«Τρέχουν να θωρακίσουν» πληγείσες περιοχές στο Ρέθυμνο

Κρήτη
«Τρέχουν να θωρακίσουν» πληγείσες περιοχές στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την θεομηνία του Νοεμβρίου

Το «πράσινο φως» για την διευθέτηση τριών μεγάλων ρεμάτων -δύο ανατολικά του Ρεθύμνου και ένα στα νότια του νομού- έδωσε η περιφέρειας Κρήτης, η οποία δέσμευσε πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία περιοχών που επλήγησαν από την θεομηνία του Νοεμβρίου.

Οι μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης -που θα «τρέξουν» με την διαδικασία του κατεπείγοντος- αφορούν στις περιοχές του Πλατανιά, της Πηγής, αλλά και του Πλατύ στον δήμο Αγίου Βασιλείου, ώστε την επόμενη φορά να μην παραδοθούν στην μανία της φύσης κατοικίες, δρόμοι και τουριστικά καταλύματα.

Στις 10 Νοεμβρίου οι εικόνες από την πρωτοφανή θεομηνία που κατέγραψε η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV έκοβαν κυριολεκτικά την ανάσα. Ρέματα και ποτάμια του Ρεθύμνου υπερχείλισαν από τα ορμητικά νερά της βροχής με τους αυτοδιοικητικούς να τρέχουν και να μην φτάνουν, αλλά και τους πολίτες να δίνουν για μέρες μάχη με τα λασπόνερα.

Δύο μήνες μετά, η περιφέρεια Κρήτης -μέσω της οικονομικής της επιτροπής- έδωσε το τελικό «Ok» για την άμεση εκπόνηση μελετών, ώστε να «τρέξει» με την διαδικασία του κατεπείγοντος η αντιπλημμυρική θωράκιση τριών, σε πρώτη φάση, περιοχών στο Νομό Ρεθύμνου. Πρόκειται για περιοχές που βρέθηκαν στο «κόκκινο» τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι μελέτες -ύψους 3 εκατομμυρίων 100 χιλιάδων ευρώ- για την διευθέτηση ρεμάτων, αφορούν στο ρέμα του Πλατανιά, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου 300 χιλιάδων ευρώ, στο ρέμα Ξεριά Πηγιανού, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και στο ρέμα του Πλατύ στον δήμο Αγίου Βασιλείου, προϋπολογισμού, 800 χιλιάδων ευρώ.

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα της 10ης Νοεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες υλικές ζημιές με καταστροφές υφιστάμενων τεχνικών ομβρίων, διαβρώσεις εδαφών και κατολισθήσεις πρανών, για τις οποίες αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας ενδέχεται να παρασύρουν πληθώρα παραρεμάτιων κατοικιών, οδών, τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών εγκαταστάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή της δήλωση η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την Μαίρη Λιονή, οι μελέτες αυτές στοχεύουν σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και ορθής διαχείρισης των υδάτων ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 «Με τις μελέτες αυτές θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω θέματα, ενώ θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα χέρια τόσο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, όσο και των εμπλεκόμενων Δήμων για να κάνουμε τις στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία και την ορθή διαχείριση των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον περαιτέρω κίνδυνοι».

Σε επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας θα ακολουθήσουν δεσμεύσεις πιστώσεων και για τους υπόλοιπους ποταμούς και ρέματα σε διάφορες άλλες περιοχές του Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News