Αφιέρωμα μνήμης στον δωρητή της κοινότητας Αρμένων Εμμανουήλ Χριστουλάκη

Ρέθυμνο
Αφιέρωμα μνήμης στον δωρητή της κοινότητας Αρμένων Εμμανουήλ Χριστουλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καρδιολόγος που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον συνάνθρωπο

«Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρες από το θάνατο του ανθρώπου των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού με πλούσια και πολύπλευρη δράση στον αγαπημένο του Πειραιά και στο τόπο καταγωγής της μητέρας του την Κίμωλο.

Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον συνάνθρωπο. Ίδρυσε το ίδρυμα «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ», που εκτός των άλλων έχει σαν σκοπό την βράβευση των καλύτερων μαθητών της Κίμωλου και του Πειραιά, καθώς και του αριστεύσαντα της ιατρικής σχολής Αθηνών. Στο χωριό καταγωγής του τους Αρμένους Ρεθύμνης δώρισε την περιουσία του για την δημιουργία πολυϊατρείου το 1998 όταν ακόμα ήταν ο θεσμός των κοινοτήτων.

Η υλοποίηση του έργου βάλτωσε αρκετές φορές. Στη σημερινή του μορφή μπετά, έγινε και η επίσημη θεμελίωση (επί δημαρχίας Αρχοντάκη) . Ευτύχησε λίγο πριν το θάνατό του να δει το όραμα του για κοινωνική προσφορά να παίρνει άυλη μορφή με την παραχώρηση του χώρου για την στέγαση των αναγκών του συλλόγου φίλων ατόμων με αυτισμό, μετά από την γόνιμη συνεργασία του συλλόγου , του δήμου Ρεθύμνης και της τοπικής κοινότητας.

Οφείλουμε ως ύστατο φόρο τιμής να υλοποιήσουμε στον ελάχιστο χρόνο την ολοκλήρωσή του έργου και να προχωρήσουμε με σύνεση και προγραμματισμό στην απόδοση μέγιστων τιμών στον εκλιπόντα ΕΜΜΑΝΟΥΛ ΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ.

Η πλούσια πολιτιστική, επιστημονική και κοινωνική προσφορά του στη Κίμωλο και τον Πειραιά, δεν είναι σε μας ιδιαίτερα γνωστή, για τούτο οφείλουμε να αναφερθούμε επιγραμματικά.

Ο Εμμανουήλ Αρ. Χριστουλάκης ιατρός καρδιολόγος ήταν ο πρώτος αθλητίατρος Πειραιά, μέλος του ιατρικού συλλόγου και πρόεδρος (1975-1979), τιμήθηκε για τούτο το 2018 από τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά. Με χορηγία του το 2009 συστήθηκε το Λαογραφικό και ναυτικό μουσείο Κίμωλου στον παραδοσιακό οικισμό Κάστρο. Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της μητέρας του Μαρίας και το διπλανό δίπατο που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό. Η έκθεση του περιλαμβάνει πλήθος αγροτικών, γεωργικών και ναυτικών εργαλείων ,τοπικές φορεσιές, παλαιά σκεύη νοικοκυριού, καθώς και πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Γλύκα.

Το μουσείο σε συνεργασία έχει χρηματοδοτήσει έρευνες και έχει υλοποιήσει μια σειρά εκδόσεων. Ο εκλιπών είχε πλούσιο συγγραφικό και ποιητικό έργο. Ομήρου ιλιάς, η αιματοβαμμένη(2010), Κιμώλου περιήγηση (2006), Ο Κιμουλιανός ακλήδονας(2009), Γενεαί Κιμωλίων τρίτομο(2009) , Η Κιμωλός μου, Οι μύλοι Ξαπλοβουνιού (2014), Κίτρινα φύλλα ποίηση (1999), Αλκυονίδες η αλκυόνιες ημέρες(1997), Η μάχη της Φλώρινας(1997), στη μνήμη Δαμιανού Στρουμπούλη(1999), 1204 η καταστροφή της Κωνσταντινούπολης από την 4η Σταυροφορία (2007) κ.α.

Συνέβαλε σε συνεργασία με άλλους φορείς του Πειραιά στη μεταστέγαση της Ράλλειου σχολής θηλέων Πειραιά, βοήθησε τα μέγιστα στην διάσωση των αρχαιολογικών χώρων της πλατείας Τερψιθέας και του Δικαστικού πάρκου.

Ήταν ο πρώτος ερασιτέχνης κινηματογραφιστής που πέτυχε να τραβήξει πλούσια πλάνα ανυπολόγιστης αξίας του Αγ. Όρους την δεκαετία του 1960. Τιμήθηκε για την μεγάλη συνεισφορά στον συνάνθρωπο και την συμβολή του στην επιστήμη, τον πολιτισμό και την κοινωνία και τον αθλητισμό.

*Γράφει ο Γιώργος Κτιστάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News