Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

Κρήτη
Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου - Στο «κόκκινο» παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Την ένταξη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στο «κόκκινο» επίπεδο επιτήρησης, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται πως στο «κόκκινο» επίπεδο είχε βρεθεί αποκλειστικά ο Δήμος Ηρακλείου από την προηγούμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση ένταξης ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στο «κόκκινο» επίπεδο.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως τους ειδικούς προβληματίζει η ανίχνευση κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στον Νομό.

Όπως αναμένονταν, στο «κόκκινο» επίπεδο επιτήρησης παραμένει και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, είναι τα εξής:

α) Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί,

β) τηλεκπαίδευση για τα λύκεια,

γ) πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα,

δ) λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

και ε) κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.790 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 45 στο Ηράκλειο, 2 στο Λασίθι, 17 στο Ρέθυμνο και 6 στα Χανιά.

Στο «επίκεντρο» των ειδικών βρέθηκαν όλη την εβδομάδα κρίσιμα επιμέρους στοιχεία για το νησί και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπως είναι η πίεση που δέχεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο καθώς σε αυτό, νοσηλεύονταν – μέχρι και το πρωί της Πέμπτης – 30 ασθενείς: 24 στην Κλινική Covid και 6 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, αλλά και τα κρούσματα που συνεχίζουν να καταγράφονται στην ενδοχώρα.

Μάλιστα σήμερα, δυο άνδρες, ηλικιών 74 και 62 ετών, που νοσηλεύονταν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο με κορωνοϊό, κατέληξαν.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021, όπου σε σύγκριση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου, το Ηράκλειο παρουσίασε αύξηση ιικού φορτίου +265%, τα Χανιά 85,1% και το Ρέθυμνο 98,1%.

Παράλληλα, την Τετάρτη διενεργήθηκαν rapid tests σε πεζούς στο κέντρο του Ηρακλείου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με τα αποτελέσματα να είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς από 1.339 δείγματα εντοπίστηκαν 7 θετικά.

Σε επίπεδο χώρας, παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι ΠΕ Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας και Αττικής

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Οι περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» μπαίνουν από αύριο, Σάββατο, στις 6 το πρωί έως τις 8 Μαρτίου οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.

Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι από το «κόκκινο« βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου, οι οποίοι μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης.

Τι αλλάζει από 1η Μαρτίου για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

- Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

- Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

- Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

- Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

- Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News