Ρέθυμνο

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Στάση εργασίας την Τρίτη - Ζητούν ανοιχτά σχολεία

Διαμαρτύρονται ενάντια στον προϋπολογισμό

Ενάντια στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται την Τρίτη τίθενται τα μέλη της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιούν εργασίας από τις 12.00  π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. και ταυτόχρονα διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ στη 1 το μεσημέρι.

Παράλληλα, αυτό που ζητούν είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας-Παιδείας-Ασφάλισης.

Η ανακοίνωσή τους:

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι

Με πρόσχημα τις «έκτακτες συνθήκες» η κυβέρνηση εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή επίθεση θέλοντας να ισοπεδώσει κατακτήσεις δεκαετιών: το νομοσχέδιο Βρούτση που προωθεί την 10ωρη εργασία, αύξηση απλήρωτων υπερωριών και διευκόλυνση των απολύσεων, ενώ καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργία, ο προϋπολογισμός του 2021 που προβλέπει μειώσεις των δαπανών σε υγεία και παιδεία, η καταπάτηση θεμελιωδών και συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων από το καθεστώς αστυνομοκρατίας, διώξεων, συλλήψεων και προστίμων.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες για τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους.  Οι  μειώσεις των δημόσιων δαπανών φτάνουν τα 2,148 δις ευρώ. Τα κρατικά κονδύλια για την Δημόσια Υγεία, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων περικόπτονται κατά 572 εκατ. Ευρώ, φτάνοντας στα 4.2δις έναντι των 4.8δις του 2020. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκτινάσσει κατά 62% τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, από 3.4δις ευρώ το 2020 στα 5.5δις το 2021. Μαζί με την Υγεία οι δαπάνες για την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση μειώνονται ακόμα περισσότερο οδηγώντας σε  νέες περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στα ασφαλιστικά ταμεία, νέα λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Παράλληλα, οι δαπάνες για τη Δημόσια Εκπαίδευση για μια ακόμα χρονιά βρίσκονται σε νέο ιστορικό χαμηλό με νέα μείωση -1,17% σε σχέση με πέρυσι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στα ακραία δεξιά και νεοφιλελεύθερα δόγματά της, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να ενισχύσει τα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, με περισσότερα τμήματα και λιγότερα παιδιά στις αίθουσες. Αντί να πάρει μέτρα για ανοιχτά- ασφαλή σχολεία,  η κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική των λουκέτων, καταδικάζοντας στην αμάθεια μια ολόκληρη γενιά παιδιών, τη μάσκα και το παγουρίνο, την απάτη της “τηλεκπαίδευσης”

Παράλληλα, στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής το ΥΠΑΙΘ προωθεί το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική εκπαίδευση, καταργεί τους αιρετούς από τα υπηρεσιακά συμβούλια και φέρνει προσλήψεις από το παράθυρο από διευθυντές εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνει το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. Η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021, θεωρείται απαράδεκτη από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού κλάδου. Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση αντί να προσδιορίζουν τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία συζητάνε το πότε θα ανοίξουν, προετοιμάζοντάς μας ουσιαστικά για ένα παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων – ανοιγοκλείσιμο στην καλύτερη περίπτωση – μονιμοποιώντας και νομιμοποιώντας την ΕΞΑΕ.

Όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει η «τηλεκπαίδευση» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Η ΕΞΑΕ εντείνει και αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες, παράγει ένα τοπίο αποκλεισμών, ελέγχου και διάλυσης, καταργεί τις βασικές προϋποθέσεις της μάθησης ως ζωντανής διαδικασίας αφομοίωσης των εννοιών και ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών σε όλα τα διδασκόμενα αντικείμενα και επιστημονικά πεδία και αποδυναμώνει κάθε παιδαγωγική λειτουργία και συνεργατική διάσταση της ζωντανής σχέσης εκπαιδευτικού – μαθητή.

Το ΥΠΑΙΘ ξεκίνησε αρχικά πιέζοντας τους εκπαιδευτικούς να καταχωρούν τις απουσίες κατά την διάρκεια της καραντίνας στο my school –κι ας κατέρρευσε την πρώτη βδομάδα το ίδιο το σύστημα, συνέχισε απαιτώντας να προχωρήσει κανονικά η ύλη, χωρίς καμία ανακοίνωση περικοπής της και εμμένοντας στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και, ξεπερνώντας κάθε όριο, στις 9 Δεκεμβρίου εξέδωσε νέα εγκύκλιο για την e-βαθμολόγηση και e-εξετάσεις των έγκλειστων μαθητών!

 Με αυτήν την αντιπαιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθητών ολοκληρώνεται ο βασικός τους στόχος: με πρόσχημα την πανδημία να καθιερωθεί πάση θυσία η ΕΞΑΕ ως ισότιμη εκπαιδευτική διαδικασία με τη δια ζώσης : πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα, ύλη, απουσίες, τεστ, διαγωνίσματα, βαθμοί, ενημέρωση γονέων, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι

Αν δεν υψώσουμε φωνή τώρα, όταν ανοίξουμε, το σχολείο όπως το γνωρίσαμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν θα υπάρχει. Η καθολικότητα, η υποχρεωτικότητα της φοίτησης, η δωρεάν παροχή χώρου και εργαλείων ως υποχρέωση του κράτους, η ενιαία πρόσβαση που δεν απαιτεί τίποτα άλλο εκτός από την παρουσία σου ακυρώνονται, ενώ παράλληλα θα έχει μεταβληθεί με δραματικά αντιδραστικό τρόπο ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού. Όλα όσα χαρακτηρίζουν μια δημόσια δωρεάν παιδεία θα έχουν αποδομηθεί και θα τα έχει υποκαταστήσει η ατομική ευθύνη.

Μια ολόκληρη γενιά θα έχει μείνει αγράμματη, εθισμένη στην εικονική πραγματικότητα, θα έχει οδηγηθεί στην απομόνωση και την κατάθλιψη, θα έχει αποκτήσει μια στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας και του κόσμου.

Απαιτούμε :

 • Ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, με μικρά τμήματα, το πολύ 15 μαθητών, έστω εκ περιτροπής (ή με βάρδιες)
 • η κυβέρνηση να διαθέσει επιπλέον κονδύλι ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών, γιατρών και νοσηλευτών (και στα σχολεία)
 • να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ για όλους μέσω της συνταγογράφησής τους
 • ιχνηλάτηση και συχνή απολύμανση των σχολείων
 • χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ
 • Καμία αξιολόγηση των μαθητών με κλειστά σχολεία, σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης
 • Αξιολόγηση και βαθμοί, μόνο στη δια ζώσης εκπαίδευση.
 • Δεν καταχωρίζουμε απουσίες μαθητών στο my school σ’ αυτές τις συνθήκες.
 • Η διαδικασία της τηλε-διδασκαλίας δεν μπορεί να καταγραφεί ως διδαχθείσα ύλη, επιβάλλεται η επανάληψή της μετά το άνοιγμα των σχολείων.
 • Δραστική μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης από τώρα όλων των μαθημάτων και, ιδίως, των πανελλαδικώς εξεταζόμενων. Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων.
 • Άμεση κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για τηλε-«εκπαίδευση» και κάμερες.
 • Κάτω τα χέρια από το εργασιακό μας ωράριο. Δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασή του.

Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας-Παιδείας-Ασφάλισης

Να μπει Τέρμα στην καταστολή και την περιστολή των ελευθεριών

Την Τρίτη 15/12, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, κλείνουμε τις οθόνες  και απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Προκηρύσσουμε στάση εργασίας 12.00  π.μ. – 2.00 μ.μ.. Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην  ΔΔΕ στη 1 το μεσημέρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια