Ρέθυμνο

Προβληματισμοί της κοινότητας Αρμένων για τους δασικούς χάρτες

Τι αναφέρεται σε υπόμνημα

Υπόμνημα της κοινότητας Αρμένων Ρεθύμνου και της επιτροπής αγώνα για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες με αποδέκτες τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στο υπόμνημα αναφέρεται:

Καλόπιστα και με μεγάλη προσοχή παρακολουθήσαμε την συνέντευξη σας σε κρητικό κανάλι για την προσπάθεια επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων  τα οποία αναδείχτηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα σας έχουν γίνει ήδη γνωστά και δεν επιθυμούμε να γίνουμε κουραστικοί.  Ας μας επιτρέψετε παρόλα αυτά να σταθούμε σε προβληματισμούς που αφορούν περιοχές  της Κρήτης που έχει γίνει κτηματογράφηση από το 1998 και μια από τις οποίες είναι και η κοινότητα μας.

Πριν αναφερθούμε στους δασικούς χάρτες, θα θέλαμε να δώσετε λύση στην υψηλού κόστους και χρονοβόρα διαδικασία  διορθώσεων των λαθών της ανάρτησης  του Κτηματολογίου, για τις ιδιοκτησίες που απέκτησαν ΚΑΕΚ χωρίς την ύπαρξή συμβολαίων. Σήμερα, οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα όρια, την έκταση ,τον προσανατολισμό κ.λ.π του ακινήτου ακόμα και όπου συμφωνούν οι όμοροι ιδιοκτήτες, οδηγείται υποχρεωτικά για επίλυση -διόρθωση στα δικαστήρια.

Το κόστος, ιδιαίτερα στο μικρό κλήρο που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι τεράστιο, (δικηγόροι, μηχανικοί, δικαστικά έξοδα ,διπλές επιδόσεις) και πολλές φορές υπερβαίνει την αξία του ακινήτου. Ζητάμε όπου δεν υπάρχουν διαφορές με τους όμορους ιδιοκτήτες οι όποιες διαφορές αποτύπωσης στο κτηματολογικό χάρτη να διορθώνονται με την κατάθεση τοπογραφικού και τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων με μια επίσημη δήλωση.

Θέλουμε να ελπίζουμε, μιας και σαφέστατα πρόθεσή σας είναι να μην στέλνετε τους πολίτες στα δικαστήρια, να επιλύσετε το χρόνιο αυτό πρόβλημα άμεσα,  μιας και τα χρονικά περιθώρια διορθώσεων λήγουν στις 31/12/2021.

Όσον αφορά στους δασικούς χάρτες, θα θέλαμε να αναδείξουμε τους παρακάτω προβληματισμούς.

α) στις περιοχές όπου έχει γίνει κτηματογράφηση βάσει και του ιδιαίτερου καθεστώτος  της Κρήτης, οι επιτροπές του κτηματολογίου  απέδωσαν ΚΑΕΚ ιδιοκτησίας στους πολίτες και απέρριψαν την υποβληθείσα αίτηση του ελληνικού δημοσίου (διεύθυνση δασών Ρεθύμνης), η οποία στηριζόταν στον κατ’ εκτίμηση δασικό χάρτη της τότε εποχής.

Εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον οι πολίτες προβαίνουν σε πράξεις της διοίκησης (αγοράς ,πώλησης, κληρονομιάς) ανεμπόδιστα, νέμοντας  τα ακίνητα τους κατά βούληση και επιδοτούνται για αυτά. Θα επιθυμούσαμε τη ρητή δέσμευσή σας  για το αμετάβλητο του δικαιώματος της  ιδιοκτησίας μας και την απόρριψη οποιαδήποτε πρόθεσης υπηρεσιακών παραγόντων, για αναμόχλευση του ιδιοκτησιακού  καθεστώτος των ακινήτων μας που περιλαμβάνονται στον υπό ανάρτηση δασικό χάρτη.

β) με δεδομένη την αποδοχή της  ιδιοκτησία μας  από το ελληνικό κράτος,( περιοχές  κτηματογράφησης) , πιστεύουμε ότι αυτή θα ληφθεί υπόψη στην υπηρεσιακή διόρθωση των δασικών χαρτών που έχετε ήδη προαναγγείλει. Στην περίπτωση αυτή θα θέλαμε να εξεταστούν υπό άλλο πρίσμα  μεμονωμένες εκτάσεις γης λίγων στρεμμάτων, με δένδρα συνηθισμένα στην περιοχή που ανήκουν σε ιδιώτες και χαρακτηρίζονται δασικές. Άλλωστε, τα δένδρα ακόμα και μεμονωμένα προστατεύονται από την δασική νομοθεσία (άδεια υλοτόμησης κ.λ.π).

γ) σύμμεικτες εκτάσεις με ελιές και βελανιδιές ή χαρουπιές είτε χορτολιβαδικές, φρυγανικές με χαρουπιές ή βελανιδιές που χαρακτήριζαν τον τρόπο εκμετάλλευσης της γης μας για αιώνες (βυρσοδεψία, διατροφή ανθρώπων και ζώων) και εφόσον είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό, να χαρακτηρίζονται γεωργικές.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, τον πλούτο που δημιουργούσε στους κατοίκους της περιοχής η εμπορία της κούπας της βελανιδιάς για την στύψη του δέρματος. Το ίδιο το Ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία στο  αγροτικό εισόδημα των κατοίκων, κατά την διαδικασία απαλλοτρίωσης για την δημιουργία του δρόμου Ρεθύμνης - Αγ. Γαλήνη , αποζημίωσε τους τότε ιδιοκτήτες γης με σύμμεικτες καλλιέργειες  κοστολογώντας με μεγαλύτερη αξία την βελανιδιά από την ελιά. (αρχές δεκαετίας 1960).

Ευελπιστούμε να τύχουν της φροντίδα σας τόσο τα ζητήματα που τέθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης, όσο και οι ιδιαίτεροι δικοί μας προβληματισμοί. Πιστεύουμε σύντομα τα λόγια να γίνουν πράξεις και ο πρωτογενής τομέας να ξαναβρεί την ηρεμία του για να συνεχίσει το δύσκολο έργο της παραγωγικής διαδικασίας.

(φωτογραφία αρχείου)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια