Φονικό στα Ανώγεια: Ξυπνούν μνήμες από τη δολοφονία του Μανόλη Στρατάκη

Κρήτη
Φονικό στα Ανώγεια: Ξυπνούν μνήμες από τη δολοφονία του Μανόλη Στρατάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται η δίκη για το φονικό στα Ανώγεια

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα η υπόθεση της δολοφονίας του άτυχου Μανόλη Στρατάκη, που τον Απρίλιο του 2017 είχε συγκλονίσει την κοινωνία των Ανωγείων.

Η δίκη επρόκειτο να γίνει στις 15 Οκτωβρίου, όμως το δικαστήριο, αξιολογώντας το αίτημα συνηγόρου της οικογένειας Στρατάκη για διακοπή λόγω απουσίας βασικού μάρτυρα, αποφάσισε την αναβολή, γεγονός μάλιστα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά των δύο κατηγορουμένων, που έκαναν λόγο για άθλιες μεθοδεύσεις.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τέσσερις αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Στο εδώλιο θα καθίσει ο 23χρονος δεύτερος ξάδελφος του θύματος, που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, και ο 55χρονος πατέρας του, ο οποίος είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και για τα αδικήματα της οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής. Η αρχική ποινή για τον νεαρό κατηγορούμενο ήταν 37 χρόνια, εκτίσιμα τα 25, ενώ το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Τρίτος κατηγορούμενος είναι ένας εκ των αδελφών του Μανόλη Στρατάκη, 32 ετών, που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του βασικού κατηγορούμενου.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Κομισόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης του τρίτου κατηγορούμενου, ζήτησε διακοπή με το αιτιολογικό ότι η απουσία συγκεκριμένου μάρτυρα ήταν ουσιαστική. Πρόκειται για κάτοικο των Ανωγείων που έχει μεσολαβήσει για να κοπάσει η οργή και η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο οικογενειών. Πηγές υποστηρίζουν πως ο “σασμός” δεν πέτυχε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Ακόμη και βοσκοτόπια άλλαξαν χέρια, με πρωτοβουλία κατοίκων των Ανωγείων, για να μη γειτνιάζουν τα βοσκοτόπια των δύο οικογενειών.

Πεπεισμένοι ότι η προηγούμενη αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας δεν ήταν τυχαία, αλλά ότι μεθοδεύτηκε, είχαν εμφανιστεί οι συνήγοροι υπεράσπισης των βασικών κατηγορουμένων. Στο Εφετείο, οι συνήγοροι υπεράσπισης του 23χρονου βασικού κατηγορούμενου και του 55χρονου πατέρα του θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι κατά την αιματηρή συμπλοκή στα Ανωγειανά όρη, τον Απρίλιο του 2017, και οι δύο ήταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής, κάτι που είχε απορρίψει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Μάλιστα, όπως δήλωσε πριν από δύο μήνες ο συνήγορός τους κ. Γιώργος Κοκοσάλης, με το νέο ποινικό κώδικα το “ταμείο” μπορεί να είναι πολύ χαμηλό και εξατομικευμένο. «Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν σε πρωτοφανείς συνθήκες επίθεσης εναντίον της ζωής τους. Αμύνθηκαν. Έδρασαν σε κατάσταση πανικού. Δεν είναι εύκολο να σε πυροβολούν έντεκα φορές. Αυτό φοβάται η πολιτική αγωγή. Σου λέει, δύο ακόμα μήνες, να τους έχουμε ακόμα στη φυλακή», είπε μεταξύ άλλων, εξηγώντας πως ξεκάθαρα θα επιχειρηθεί μείωση της αρχικής ποινής.

Όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο, τα μέτρα ασφαλείας σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων αναμένεται να είναι δρακόντεια.

(Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News