Ρέθυμνο

«Πράσινο φως» για το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαλέτα - Σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικό έργο

Τη δημοπράτηση του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας», προϋπολογισμού 4.395.000,00 €, ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον ένα πολύ σημαντικό έργο για τον βόρειο νομό Ρεθύμνου, που συζητιέται εδώ και περίπου μια 10ετία!

Ο λόγος για το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαλέτα Ρεθύμνου, ένα έργο προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί προσεχώς μετά το “πράσινο φως” της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για ένα έργο που κεντρίζει το ενδιαφέρον, μιας και δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή σε όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού Ρεθύμνου. Σίγουρα μιλάμε για ένα έργο με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, που θα δώσει “ανάσα” στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας.

Το έργο δρομολογείται σε στενή συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνου, του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου. Το πολύ θετικό είναι ότι έχει εξασφαλισμένο το ζήτημα της χρηματοδότησης, μιας και έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020”. Οπότε όλοι οι οιωνοί είναι θετικοί, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα και σε μερικά χρόνια να δούμε να φιγουράρει το σχεδιαζόμενο αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαλέτα, μερικά χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου.

Αναλυτικότερα, τη δημοπράτηση του έργου “Αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας”, προϋπολογισμού 4.395.000,00 €, ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης.

Το εν λόγω έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020”, θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ύστερα από σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Ρεθύμνου και το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας και περιλαμβάνει τα απαραίτητα εξωτερικά και εσωτερικά λιμενικά έργα για τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, την ανάπλαση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη, καθώς και του γενικού φωτισμού και ύδρευσης του αλιευτικού καταφυγίου.

Ο χαρακτήρας του λιμένα θα είναι κυρίως αλιευτικός. Αποτελεί μικρής κλίμακας λιμενική εγκατάσταση, η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Στον χερσαίο χώρο του παραλαμβάνονται και διακινούνται αλιεύματα, τα οποία προέρχονται από τις παράκτιες και υπερπόντιες δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν, ο λιμενίσκος χαρακτηρίζεται ως αλιευτικό καταφύγιο.

Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου με την κατασκευή προσήνεμου μόλου μήκους 118,50 μ. και υπήνεμου μόλου μήκους 170,85 μ., καθώς και παραλιακών κρηπιδωμάτων μήκους 155 μ. Επίσης, διαμορφώνεται λιμενολεκάνη επιφάνειας 6 στρεμμάτων. Το αλιευτικό καταφύγιο θα εξοπλιστεί με δέστρες και κρίκους πρόσδεσης, καθώς επίσης θα επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών θα κατασκευαστεί δίκτυο πυρόσβεσης, ηλεκτροδότησης και θα τοποθετηθούν φανοί ναυσιπλοΐας. Η υφιστάμενη οδός πρόσβασης θα επεκταθεί και στον χερσαίο χώρο του καταφυγίου θα τοποθετηθεί οικίσκος πληροφόρησης του κοινού. Το καταφύγιο θα εξοπλιστεί με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και γερανό ανέλκυσης σκαφών.

Ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στη Σκαλέτα Ρεθύμνου άνοιξε τον περασμένο Μάιο, με την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό χρήσεων γης της περιοχής.

Η σχετική ΚΥΑ για τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης εντός της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου Σκαλέτας στο Ρέθυμνο υπογράφτηκε τότε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν χερσαίους χώρους προσωρινής εναπόθεσης και διακίνησης φορτίων από και προς τα αλιευτικά σκάφη, θρησκευτικό χώρο, χώρο πρασίνου, εσωτερική οδοποιία, χώρο στάθμευσης, διοικητικές υπηρεσίες, κοινόχρηστες τουαλέτες, χώρο Η/Μ, αποθηκευτικό χώρο, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης και υποδομές καταλοίπων και αποβλήτων.

Ικανοποίηση Μαρίας Λιονή

Λύνεται το προβλήματα ελλιμενισμού των σκαφών

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή εξέφρασε την έκδηλη ικανοποίησή της για την έγκριση της δημοπράτησης, επισημαίνοντας σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που οι κοινές προσπάθειες ετών, Περιφερειακής Ενότητας, Δήμου Ρεθύμνου και κυρίως του Λιμενικού Ταμείου, είχαν αίσια κατάληξη. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας. Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της περιοχής, που για πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε και προκαλούσε δυσχέρεια σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την αλιεία».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια