Ρέθυμνο: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την επαναλειτουργία και αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων στο Ρέθυμνο

Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της εκπαίδευσης και της έρευνας για το νομό Ρεθύμνης και για τη χώρα, προστίθεται με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την επαναλειτουργία και αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης που έβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας Σπήλιος Λιβανός στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη: «Είναι πολύ σημαντικό στον πρωτογενή τομέα αλλά και στους υπόλοιπους τομείς, το ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διασύνδεση μεταξύ αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, με τον τουρισμό, ζήτημα το οποίο διαχρονικά έχουμε αναδείξει. Έτσι η Κρήτη θα αποτελέσει πρότυπο», είπε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε λόγο για ένα μεγάλο εμβληματικό έργο: «Την επόμενη δεκαετία η αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, θα αποτελέσει το έργο, τα αποτελέσματα του οποίου θα αφορούν όχι μόνο την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά κι ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε την κτηνοτροφία μας και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά». Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη χρηματοδοτήσει με ένα εκατομμύριο το συγκεκριμένο έργο. «'Αρα, όλοι μαζί πρέπει να δούμε, πώς με αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, την επόμενη περίοδο και την επόμενη δεκαετία, μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα συμβάλουμε θετικά, έτσι ώστε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κρήτη να τα επιλύσουμε. Προβλήματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται λύσεις αλλά και να βοηθήσουμε για έργα, όπως το σημερινό που υπεγράφη, αλλά και η σχολή της Μεσαράς, που είναι αναπτυξιακά έργα για τον πρωτογενή τομέα. Έτσι θα βοηθήσουμε ώστε να αναδείξουν την ποιότητα των προϊόντων, γιατί αυτό θέλουμε ως χώρα. Δηλαδή θέλουμε την ποιότητα, την ταυτότητα, την ανταγωνιστικότητα».

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μίλησε για μία ιστορική μέρα, προκειμένου όπως είπε, να ξαναγεννηθεί ο πρώην Σταθμός της Σχολής Ασωμάτων. «Να γίνει ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο. Έχουμε ήδη προχωρήσει με την Περιφέρεια Κρήτης στη σύσταση του φορέα υλοποίησης του έργου που είναι το δίκτυο έρευνας και κτηνοτροφικής ανάπτυξης της Σχολής Ασωμάτων. Έχω πει πολλές φορές, ότι για να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα, ποιοτικά προϊόντα, θα πρέπει πάνω από όλα να έχουμε ερευνητικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ως δημοτική αρχή ότι το Ερευνητικό Κέντρο της Σχολής Ασωμάτων, θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και πέρα από την Κρήτη, ώστε να έχουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα σε όλη μας τη χώρα».

Τέλος από την πλευρά του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Χατζηνικολάου, είπε ότι η σημερινή υπογραφή αφορά στην ευτυχή κατάληξη μιας διαδικασίας που διήρκεσε και απασχόλησε το υπουργείο ώστε «να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό έργο για τη χώρα, για την Περιφέρεια Κρήτης, που αφορά την έρευνα, την καινοτομία, την ανάπτυξη». Σήμερα όπως είπε, «η πολιτική ηγεσία έβαλε πλάτη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, καταφέραμε να κάνουμε ένα πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης Εκπαίδευσης. Πρέπει να ενισχύσουμε πολύ την εκπαίδευση, να βελτιώσουμε ένα μοναδικό ζώο που έχει η περιοχή της Κρήτης, το σφακιανό πρόβατο. Εμείς διαθέτουμε ένα ποίμνιο εξαιρετικό που χρειάζεται γενετική βελτίωση, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται εκπαίδευση στους κτηνοτρόφους. Πώς δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί, να μπορούν να βελτιώνουν γενετικά τα κοπάδια τους. Αυτό είναι και το κομμάτι που θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στο επόμενο χρονικό διάστημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News