«Σπαζοκεφαλιά» οι δασικοί χάρτες στο Ρέθυμνο - «Πρασίνισε» σχεδόν το σύνολο της Π.Ε.

Ρέθυμνο
«Σπαζοκεφαλιά» οι δασικοί χάρτες στο Ρέθυμνο - «Πρασίνισε» σχεδόν το σύνολο της Π.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως μια επίπονη διαδικασία που θα κρατήσει για τα επόμενα πολλά χρόνια μέχρις ότου να ξεκαθαριστεί η μορφή κάθε ακίνητης περιουσίας, χαρακτηρίζεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών που μόλις ξεκίνησε

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύονται οι δασικοί χάρτες στο Ρέθυμνο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του νομού έχει «πρασινίσει», με τους πολίτες να βρίσκονται σε σύγχυση και τους μηχανικούς να μιλούν για «νοικοκύρεμα» που κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει.

Αν κάποιος διερωτάται γιατί πρέπει να ενημερωθεί, η απάντηση είναι ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν την μορφή που έχει στον δασικό χάρτη κάθε περιουσιακό στοιχείο. Εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Και είναι σημαντικό η έγκαιρη υποβολή των αντιρρήσεων για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Αμέλεια ή παράλειψη συνεπάγεται να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής κατά την οριστικοποίηση του δασικού χάρτη.

Στο Ρέθυμνο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στον δήμο Μυλοποτάμου, με τις «πράσινες» χαρτολιβαδικές εκτάσεις και τα βοσκοτόπια που προμηνύει εμπλοκή στις επιδοτήσεις, στον δήμο Αγίου Βασιλείου, πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως οι οικοπεδούχοι και δη στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στον δήμο Αμαρίου και στην ενδοχώρα του δήμου Ρεθύμνου, η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη, αφού καταγράφονται πρόδηλα λάθη, που σημαίνει ότι για την διόρθωση τους απαιτείται χρόνος και σχεδόν καθόλου χρήμα.

Οι διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και πέρα από τον χρόνο που απαιτείται για να διορθωθούν τα όποια λάθη, χρειάζεται και χρήμα.

Ποιες οι προθεσμίες για υποβολή ενστάσεων

Για Ηράκλειο και Λασίθι η προθεσμία λήγει στις 27 Μαΐου και για τους κατοίκους του εξωτερικού στις 16 Ιουνίου. Ενώ για Χανιά και Ρέθυμνο η προθεσμία λήγει στις 10 Ιουνίου και για κατοίκους εξωτερικού στις 30 Ιουνίου.

Πάντως μέχρις ότου να εξεταστούν οι ενστάσεις -που είναι χρονοβόρα διαδικασία- οι ιδιοκτήτες γης δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία συμβολαιογραφική πράξη.

Γιατί χρειάζεται να ενημερωθώ; 

  • Πρέπει να γνωρίζουμε τη μορφή κάθε περιουσιακού στοιχείου στον δασικό χάρτη
  • Οι δασικές εκτάσεις εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας
  • Άμεσος έλεγχος - Υποβολή αντιρρήσεων – Διορθώσεις
  • Αμέλεια ή παράλειψη: Παγιώνεται ο χαρακτήρας μιας περιοχής κατά την οριστικοποίηση του δασικού χάρτη
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News