Φωτιά στο Φοινικόδασος του Πρεβέλη: Στο «παρά ένα» γλίτωσαν σπίτια, και επιχειρήσεις

Ρέθυμνο
Φωτιά στο Φοινικόδασος του Πρεβέλη: Στο «παρά ένα» γλίτωσαν σπίτια, και επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

-Σωτήρια η συμβολή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων -Πάνω από 700 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και εκατοντάδες μελίσσια έγιναν στάχτη

Καμία ανθρωποθυσία, κανένα ενεργό μέτωπο σήμερα, παρά τους ισχυρούς ανέμους που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, ολόκληρα χωριά χωρίς ζημιές, αλλά και ανέγγιχτο -από τις πύρινες γλώσσες που το απείλησαν- το φοινικόδασος στου Πρέβελη. Ωστόσο, μελίσσια και χορτολιβαδικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη. Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε χθες την πυρόπληκτη νότια περιοχή του Ρεθύμνου. 

Οι εικόνες που από την πρώτη στιγμή μετέδωσε ζωντανά η ΚΡΗΤΗ ΤV από το πύρινο θεριό που απειλούσε να καταπιεί ότι έβρισκε στο πέρασμά του, κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Η φωτιά -που δεν αποκλείεται να ξεκίνησε ακόμα και από την ρίψη τσιγάρου- εκδηλώθηκε χθες λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο Αμμούδι. Οι ισχυροί άνεμοι ευνόησαν την εξάπλωση της σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές της Κρήτης. 

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής από Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο με πάνω από 80 άνδρες, ενώ σε χρόνο ρεκόρ στο σημείο έφτασαν  και εναέριες ενισχύσεις.

Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα «Έρικσον» από Χανιά και Ηράκλειο, αλλά και το γιγαντιαίο ρωσικό αεροσκάφος «Βεριέφ», επιχείρησαν κόντρα στους ανέμους, με την προσπάθεια τους να αποδεικνύεται σωτήρια. 

Με απίστευτους ελιγμούς οι χειριστές των εναέριων μέσων επιχείρησαν καθοριστικές ρίψεις νερού, σώζοντας κυριολεκτικά στο «παρά ένα» το μοναδικής ομορφιάς φοινικόδασος του Πρέβελη που το 2010 είχε καταστραφεί ολοσχερώς, τις ταβέρνες και σπίτια στο Αμμούδι, στην Δρίμισκο, αλλά και τα Κεραμέ που επίσης απειλήθηκαν.

Οι δήμοι Αγίου Βασιλείου και Ρεθύμνου, η Αντιπεριφέρεια με δεκάδες υδροφόρα οχήματα, ιδιωτικά σκάφη και αμέτρητοι πολίτες, συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης, ενώ στη μάχη ρίχτηκε και σκάφος του λιμενικού σώματος, αλλά και πάνω από 50 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην κινδυνέψει ούτε μία ανθρώπινη ζωή. 

Η ΕΛ.ΑΣ εκκένωσε προληπτικά σπίτια και εξοχικές κατοικίες από το Αμμούδι έως την Δρίμισκο, ενώ είκοσι περίπου λουόμενοι -Έλληνες και ξένοι- αλλά και κατασκηνωτές στις εκβολές του ποταμού στον Πρέβελη, μεταφέρθηκαν άρον – άρον από στεριά και θάλασσα σε Πλακιά και Ρέθυμνο.

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαίρης Λιονή εκμισθώνεται λεωφορείο για να μεταφέρει ώρες αργότερα πίσω τους ανθρώπους ώστε να πάρουν πράγματα και οχήματα τους. 

Καθ’ όλη στην διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και σήμερα πάνω από 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ είναι επί ποδός υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, παρότι δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. 

Τα πρώτα στοιχεία μιλούν για 700 και πλέον καμένα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, αλλά και για εκατοντάδες μελίσσια που παραδόθηκαν στην πυρά, ενώ στο «μικροσκόπιο» του ανακριτικού τμήματος της Π.Υ. Ρεθύμνου βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα από τα οποία προκλήθηκε η φωτιά.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News