200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος

Πολιτισμός
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις της Εορτής του Αγίου Πνεύματος αλλά και η Επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής και της Σφαγής των Πρωτομάρτυρων της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη

Μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο αλλά και μια ζωντανή πνευματική Κυψέλη, πραγματοποιήθηκαν οι Εορταστικές εκδηλώσεις της Εορτής του Αγίου Πνεύματος αλλά και η Επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής και της Σφαγής των Πρωτομάρτυρων της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη και ασφαλώς στους πέντε Αγίους Μάρτυρες της Αιματοβαμμένης Ιστορικής Μονής του Αγίου Πνεύματος στην τοπική Κοινότητα Κισσού του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Τις εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Μεταφορών Κύριος Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Κακογιαννακης, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεακος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Ευάγγελος Αλεβυζακης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου Λάμπρος Κίτσιος, ο Διοικητής του  αστυνομικού τμήματος Σπηλιου Εμμανουήλ Χαλικάκης, η εκπρόσωπος της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου Ειρήνη Παπαμιχελακη, ο Λιμενάρχης του Λιμενικού σταθμού Αγίας Γαλήνης Αντώνης Σαραντουλακης, ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Άρχων Χαρτοφυλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νικόλαος Ξεξακης, η πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Πετρουλάκη, ο Απόστρατος Αντιστράτηγος Γεώργιος Ξεξακης, ο Άρχων Μελωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κώστας Στεφανάκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη.

Στις Λατρευτικές εκδηλώσεις προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης Σιβρύτου και Σφακίων Κύριος Ειρηναίος, ο Καθηγούμενος της Μονής Κύριος Βαρθολομαίος, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Κύριος Αθανάσιος Καραχάλιος και πλειάδα Σεβαστών Ιερέων από την ευρύτερη περιοχή.

Ο λόγος που ξεκινά ο Δήμος μας τις εόρτιες εκδηλώσεις του από την Ι. Μ. Του Αγ. Πνεύματος, το παλάδιο αυτό της περιοχής μας, δεν είναι ότι ιστορικά υπάρχει από τα πρώτα του Νομού μας, μιας και ανάγεται κατά τον 11 με 12 αιώνα. Η επιλογή έγινε με κριτήριο την διαδρομή και την προσφορά του τόσο πριν όσο και έπειτα από το 1821.  Αν άλλοι τόποι υπήρξαν προπύργια επαναστατικά και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο κατά την επανάσταση, η Μονή του Αγ. Πνεύματος και οι 5 Άγιοι πατέρες της που μαρτύρησαν με φρικτό τρόπο συνέβαλαν καταλυτικά στην προετοιμασία του σηκωμού για την  παλιγγενεσία μας προεπαναστατικά και αναλώθηκαν στην διαφύλαξη της ταυτότητας του γένους μας.

Και αυτό στάθηκε η αφορμή καθώς τα αίτια  ήταν πολλά για το μαρτυρικό τους τέλος από την Τουρκική ξίφη, τόσο αυτών, όσο και της ίδιας τους της Μονής, που ήταν καταφυγή πάντων μέχρι και τον Ιούνιο του 1821 όπου έγινε παρανάλωμα του πυρός, με τα νεκρά σώματα του ηγουμένου της και των 4 Μοναχών , να κείτονται νεκρά ανάμεσα στα συντρίμμια, θέτοντας έτσι με σαφήνεια το πρόσημο της Πίστης στην υπόθεση της δουλείας.

Η προσφορά των Νεομαρτύρων,  αυτών των  φωτεινών Αστεριών μέσα στο σκοτάδι της σκλαβιάς, ήταν άνθρωποι απλοί, Επίσκοποι, Ιερείς, Μοναχοί και λαϊκοί, που έδωσαν την ζωή τους ,για την Ελευθερία και την Πίστη της Πατρίδας.

Ομιλητής του ιστορικού της Επετείου ήταν ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας Νίκος Δερεδακης ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασε το σύνολο της ιστορικής διαδρομής του Μοναστηριού και την Μεγάλη συμβολή του .

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News