα τεθούν και θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News