Ρέθυμνο

Δήμος Αγίου Βασιλείου: «Οι δασικοί χάρτες στο Ρέθυμνο παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό σφαλμάτων»

«Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες»

Με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ενημερώνει του δημότες του Αγίου Βασιλείου για τις απόψεις και τις προτάσεις του σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ Ταταράκης είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος πριν ακόμα την ανάρτηση τους αναφέροντας τα προβλήματα τα οποία επιβεβαιώθηκαν στην συνέχεια. Στην σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον Νομό Ρεθύμνης παρουσιάζει μεγάλο αριθμό σφαλμάτων και ανακριβειών με ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για διορθώσεις μεσούσης της πανδημίας. Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Με βάση τα ανωτέρω οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

  1. Να αποσυρθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών ώστε να αποτυπωθεί με αυτοψίες η κατάσταση κάτι το οποίο δεν έγινε στο νομό Ρεθύμνης, αφού δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση σαν Δήμος Αγίου Βασιλείου, παρόλο που ήταν συμβατική υποχρέωση των μελετητών. Συγκεκριμένα θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραρφίες 1945 και 1960 για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και οι αεροφωτογραφίες του 2007 και του 2015 καθώς με φυσική παρουσία και αυτοψίες των μελετητών για την αποτύπωση της μελλοντικής.
  2. Να ληφθούν υπόψη σαν γεωργικές οι εκτάσεις που αξιοποιήθηκαν (πχ εκχερσώσεις) από αγρότες και επιχορηγήθηκαν στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χωρίς να τους έχουν ζητηθεί εγκρίσεις από τις Διευθύνσεις Δασών.
  3. Να επαναπροσδιοριστούν οι τιμές των δυσβάστακτων παραβόλων για την υποβολή προσφυγής τουλάχιστον κατά 50 % αφού κυμαίνονται από 10 ευρώ μέχρι 3300 ευρώ.
  4. Μετά την νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών να υπάρξει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών για νέες διορθώσεις και την υποβολή ενστάσεων από τους ιδιοκτήτες.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα είναι και η εισήγηση μου κατά την προγραμματισμένη συνάντηση με τους Βουλευτές, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύνου, τους Δημάρχους και την Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου στην ερχόμενη εβδομάδα.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια