Ρέθυμνο

«Νοικοκύρεμα» στο ιστορικό κέντρο επιχειρεί ο Δήμος Ρεθύμνου – «Καμπανάκι» για τα ετοιμόρροπα

«Αδειάζει» σταδιακά η παλιά πόλη του Ρεθύμνου από τους μόνιμους κατοίκους

Ως επιτακτική χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ρεθύμνου την ανάγκη εκ μέρους της πολιτείας να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες για την άμεση συντήρηση και αποκατάσταση των ετοιμόρροπων κτισμάτων τους, τα οποία στο ιστορικό κέντρο της πόλης «αγγίζουν» τα 100 και βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά σημεία του.

Ο Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV υποστηρίζει πως εάν αυτό συμβεί, τότε θα δημιουργηθούν ζώνες αμιγούς αστικής κατοικίας, κάτι που θα αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο, το οποίο εγκαταλείπεται σταδιακά από τους μόνιμους κατοίκους του, ενώ τάξη στην «αναρχία» θα βάλει και η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης.

Τάξη στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου για να μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και κυρίως νόμιμα κάτοικοι και επαγγελματίες, επιχειρεί να βάλει η δημοτική αρχή η οποία γνωρίζοντας καλά πως αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος, επαναφέρει στο προσκήνιο τις χρήσεις γης.

Άλλωστε το 1967 η παλιά πόλη του Ρεθύμνου χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το 1985 με προεδρικό διάταγμα ως παραδοσιακός οικισμός. Αυτό σημαίνει πως για να μπει τέλος σε κάθε δραστηριότητα που δεν συνάδει με το νόμο –δεδομένου ότι το θέμα αυτό απασχολεί τελευταία και τις εισαγγελικές αρχές- θα πρέπει να υπάρξει εδώ και τώρα τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος.

Από την μια η «άναρχη εξάπλωση» του «επιχειρείν» και από την άλλη η έλλειψη οικονομικών κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες για την αναπαλαίωση των σπιτιών τους, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια πολλούς από τους μόνιμους κατοίκους του ιστορικού κέντρου, σε φυγή.

Σήμερα 100 είναι περίπου τα ετοιμόρροπα κτίσματα διάσπαρτα στην παλιά πόλη, τα οποία πολλές φορές αποτελούν «κίνδυνο - θάνατο» για τους ανυποψίαστους περαστικούς, με τον δήμαρχο Ρεθύμνου να τονίζει στην ΚΡΗΤΗ TV την ανάγκη να δοθεί άμεσα η δυνατότητα συντήρησης και αποκατάστασης τους εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να δημιουργηθούν ζώνες αμιγούς αστικής κατοικίας.

Το μείζον αυτό θέμα για το Ρέθυμνο συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση που έγινε μεταξύ των θεσμικών φορέων του τόπου.

(Φωτογραφία Αρχείου)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια