Κοινωφελείς δράσεις στο Ρέθυμνο: Οι δημότες σε υψηλή προτεραιότητα, σε καιρό κρίσης

Ρέθυμνο
Κοινωφελείς δράσεις στο Ρέθυμνο: Οι δημότες σε υψηλή προτεραιότητα, σε καιρό κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι δράσεις και υπηρεσίες

Η προϋπάρχουσα θετική εμπειρία κοινωνικών πρωτοβουλιών και εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο της καθολικής καραντίνας, ενθάρρυναν το Τμήμα Παιδείας και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Δρ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες τους με θεσμικούς φορείς και υπηρεσίες, οργανωμένες συλλογικότητες και ιδιώτες, με σταθερό προσανατολισμό και στόχο την ουσιαστική εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων δημοτών.

Η κατά διαστήματα ενημέρωση των συμπολιτών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, λόγω του αναπόφευκτα στοχευμένου της χαρακτήρα αλλά και της εξάρτησης της από τις δυνατότητες πρόσβασης των δημοτών στην πληροφορία, μοιραία έφερε το χαρακτηριστικό της αποσπασματικότητας. Προκειμένου λοιπόν να έχουν οι δημότες, ως οι κύριοι αποδέκτες και οι άμεσα ωφελούμενοι από τις δράσεις αυτές, συνολική εικόνα για το περιεχόμενο τους, ώστε να κάνουν χρήση όσων ταιριάζουν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους, κρίθηκε αναγκαία η ομαδοποίηση και παράθεση τους στην παρακάτω αναφορά:

  • Ολοήμερη, 7 μέρες την εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των ευάλωτων πολιτών (28310 55243) για ενημέρωση σχετικά με την πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα, παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, ιατρικές συμβουλές σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς, και ικανοποίηση βασικών καθημερινών αιτημάτων.
  • Σταθμοί Παροχής Έκτακτης Βοήθειας σε τρεις θέσεις ώστε να καλύπτονται γεωγραφικά όλες οι περιοχές της πόλης και των προαστίων (τηλ: 28310 51199, 27800, και 26070 ) αντίστοιχα.
  • Ιστοσελίδα στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Ρεθύμνης (www. rethymno.gr, Βλ. Ενότητα Δήμος- Παιδεία Δια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα

«Μένουμε Σπίτι» στο https://www.rethymno.gr/municipality/menoumespiti/menoumespiti.html όπου, καθημερινά αναρτώνται πρωτότυπες προτάσεις των βρεφονηπιοκόμων - παιδαγωγών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Ρεθύμνης για δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών.

  • Παροχή κυρίως γεύματος με διανομή κατ’ οίκον, σε καθημερινή βάση, σε όλους τους ωφελούμενους του ΚΗΦΗ Ρεθύμνου.
  • Κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο υποστηρίζουν ανιδιοτελώς, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, φροντιστήρια της πόλης και ιδιώτες εκπαιδευτικοί. Ήδη φοιτούν δωρεάν 90 συνολικά μαθητές που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.
  • Ανοιχτή βιβλιοθήκη στο Κέντρο Νέων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη όπου 500 και πλέον τίτλοι δημοφιλών βιβλίων είναι στη διάθεση των δημοτών για δανεισμό για όσο διάστημα η δημόσια βιβλιοθήκη και τα βιβλιοπωλεία παραμένουν κλειστά.
  • «Καλάθια αλληλεγγύης» για τη συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας και ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στα σχολεία, με τη συνεργασία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ρεθύμνου και Συλλόγων Γονέων των σχολικών μας μονάδων.
  • Διαδικτυακή γυμναστική σε μικρές ομάδες γυναικών από πτυχιούχους καθηγητές φυσικής αγωγής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μαζική Άθληση και Γυναίκα».
  • Διαδικτυακές συναντήσεις Σχολών Γονέων.

Τα παραπάνω προγράμματα είναι ενεργά και προσφέρονται ήδη στους συμπολίτες.

Η παραπάνω αναφορά άλλο στόχο δεν έχει παρά την ενημέρωση των συμπολιτών για τις δυνατότητες να συνδράμουμε στη δύσκολη αυτή συγκυρία σε ζωτικά και καθημερινά τους προβλήματα αλλά στη δημιουργική απασχόληση και παραγωγική διάθεσης του χρόνου τους, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος, μένοντας σπίτι, παραμένοντας ασφαλείς, δίνοντας τον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον για να τους προσκαλέσει να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για απασχόληση.

Μαζί θα βρίσκουμε κάθε φορά της λύση, και, σε πείσμα των συνθηκών, θα διατηρούμε την ποιότητα ζωής μας σε όσο γίνεται πιο υψηλά επίπεδα.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News