Η ζέστη δεν άφησε τις χοντρολιές να «δέσουν» - Μεγάλες οι ζημιές στην «τσουνάτη»

Κρήτη
Η ζέστη δεν άφησε τις χοντρολιές να «δέσουν» - Μεγάλες οι ζημιές στην «τσουνάτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επειδή φέτος δε θα υπάρχουν χοντρολιές, αναμένεται η δακοπροσβολή να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, λόγω του γεγονότος ότι ο δάκος δε θα βρίσκει χοντρολιά που την προτιμάει και θα πηγαίνει κατευθείαν στην ψιλολιά!

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί της χοντρολιάς και της επιτραπέζιας ελιάς “τσουνάτη” στον νομό Ρεθύμνου, αφού λόγω καιρικών συνθηκών βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά η χρονιά φαινόταν σχετικά καλή, η ανθοφορία δεν “έδεσε” και η φετινή παραγωγή θα είναι από μειωμένη έως... ανύπαρκτη. Στην κορωνέικη (την ψιλολιά δηλαδή), αντίθετα, η χρονιά πάει καλά, αφού τα φαινόμενα δείχνουν για τον νομό Ρεθύμνου τουλάχιστον διπλάσια παραγωγή σε σχέση με πέρυσι.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, «οι ελαιοπαραγωγοί με τους οποίους συζητάω μου λένε ότι η χοντρολιά έχει “δέσει” μόνο το 5%, η “τσουνάτη” ένα 20% και στην κορωνέικη παίζεται ένα 50 με 70% τώρα. Αλλά δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο καιρός μέχρι τα τέλη του Μάη. Διότι οι όψιμες περιοχές που ανθίζουν τώρα δεν ξέρουμε αν “δέσουνε”...».

Τι σημαίνει όμως “χοντρολιά” για τον νομό Ρεθύμνου και πόσο σοβαρό και αντιπροσωπευτικό είναι το πρόβλημα για τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο του νομού; Όπως απαντάει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, «το 30% της ελαιοκομίας του νομού Ρεθύμνου είναι σε χοντρολιά. Και αναφέρομαι στον νέο δήμο Αρκαδίου και Ρεθύμνου, που είναι πρώιμες περιοχές και έχουν πληγεί. Και είναι και στο Αμάρι, όπου ανθίζουν τώρα οι ελιές, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα εάν έχουνε ζημιά. Ωστόσο, η ποικιλία “τσουνάτη” στο Ρέθυμνο έχει πάρα πολύ ζημιά, γύρω στο 60%, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, η “τσουνάτη” και η “χοντρολιά” θέλουν πολλά κρύα τον Ιανουάριο. Θέλουν πολλά νερά, αλλά θέλουν και χιόνια. Φέτος έγινε το αντίθετο. Τον Ιανουάριο ήταν αυξημένες οι θερμοκρασίες και μετά τον Μάρτιο έκανε λίγες βροχές και κρύο, αλλά αυτό ήταν δώρο άδωρο για τις ποικιλίες αυτές...».

«Να αλλάξει το καθεστώς του ΕΛΓΑ»

Αναφορικά με τις διεκδικήσεις των ελαιοπαραγωγών του νομού Ρεθύμνου, ο Γιώργος Κατσανέβας λέει: «Ζητάμε να αλλάξει το καθεστώς του ΕΛΓΑ για να δοθούν αποζημιώσεις. Έχω μιλήσει και με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά και βρισκόμαστε σε συνεργασία ώστε από κοινού να πιέσουμε την αλλαγή του κανονισμού, που θα επιτρέπει να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τέτοιες ζημιές που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή...».

Και υπενθυμίζει ότι «ο καύσωνας του Πάσχα και οι υψηλές θερμοκρασίες του Γενάρη ήταν φαινόμενα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και σε αυτές τις συνθήκες οφείλονται οι ζημιές ετούτες. Πρέπει να μας αποζημιώσουν...».

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «ας αλλάξουν τον κανονισμό για την Κρήτη που γεωγραφικά αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Δεν ξέρω τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στις ελιές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Κρήτη τα τελευταία 15 χρόνια το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς...».

Στο μεταξύ, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και με τους ψεκασμούς των ελιών. «Με τις θερμοκρασίες αυτές φοβούνται οι άνθρωποι και να ψεκάσουν», όπως λέει ο Γιώργος Κατσανέβας.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ο δάκος θα πετάξει στην ψιλολιά

Όπως τονίζει ο κ. Κατσανέβας, επειδή φέτος δε θα υπάρχουν χοντρολιές, αναμένεται η δακοπροσβολή να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, λόγω του γεγονότος ότι ο δάκος δε θα βρίσκει χοντρολιά που την προτιμάει και θα πηγαίνει κατευθείαν στην ψιλολιά!

Στο μεταξύ, ενώ πέρυσι ο νομός Ρεθύμνου δεν έβγαλε πάνω από 5.000 τόνους ελαιολάδου, φέτος, αν πάνε όλα καλά στις ψιλολιές, μπορεί να πιάσει τους 10 ή και τους 12 χιλιάδες τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιώργου Κατσανέβα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου στο προσεχές διάστημα θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για την αποτύπωση της όλης κατάστασης και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News