Λαϊκή Συσπείρωση Ανωγείων: Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία της υγείας τους λαού

Ρέθυμνο
Λαϊκή Συσπείρωση Ανωγείων: Ευθύνη της κυβέρνησης η προστασία της υγείας τους λαού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στα Ανώγεια είναι συνέπεια των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών»

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και στα Ανώγεια, οι πολύπλευρες συνέπειες, οι κίνδυνοι για την υγεία ακόμη και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, όλα είναι οι βαριές συνέπειες των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών σε όλους τους τομείς διαχείρισης της πανδημίας. Οι κίνδυνοι γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι αφού η αύξηση των κρουσμάτων βρίσκει μπροστά της ένα δημόσιο σύστημα υγείας σε κορεσμό χωρίς εφεδρείες και σε κάποιες περιπτώσεις ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση αρνείται εμμονικά τις προτάσεις των μαχόμενων υγειονομικών και των εκπροσώπων τους, για μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Αρνείται την αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ένα ολόκληρο χρόνο αντί να προπορεύονται της νόσου με μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν προληπτικά τεστ, τρέχουν πίσω της προσπαθώντας μάταια να ελέγξουν τις συνέπειές της. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς είναι χώροι υπερμετάδοσης του ιού, αλλά η κυβέρνηση και το κράτος δεν παίρνουν κανένα μέτρο που θα μπορούσε να βάλει εμπόδια στην ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Προκειμένου να αποφύγουν τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων (μείωση μαθητών ανα τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών, αξιοποίηση και άλλων κτηρίων) επιστρατεύουν ανόητες θεωρίες (τα σχολεία τάχατες δεν συμβάλλουν στην μετάδοση) τις οποίες μετά από λίγο αναγκάζονται στην πράξη να αναιρούν.

Αντί να εξασφαλίσουν την έγκαιρη, επαρκή πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια, παραμένουν δέσμοι των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, των αδιαφανών συμφωνιών και των αποκλεισμών της ΕΕ, με ολοφάνερες συνέπειες στην παραλαβή των αναγκαίων εμβολίων. Εξίσου μεγάλη είναι η καθυστέρηση στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και στην ενεργοποίηση των εμβολιαστικών κέντρων που εξαγγέλθηκαν. Το ΚΥ Ανωγείων, όπως του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου, ακόμη δεν έχουν παραλάβει εμβόλια για να ξεκινήσουν εμβολιασμούς.

Τα παραπάνω δεν είναι ούτε ανικανότητα, ούτε κακός σχεδιασμός. Είναι συνειδητή επιλογή να διαχειριστούν την πανδημία με κριτήριο όχι τις ανάγκες προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού, αλλά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών συμφερόντων και του καπιταλισμού. Την βλέπουν σαν μια καινούργια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους και να χρεοκοπήσουν και να αλυσοδέσουν ακόμη περισσότερο το λαό.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία η κινητοποίηση του ίδιου του λαού, των μαζικών του οργανώσεων και η επίμονη διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας, τη ζωής αλλά και του εισοδήματός του.

Χωρίς καμιά καθυστέρηση να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ανωγείων για να μπορεί με επάρκεια να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες της ΠΦΥ στην περιοχή. Να στελεχωθεί για να αναλάβει τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή στις άλλες λειτουργίες του.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με έκτακτες κατεπείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Άμεση στελέχωση και πλήρης λειτουργία όλων των τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των άλλων νοσοκομείων. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ώστε να λειτουργήσει ΜΕΘ Covid-19 στο ΓΝ Ρεθύμνου. Άμεση απεμπλοκή του νοσοκομείου από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
  • Υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
  • Μαζικά δωρεάν τεστ, με επίκεντρο τους μεγάλους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Ιχνηλάτηση με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους. Επίταξη και των ιδιωτικών εργαστηρίων και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό.
  • Να αντιμετωπιστεί επι τέλους το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής διασποράς από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δεν χρήζουν νοσηλείας. Με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - Δήμου, να επιταχθεί ξενοδοχειακή μονάδα για την διαμονή τους για όσο διάστημα είναι σε περιορισμό, με μέριμνα για την παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κλπ.
  • Για τα σχολεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για να μπορεί να διασφαλιστεί η αραίωση των τμημάτων. 15 μαθητές ανά τάξη. Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα αίθουσες, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ώστε να επιτυγχάνεται η συχνή απολύμανση των σχολικών κτιρίων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, που πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, τις ζημιές από τον παγετό κλπ.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για την επιβίωση των αγροτοκτηνοτροφων
  • Επέκταση του ταμείου ανεργίας, για όλους τους ανέργους, μέχρι την επαναπρόσληψη τους . Αύξησή του στα 600€.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Βάζουμε σε καραντίνα την πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την εργατική-λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση».

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News