Δακοκτονία: Χωρίς καθυστερήσεις ξεκίνησε φέτος στην Κρήτη η «επίθεση»

Κρήτη
Δακοκτονία: Χωρίς καθυστερήσεις ξεκίνησε φέτος στην Κρήτη η «επίθεση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι ελπίδες για «βεντέμα» - Οι παραγωγοί οφείλουν να επιτηρούν τις καλλιέργειες τους

Ως μία από τις σπάνιες χρονιές που ξεκίνησε στην ώρα της η συντονισμένη «επίθεση» κατά του εντόμου του δάκου -που καταστρέφει τα ελαιόδενδρα και θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα των παραγωγών της Κρήτης- χαρακτηρίζεται η φετινή για το νησί μας, με δεδομένο ότι σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι πρώτοι δολωματικοί ψεκασμοί είναι ήδη πραγματικότητα. 

Όπως τονίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Ρέθυμνο, φέτος η επιτήρηση του προγράμματος θα είναι αυστηρή και μάλιστα θα επιβληθούν και «τσουχτερά» πρόστιμα στα συνεργεία που δεν θα τηρήσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα, με την Μαίρη Λιονή επίσης, να καλεί τους ίδιους τους παραγωγούς να συνδράμουν το έργο των συνεργείων, επιτηρώντας τις καλλιέργειες τους κατά την διάρκεια των ψεκασμών.

Μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησε φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη, καθώς τα πάντα προγραμματίστηκαν έγκαιρα, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές ελπίδες η νέα ελαιοκομική περίοδος στο νησί να φέρει «βεντέμα» για τους παραγωγούς και κυρίως άριστη ποιότητα ελαιολάδου, που έχει και άμεση σχέση με την ανοδική τιμή πώλησης του «πράσινου χρυσού».

Στο Ρέθυμνο που φέτος πρωτοπορεί, έναντι των υπολοίπων νομών, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στις βόρειες και νότιες ζώνες του, στις οποίες καλλιεργούνται κυρίως χονδροελιές και τσουνάτες, ενώ αμέσως μετά η «επίθεση» κατά του δάκου θα επεκταθεί στα κορωνέικα ελαιόδενδρα. 

Και ενώ το μυστικό της επιτυχίας του προγράμματος περικλείεται  στην λέξη συνεργασία, τα συνεργεία των εργολάβων καλούν τους παραγωγούς να συνδράμουν το έργο τους, ξεκινώντας από το πιο απλό. Να ανοίγουν τις περιφράξεις των καλλιεργειών τους ώστε να μην γίνεται μετ’ εμποδίων η διέλευση των τρακτέρ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι τελευταία τα τρακτέρ που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς, φέρουν όλα σύστημα jps, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται έλεγχος, η Μαίρη Λιονή στην σύσκεψη που έγινε στην αντιπεριφέρεια, έστειλε σε αυστηρό τόνο μήνυμα στα συνεργεία ότι θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Τα πρόστιμα αυτά ξεκινούν από τα 300 ευρώ και μπορεί να φτάσουν σε αρκετές χιλιάδες. 

Οι δολωματικοί ψεκασμοί που έχουν ήδη ξεκινήσει και στο Ηράκλειο, ενώ οσονούπω θα ξεκινήσουν και στα Χανιά, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε έπειτα από το απαραίτητο διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει, να ξεκινήσει η συλλογή του ελαιοκάρπου και ιδανικά το λιομάζωμα να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News