ΣΥΡΙΖΑ: «Τουρισμός και Πράσινη Ανάπτυξη» στο επίκεντρο: «Η Κρήτη δεν έχει πια χειμώνα»

Ρέθυμνο
ΣΥΡΙΖΑ: «Τουρισμός και Πράσινη Ανάπτυξη» στο επίκεντρο: «Η Κρήτη δεν έχει πια χειμώνα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Εκδήλωση με θέμα «Τουρισμός και Πράσινη Ανάπτυξη» -στα πλαίσια της διαβούλευσης των προγραμματικών θέσεων του κόμματος με φορείς και συλλογικότητες της Π.Ε. Ρεθύμνου-διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή την Πέμπτη 6 Μάη διαδικτυακά η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά στην σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου στο Facebook, βασικοί εισηγητές ήταν οι Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής και τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αντρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο συντονιστής της ΝΕ Ρεθύμνου Θοδωρής Δουλουμπέκης.

Από τους φορείς τουρισμού, ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης συμμετείχαν στη διαβούλευση αλφαβητικά οι: Γεώργιος Γιακουμάκης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Γιώργος Καπαρός, συντονιστής διαδικτυακού Forum Τουρισμού Ρεθύμνου, Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου,  Στράτος Μπερέτης, πρόεδρος Συνδέσμου τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων Ρεθύμνου, Πέπη Μπιρλιράκη , Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνου, Αγγελική Πελαντάκη, εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Αγ. Βασιλείου, Μανόλης Παπαδάκης, πρόεδρος σωματείου επαγγελματιών ξεναγών Κρήτης και Θήρας, Αργύρης Σκορδίλης, Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας «Αρκάδι», Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου και γεν. γραμμ. ΠΟΞ, Όθωνας Χριστουλάκης, και Μιχάλης Χριστοφοράκης, πρόεδρος επαγγελματιών Αγ. Γαλήνης και μέλος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Επιπλέον των φορέων στη διαδικτυακή εκδήλωση τοποθετήθηκαν αρχικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου, Αγγελική Κουβέλη και Κώστας Φραδέλλος ενώ συμμετείχαν ενεργά και ο αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ Μανώλης Αυγενάκης, το μέλος της ΝΕ και της αντίστοιχης ομάδας εργασίας Γιώργος Πολιουδάκης και ο Γιάννης Σταθάκης, μέλος της γραμματείας Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στην εκδήλωση-διαβούλευση η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα, την πράσινη ανάπτυξη, τον τουρισμό, την υγεία και την τοπική κοινωνία ως αλληλένδετες έννοιες. Σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις , άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που ακόμη δεν διαθέτει σχέδιο ούτε για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης του κλάδου και την επανεκκίνηση, ούτε για το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις. Η Τομεάρχης Τουρισμού υπογράμμισε την ανάγκη, ο τουρισμός να ανοίξει με ασφάλεια και επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, σε αξιόπιστη ιχνηλάτηση, εκτεταμένο testing στους προορισμούς αλλά και στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζόμενων που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς και οι ίδιοι αλλά και οι ταξιδιώτες. Επανέλαβε τις προτάσεις για την επιβίωση των εργαζόμενων καθώς όπως τόνισε «απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η επιβίωση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και φυσικά των εργαζομένων». Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ριζική αναθεώρηση της τουριστικής πολιτικής της χώρας και στην ανάγκη διασύνδεσης του τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη.

Στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης τόνισε: ότι η Κρήτη δεν έχει πια χειμώνα και δεν θα έχει πια χειμώνα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Τις ημέρες του φετινού Πάσχα σημειώθηκαν οι υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από τότε που υπάρχουν ιστορικά μετρήσεις για την Ευρώπη. Γι’ αυτό παρατηρούμε σήμερα Ευρώπη, Αμερική, Κίνα και Ρωσία να συντάσσονται αρχικά στη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει να γίνουν πολλά, όχι για τον πλανήτη, αλλά για να εξασφαλιστεί η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους. Ο πλανήτης θα τα πάει περίφημα χωρίς εμάς. Εμείς έχουμε το πρόβλημα. Το στοίχημα είναι να πάρουμε αυτήν την τελευταία ευκαιρία για να σωθούμε, μειώνοντας τις ανισότητες και ενισχύοντας το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο υγειονομικά επισφαλές άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω μιας μη δοκιμασμένης και αξιόπιστης διαγνωστικής μεθοδολογίας όπως τα self tests και τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο «μείγμα» υγειονομικών μέτρων μετά την αποτυχημένη διαχείριση των 2 τελευταίων επιδημικών κυμάτων. Αυτή η νέα στρατηγική  οφείλει να δίνει βάρος στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση-ιχνηλάτηση στην κοινότητα, στο εκτεταμένο testing (μοριακό και rapid) με ευθύνη των υπηρεσιών του Δημόσιας Υγείας της χώρας και πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων, στη συνεχή ενδυνάμωση του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς, στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στην πίεση προς την ΕΕ για άρση του καθεστώτος της «πατέντας» και στα ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις πολιτών από και προς τις χώρες της ΕΕ.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο συντονιστής της ΝΕ Θοδωρής Δουλουμπέκης και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΤΕΕ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για τον άμεσο χωροταξικό σχεδιασμό στην ΠΕ Ρεθύμνου προκειμένου ο τουρισμός να μπορέσει να λειτουργήσει τόσο αναπτυξιακά για όλους όσο και περιβαλλοντικά δίκαια για τις επόμενες γενιές κι έδωσε έμφαση και στην ανάγκη ολοκλήρωσης των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών για το Ρέθυμνο.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης στην σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου στο Facebook στην διεύθυνση: facebook.com/syrizarethymnou

φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News