Πρέβελη: Πως σώθηκε το φοινικόδασος από τη φωτιά – «Φυγαδεύτηκαν» 20 λουόμενοι

Ρέθυμνο
Πρέβελη: Πως σώθηκε το φοινικόδασος από τη φωτιά – «Φυγαδεύτηκαν» 20 λουόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιγάντια μάχη από πυροσβέστες και πυροσβεστικά ελικόπτερα

“Πύρινος συναγερμός” σήμανε  το απόγευμα της Τετάρτης στο Αμμούδι του Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, μετά από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, με τις φλόγες, λόγω των ισχυρών ανέμων, να κατευθύνονται απειλητικά προς την Πρέβελη, θέτοντας σε κίνδυνο το μοναδικής ομορφιάς φοινικόδασος. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και λίγο πριν τις 8 το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Την ίδια ώρα στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την εκκένωση της παραλίας, με πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και παραπλέοντα σκάφη να μεταφέρουν περί τους 20 λουόμενους σε ασφαλές μέρος.

Αναλυτικότερα, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 6 το απόγευμα στο Αμμούδι καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Με “σύμμαχο” τον δυνατό άνεμο άρχισε γρήγορα να εξαπλώνεται και να φτάνει μια ανάσα από το φοινικόδασος της περιοχής Πρέβελη, ξυπνώντας μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά και το οικολογικό έγκλημα που είχε συντελεστεί στην περιοχή το 2010. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση. Ισχυρές δυνάμεις της, και συγκεκριμένα 38 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων και 10 οχήματα, φτάνουν έγκαιρα στο σημείο και ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης. Από αέρος πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, καθώς και το ρωσικό αεροπλάνο Beriev-200.

Σκάφη του Λιμενικού απεγκλωβίζουν κατασκηνωτές και λουόμενους, που εκείνη την ώρα απολάμβαναν το μπάνιο τους, και τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου επρόκειτο μόλις η φωτιά ήταν υπό πλήρη έλεγχο να τους επιστρέψει στην παραλία προκειμένου να παραλάβουν τα αυτοκίνητα και τα πράγματά τους. 

Η φωτιά έχει τεθεί πλέον υπό μερικό έλεγχο ωστόσο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο. 

Στον Αποκόρωνα

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά στην περιοχή Πρέβελη ήταν η τέταρτη που εκδηλώθηκε μέσα σε λίγες ώρες στην Κρήτη, καθώς είχε προηγηθεί πυρκαγιά στον Αποκόρωνα αλλά και δύο αστικές πυρκαγιές, σε διαμέρισμα στη Νέα Αλικαρνασσό και σε αποθήκη στον Μασταμπά αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, σήμα κινδύνου σήμανε  το μεσημέρι της Τετάρτης στον Αποκόρωνα μετά από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή στη θέση Λιτσάρδα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων έσπευσαν άμεσα στο σημείο, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί και ο φόβος επέκτασης της φωτιάς μεγάλος.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 16 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε με ρίψεις νερού και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών η πυρκαγιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Πυκνοί καπνοί

Στο μεταξύ, μαύρα σύννεφα καπνού “έπνιξαν” χθες το πρωί γειτονιά στη Νέα Αλικαρνασσό, μετά από φωτιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στη συμβολή της λεωφόρου Ικάρου με την οδό Καρίας. Ήταν περίπου 6:30 το πρωί, όταν πανικόβλητοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είδαν πυκνούς καπνούς να σκεπάζουν τον ουρανό. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, που έσπευσε στο σημείο με τέσσερα οχήματα. Εντός της οικίας βρισκόταν μια γυναίκα, η οποία απομακρύνθηκε εγκαίρως, προτού οι φλόγες τυλίξουν το διαμέρισμα.

Μετά από προσπάθεια τουλάχιστον μίας ώρας οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σβήσουν την πυρκαγιά, προλαβαίνοντας την εξάπλωσή της σε παρακείμενα σπίτια. Η φωτιά προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές στο διαμέρισμα, ενώ για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή ήταν αποπνικτική. Τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς διερευνώνται από τις Αρχές.

Στις φλόγες αποθήκη

Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι, νέος “συναγερμός” έμελλε να κινητοποιήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Ηρακλείου. Αυτή τη φορά για πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Μασταμπά. Στο σημείο επιχείρησαν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα, οι οποίοι κατόρθωσαν να σβήσουν τις φλόγες προτού αυτές επεκταθούν σε παρακείμενα κτίσματα. Δυστυχώς από τις φλόγες καταστράφηκε ολοσχερώς η αποθήκη.

Ήταν εμπρησμός

Σε εμπρησμό από αμέλεια αποδίδεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές Τρίτη το μεσημέρι κοντά στην τοπική κοινότητα Κολυβά του δήμου Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ως υπαίτιος φέρεται ο 40χρονος αλλοδαπός F.L., ο οποίος πραγματοποίησε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή ως όφειλε, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την πυρκαγιά.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών υπαλλήλων του Ανακριτικού Γραφείου της ΔΙ. Π.Υ. Νομού Ηρακλείου, ο 40χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Κατά την απολογία του αποδέχτηκε την κατηγορία, σχηματίστηκε φάκελος πρ. δικογραφίας και, μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα Υπηρεσίας, αφέθηκε ελεύθερος, αφού του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, προβλέπεται και σήμερα για όλη την Περιφέρεια Κρήτης.

Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνου εξέδωσε ανακοίνωση εφιστώντας την προσοχή των πολιτών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα εξής: «Επειδή προβλέπεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, παρακαλούμε για συνεχή επαγρύπνηση.

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς:

1. Να μην ανάβουν φωτιές για οποιονδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των Αρχών.

2. Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο “199” (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά.

3. Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.

4. Να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

Υπενθυμίζεται επίσης στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων-μηχανημάτων, η παραμονή και η διανυκτέρευση εκδρομέων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (από 6 το πρωί της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 6 το απόγευμα της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

* Δήμος Ρεθύμνου: Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφήτη Ηλία και Αγίου Ιωάννη, περιοχή αναδάσωσης Αρκαδίου.

* Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγίου Ιωάννου, καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει τη λίμνη Πρέβελη (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας), καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης.

* Δήμος Μυλοποτάμου: Φαράγγι Μαργαριτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News