Το τελευταίο «αντίο» στον τέως δήμαρχο Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη

Ρέθυμνο
Το τελευταίο «αντίο» στον τέως δήμαρχο Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ρέθυμνο αποχαιρέτησε σήμερα τον Δημήτρη Αρχοντάκη

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το Ρέθυμνο αποχαιρέτησε το μεσημέρι τον επί σειρά ετών δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου.  

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης, που στα 82 του χρόνια έχασε την μάχη για την ζωή την 2η ημέρα του Πάσχα, έπειτα από ατύχημα που είχε στο σπίτι του, συνέβαλε καθοριστικά από το 1968 έως και το 2006 στην μετατροπή του Ρεθύμνου από μία επαρχιακή κωμόπολη σε ευρωπαϊκή πόλη.  

Ανάμεσα στα έργα που δρομολόγησε επί δημαρχίας του ήταν η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, η ίδρυση του πανεπιστημίου Κρήτης, τα υδραυλικά, αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα της πόλης για τα οποία τύγχανε της αποδοχής ακόμα και των πολιτικών αντιπάλων του.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου ήταν όλοι εκεί για το στερνό αντίο στον άνθρωπο που άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του στο Ρέθυμνο.  

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης που αφιέρωσε την ζωή του στην γράμματα και την αυτοδιοίκηση, υπήρξε δάσκαλος για τους νεότερους πολιτικούς, πολύτιμος συνεργάτης και φίλος, ισχυρός πολιτικός αντίπαλος, μα πάνω από όλα άνθρωπος.  

Η εμβληματική του προσωπικότητα μετέτρεψε το Ρέθυμνο από μια κωμόπολη σε ευρωπαϊκή πόλη, καθώς έχει συνδέσει το όνομα του με την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου.

Η διάσωση του ιστορικού κέντρου, τα υδραυλικά, αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά κυρίως η ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κρήτη με έδρα το Ρέθυμνο, ήταν μερικά μόνο από τα σημεία σταθμούς στα 27 χρόνια που ήταν στο τιμόνι του δήμου Ρεθύμνου.  

Ανάμεσα στους εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες που είπαν το ύστατο χαίρε στον Δ. Α. ήταν και πολλοί μαθητές του, στους οποίους ως φιλόλογος, δίδαξε όχι μόνο την ελληνική γλώσσα αλλά και βασικές αρχές και αξίες της ζωής ενός ανθρώπου. 

Ψήφισμα Επιτροπής Τουρισμού για τον θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη

Στο Ρέθυμνο σήμερα Τρίτη 4 Μαΐου 2021, Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δήμου Ρεθύμνης συνήλθε σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, στο άκουσμα της θλιβερής αναγγελίας του θανάτου του τέως Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Δημητρίου Αρχοντάκη και εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατό του και ελάχιστου φόρου τιμής προς το πρόσωπό του.

Ακολουθεί το ψήφισμα

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία ανθρώπων, όπως ο εκλιπών τ. Δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης όχι μόνο για τις γνώσεις, τις ικανότητες και την επιτυχή πραγμάτωση ενός στιβαρού έργου για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης αλλά και για την

σπουδαία προσφορά του τόσο στην προώθηση της Τέχνης και του Πολιτισμού όσο και στην ανάπτυξη του Τουρισμού ως βασικούς πυλώνες ευημερίας του Ρεθύμνου.

Από τις πλέον χαρισματικές, τόσο πνευματικά όσο και πολιτικά, προσωπικότητες του τόπου, υπηρέτησε με πάθος και όραμα το Δήμο Ρεθύμνης αφήνοντας ακριβή παρακαταθήκη.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη στην γη του τόπου που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Η Επιτροπή Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας Δήμου Ρεθύμνης εξέδωσε ομόφωνα την 8/2021 απόφασή του ως εξής:

Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ Α Π Ο Φ Α Σ Η Σ  8/2021

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

  1. Να εκφράσει τα θερμότατα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του
  1. Να δημοσιευθεί το παρόν Ψήφισμα στον Τοπικό Τύπο.
  2. Να δοθεί αντίγραφο του ψηφίσματος στην οικογένεια.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής

Τα μέλη της Επιτροπής

Θεοπίστη Μπιρλιράκη

Εμμ. Μαρκαντωνάκης

Μιχαήλ Δανδουλάκης

Κάτια Κριτσωτάκη

Νίκος Μάκρας

Στράτος Μπερέτης

Εμμ. Φουσταλιεράκης

Χαρίλαος Αυγουστάκης

Ανδρέας Κλαψινός

Εμμ. Παπαδάκης

Εμμ. Σαλβαράκης

Εμμ. Χλιαουτάκης

Αργύρης Σκορδύλης

Ηρακλής Ξυδάκης

Ειρήνη Κουτσαλεδάκη

Άγγελος Μαλάς

Εμμ. Φουρφουλάκης

Ειρήνη Τσιχλάκη

Σταύρος Βουρβαχάκης

Παναγιώτα Κουτρουλή

Όθωνας Χριστουλάκης

Κατερίνα Χριστοδουλάκη

Γιώργος Γασπαράκης

Βιργ. Γιάννιτσα-Γεωργακάκη

Γιώργος Πολιουδάκης

Αθηνά Τσικιντίκου

Γιώργος Ξηράκης

Μπάμπης Ορφανουδάκης

Χρυσάντα Πολιουδάκη

Στέλλα Πατρίκη-Κλάδου

Αθηνά Σπυριδάκη-Συνολάκη

Σπύρος Κιούφης

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου – συλλυπητήριο μήνυμα για τον Δημήτρη Αρχοντάκη

«Το ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου πληροφορήθηκε για το θλιβερό γεγονός του αδόκητου θανάτου του Δημήτρη Αρχοντάκη. Η πολυετής προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο μας είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς ο οραματισμός, η εργατικότητα και η μεθοδικότητα του συνέβαλαν στην διαρκή πρόοδο του Ρεθύμνου.

 Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας

Καταθέτουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Εις μνήμην του Δημήτρη Αρχοντάκη και αντί στεφάνου, καταθέτουμε ποσό υπέρ της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Ρεθύμνου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας του».

                                                                     

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News