Διοίκηση νοσοκομείου Ρεθύμνου: «Η Παθολογική δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός»

Ρέθυμνο
Διοίκηση νοσοκομείου Ρεθύμνου: «Η Παθολογική δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kείμενο των 15 παραιτηθέντων γιατρών για την "άδικη και άτοπη δίωξη" της Ελένης Ιωαννίδου

Στο πλευρό της γιατρού Ελένης Ιωαννίδου που απειλείται με πειθαρχική δίωξη τάσσονται οι παραιτηθέντες γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ξεκαθαρίζοντας δεν συμφωνούν με το γεγονός ότι το θέμα οδήγησε σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του το Δ.Σ του νοσοκομείου απαντά πως η Διευθύντρια της Παθολογικής έσφαλλε με τη δημοσιοποίηση ενός "τελεσιγράφου ότι έκλεισε η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου" , ενέργεια για την οποία δεν ήταν εξουσιοδοτημένη.

Η ανακοίνωση των παραιτηθέντων γιατρών:

Αντιληφθήκαμε προς έκπληξη μας ότι η όλη κατάσταση όπως εξελίσσεται με αφορμή την ενέργεια της κ Ιωαννίδου, να έχει λάβει τις διαστάσεις κομματικής αντιπαράθεσης εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Παρά το ότι δεν επιθυμούμε την δημοσιότητα, οφείλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευση μας γι αυτήν την τροπή και να ξεκαθαρίσουμε ότι η παραίτηση μας πρωταρχικό σκοπό έχει την στήριξη της κ Ιωαννίδου, κυρίως όσον αφορά την επαπειλούμενη πειθαρχική της δίωξη την οποία θεωρούμε άτοπη και άδικη.

Η κ Ιωαννίδου είναι αξιόλογος άνθρωπος και επιστήμονας και το έργο της στο ΓΝΡ αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων μας. Οι ενέργειες της πάντα και τώρα αποσκοπούν στην ασφαλή και επαρκή περίθαλψη των συμπολιτών μας, κάτι για το οποίο παλεύουμε κι εμεις και διεκδικούμε μαζί της, ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για το νοσοκομείο μας.

Όλοι εμείς που έχουμε υποβάλλει την παραίτηση μας ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς -κομματικούς χώρους, αλλά κοινός μας στόχος είναι η διεκδίκηση για το πάντα ''παραγκωνισμένο'' νοσοκομείο του νομού μας.

Τα ονόματα των 15

Στουπής Ιωάννης ογκολόγος

Ζενιώδη Μαριλένα παθολόγος

Ιωαννίδου Ελένη παθολόγος

Μαρκάκης Χαράλαμπος εντατικολόγος

Σαμιώτης Ηλίας εντατικολόγος

Καμπουράκη Δέσποινα εντατικολόγος

Πεντάρη Αναστασία εντατικολόγος

Κυρίτση Αικατερίνη εντατικολόγος

Νταουντάκη Ειρήνη νεφρολόγος

Πάσσαμ Ανδρέας νεφρολόγος

Περυσινάκη Γαρυφαλιά νεφρολόγος

Παπαδάκη Παναγιώτα νεφρολόγος

Σαριδάκης Ιωάννης ακτινολόγος

Βρανάκης Γεώργιος χειρουργος

Νεονάκη Πελαγία παιδίατρος

Η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ρεθύμνου:

Η παθολογική κλινική, όπως και η κάθε κλινική δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός και ανήκει στους πολίτες του Ρεθύμνου

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε συνέχεια πρόσφατων ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη δυνατότητα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής του ιδρύματος, κρίνει αναγκαίο να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση την υφιστάμενη κατάσταση.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης της Διοίκησης, διαπιστώσαμε και αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου. Όλο το προηγούμενο διάστημα,  μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο,  η Διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεργασία με την 7η  Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης και ενημέρωνε τακτικά για αυτό τα αρμόδια όργανα και το προσωπικό.  Οι μέχρι σήμερα συντονισμένες προσπάθειες στελέχωσης του Νοσοκομείου έχουν οδηγήσει στην πλήρωση 11 μόνιμων θέσεων ιατρών, με 4 επιπλέον τοποθετήσεις να αναμένονται και με το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίζει και να προωθεί νέες και άγονες θέσεις για άμεση προκήρυξη αυτών στο προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα και κατά το προηγούμενο διάστημα στοχεύοντας στην επίλυση του ζητήματος ελλιπούς στελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής, αξιοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνατότητες που παρέχει τη δεδομένη στιγμή η ισχύουσα νομοθεσία όπως: πρόσληψη επικουρικού ιατρού, προκήρυξη 2 μόνιμων θέσεων επιμελητών Β για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον, άμεση επαναπροκήρυξη των 2 αυτών θέσεων σε ανώτερη βαθμίδα, δηλαδή 2 θέσεις Διευθυντών και επιπλέον 1 θέση Επιμελητή Α. Στην παρούσα προκήρυξη υπήρξε ενδιαφέρον μόνο για  την  μια θέση του Διευθυντή και οι υπόλοιπες θέσεις  που δεν καλύφθηκαν θα επαναπροκηρυχθούν άμεσα. Επιπλέον υπήρξε συνεργασία με ιδιώτη Ιατρό με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, άμεση πρόσληψη ειδικευομένων ιατρών που τη δεδομένη περίοδο αριθμούν τους 10 καλύπτοντας έτσι όλες τις οργανικές θέσεις, μετακίνηση μίας ιατρού υπαίθρου, και μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομεία παρακείμενων νομών, στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη στελέχωση της κλινικής.  Μέσω των συχνότατων συναντήσεων με τον Διοικητή του Νοσοκομείου και τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, οι ιατροί της  Κλινικής γνωρίζουν ότι δεν επαναπαυόμαστε αναζητώντας διαρκώς νέες πιθανές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Το υπό εξέταση ζήτημα όμως δεν αφορά στην υποστελέχωση ούτε στην λογοκρισία που σκοπίμως προσπαθούν κάποιοι να το αποδώσουν. Αφορά στις δημοσιεύσεις παράνομων αποφάσεων  προς τα ΜΜΕ, που περιέχουν αυτογνώμονες και καθ’ υπέρβαση δικαιοδοσίας τελεσιγραφικές ανακοινώσεις περί «σφραγίσματος» κλινικών, περί άρνησης νοσηλείας ασθενών κλπ., οι οποίες το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι κοινωνική αναστάτωση. Αφορά  μια μονομερή ενέργεια δημοσιοποίησης στα ΜΜΕ ενός τελεσιγράφου ότι  «έκλεισε» η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και δεν θα δέχεται ασθενείς,  χωρίς η Διευθύντρια να έχει το ρόλο, την αρμοδιότητα και την εξουσιοδότηση να το πράξει.  Η παθολογική κλινική, όπως και η κάθε κλινική, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ανήκει στους πολίτες του Ρεθύμνου.

Με δεδομένο ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη η Διοίκηση  ενημερώνει ότι θα συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία θεσμικής  συζήτησης όπως αυτή που θα διεξαχθεί με την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις της Διοίκησης θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28/1/2021.

Ψήφισμα συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, σε συνέχεια πρόσφατων ανακοινώσεων σχετικά με τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και τις παραιτήσεις γιατρών, που ακολούθησαν, οφείλει να πάρει θέση με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας. 

Αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί μία διένεξη ανάμεσα σε μέρος του ιατρικού προσωπικού και της διοίκησης. Μία διένεξη που τραυματίζει το νοσοκομείο μας. Μία διένεξη που αγγίζει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς αφορά ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενα και μια ακραία αντίδραση που οδήγησε στη συνέχεια τη διοίκηση σε δραστικές αποφάσεις, που όμως δημιουργούν ένταση στο προσωπικό, μιας και διακυβεύονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Θεωρούμε ότι η λύση πάντα έρχεται με τον διάλογο. Θεωρούμε, όμως, ότι βάση του διαλόγου είναι η ειλικρίνεια και η διαπιστωμένη καλή πρόσθεση από όλες τις πλευρές. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση του νοσοκομείου. Αντιλαμβανόμαστε και τιμούμε τον αγώνα τους για καλύτερες υπηρεσίες υγείας. 

Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε και την προσπάθεια της διοίκησης που μέσα σε λίγο χρόνο έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την στελέχωση του ιδρύματος. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η πίεση του προσωπικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του και μάλιστα στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας δημιουργεί κόπωση, άγχος, εργασιακό στρες και ενδεχομένως αυτό να οδήγησε τη Διευθύντρια της Παθολογικής να προβεί σε μία ενέργεια διαμαρτυρίας, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ως νόμιμη και κυρίως δεν προκύπτει ως αποδοτική και αποδεκτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας. 

Όπως αναφέρθηκε και σε σχετική δημόσια παρέμβαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργου Στεφανάκη, «παρακολουθούμε ως Ιατρικός Σύλλογος όσα συμβαίνουν και πιστεύω ότι αδικούν και την υπερπροσπάθεια των γιατρών, που ξέρουμε σε τι συνθήκες δουλεύουν. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα και περάσαμε από τη φάση των επικουρικών γιατρών, να έχουμε και την εμφάνιση μόνιμων γιατρών, με μία διοίκηση που από ό,τι ακούμε που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυταρχική ή ότι δε συνομιλεί με τους γιατρούς και δεν προσπαθεί προς την ΥΠΕ να πετύχει το καλύτερο. 

Μαζί έχουμε πάει στην ΥΠΕ απαιτώντας το ζητούμενο, δηλαδή την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, ακόμα και με κριτήρια όπως του διευθυντή ή ακόμα και με φωτογραφικές προκηρύξεις για το Ρέθυμνο, που ξεσήκωσαν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία. 

Γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βέβαια με το σταγονόμετρο, γιατί και αυτό που βγαίνει τώρα προς τα έξω δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για όποιον θέλει να έρθει να δουλέψει στο Ρέθυμνο. Για να είμαστε και ρεαλιστές δηλαδή. Πως θα ξεκινήσει ένας γιατρός από την Αθήνα, έστω και για θέση διευθυντή, να έρθει να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα;». 

Σε αυτήν την κατεύθυνση υιοθετούμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Ανεξάρτητα από την προσφορά του καθένα στο ίδρυμα την οποία τιμούμε, δε νομιμοποιείται κανείς να προάγει παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω. Ένα βήμα αποκλιμάκωσης και λογικής. 

Εν όψει της σύσκεψης, προτείνουμε τη δέσμευση των εμπλεκομένων πλευρών στη βάση της εξεύρεσης λύσης για το καλό του νοσοκομείου. Προτείνουμε ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης οι υπό παραίτηση γιατροί να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους και να δεσμευτούν δημόσια σε ένα πλαίσιο υιοθέτησης της προσπάθειας της Διοίκησης για τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής και όλων των κλινικών, συνεχίζοντας να συμβάλουν στην στελέχωση του νοσοκομείου και να συμμετέχουν με θεσμικά υπεύθυνο και κυρίως με γόνιμο τρόπο σε όλες τις διαδικασίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Παράλληλα, ζητούμε από τη Διοίκηση να ενημερώσει δημόσια για τον σχεδιασμό της αναφορικά με τη στελέχωση και για τα βήματα που έχουν γίνει και να ανακαλέσει την προκαταρκτική διαδικασία κατά της κας Ιωαννίδου, εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο συνεργασίας». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News