Ρέθυμνο: Προβληματισμός στα ΑμεΑ με τις ζημιές στο σύστημα seatrack

Κρήτη
Ρέθυμνο: Προβληματισμός στα ΑμεΑ με τις ζημιές στο σύστημα seatrack

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζημιές στο σύστημα από τα κύματα, στερώντας κολύμπι και αναψυχή από τα άτομα με αναπηρία

Θύμα του υψηλού κυματισμού πέφτει αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα το σύστημα seatrack που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία στην πόλη του Ρεθύμνου για να μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια το μπάνιο τους στην θάλασσα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος του σωματείου ατόμων με αναπηρία, εξαρχής ήταν λάθος το σημείο στο οποίο εγκαταστάθηκε ο σύγχρονος αυτός εξοπλισμός, με αποτέλεσμα «εννέα στις δέκα» φορές στην διάρκεια του καλοκαιριού να το «καταπίνει» η θάλασσα.

Εγκαταστάθηκε στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ρεθύμνου με σκοπό να δίνει την δυνατότητα σε όλα ανεξαιρέτως τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν ισάξια με τους άλλους πολίτες τον ήλιο και την θάλασσα. Ωστόσο, κάθε τρεις και λίγο τίθεται εκτός λειτουργίας.

Ο λόγος για το σύστημα seatrack, ο εξοπλισμός του οποίου αρκετά συχνά παρασύρεται από τα κύματα όταν πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Το θέμα της λειτουργίας του απασχολεί έντονα το σωματείο ατόμων με αναπηρία, με τον πρόεδρο του να καλεί την δημοτική αρχή να βρει ένα ασφαλές σημείο για την μετεγκατάστασή του.

Ο κ. Τσαχάκης ωστόσο, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το ότι ο δήμος εγκατέστησε το σύστημα seatackμόλις την 1η Ιουλίου, στερώντας έτσι την δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία είτε πρόκειται για Ρεθυμνιώτες, είτε για αλλοδαπούς επισκέπτες να απολαύσουν νωρίτερα την θάλασσα και δη τις περιόδους που ο υδράργυρος είχε εκτοξευτεί στα ύψη.

Το σύστημα seatrack για το οποίο γίνεται ιδιαίτερος λόγος είναι ένα από τα δύο που είχε προμηθευτεί πριν λίγα χρόνια ο δήμος Ρεθύμνου και στην ουσία είναι το μοναδικό που έχει πλέον απομείνει στην πόλη, αφού το άλλο το «κατάπιε» το περσυνό καλοκαίρι η θάλασσα.

Σύμφωνα με την πρόταση του σωματείου ΑμεΑ, ασφαλή σημεία για την εγκατάσταση του συστήματος seatrack υπάρχουν στον Πετρέ και στο Γεράνι, ενώ αυτό που θα πρέπει να προβλεφθεί είναι η ύπαρξη ασφαλούς δρόμου που θα οδηγεί στην θάλασσα, όπως επίσης και η εξασφάλιση τουλάχιστον δύο θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News