Ολικό «λίφτινγκ» στο ανάκτορο του πρίγκιπα Γεωργίου

Ρέθυμνο
Ολικό «λίφτινγκ» στο ανάκτορο του πρίγκιπα Γεωργίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ευρώ

Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως νομαρχιακό μέγαρο που τα τελευταία χρόνια στεγάζει τις υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας στο Ρέθυμνο. Όμως το εμβληματικό αυτό κτίριο της Σοχώρας, το οποίο αποτελεί ένα από τα ιστορικά μνημεία της πόλης -που οικοδομήθηκε κατά το 1845- δεν είναι άλλο από το Ανάκτορο του πρίγκιπα Γεωργίου, καθώς το 1898 χρησιμοποιήθηκε ως έκτακτη κατοικία του Ύπατου Αρμοστή της Κρήτης.          

Από τον χρόνο της οικοδόμησής του μέχρι και σήμερα το κτίριο έχει αλλάξει πολλές φορές χρήση, ενώ αρκετές είναι και οι παρεμβάσεις που έχει δεχτεί για να αντέξει στο πέρασμα των χρόνων. Το τελευταίο διάστημα η περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να αναβαθμίσει ενεργειακά το εν λόγω ιστορικό μνημείο που στεγάζει τις υπηρεσίες της, με τον Σταύρο Αρναουτάκη να τονίζει ότι εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ευρώ για τον σκοπό αυτό.           

Η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο υπεγράφη ήδη και τα έργα που θα γίνουν περιλαμβάνουν παρεμβάσεις από την στέγη και τα πορτοπαράθυρα μέχρι θερμομόνωση και υγρομόνωση του κτιρίου.          

Παράλληλα όπως τόνισε η Μαίρη Λιονή υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη για την στατική επάρκεια του κτιρίου της αντιπεριφέρειας, η οποία μόλις εξασφαλίσει το πράσινο φως από το ΚΑΣ, θα ξεκινήσει και αυτό το έργο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.           

Για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της αντιπεριφέρειας, θα πρέπει να ξηλωθεί η υπάρχουσα στέγη και να ξαναφτιαχτεί από το μηδέν. Αυτό προυποθέτει καλές καιρικές συνθήκες, δηλαδή, προγραμματίζεται να γίνει τους θερινούς μήνες, ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας.           

Σε ότι αφορά τέλος στο έργο της στατικής επάρκειας, οι εργασίες που θα ξεκινήσουν από θεμέλια του κτιρίου, προϋποθέτουν την «μετακόμιση» των μισών υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας, στις άλλες μισές που στεγάζονται στην απέναντι πτέρυγα και αντίστροφα, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, προβλέπει την εκτέλεση εργασιών για δύο χρόνια.        

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News