Ρέθυμνο

Προβληματισμός για το 2ο lockdown: Οι Ρεθυμνιώτες… δε μένουν στο σπίτι - Τι δείχνουν οι θερμικές κάμερες

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου παρουσιάζει δεδομένα - «φωτιά»

Προβληματισμός επικρατεί στο Ρέθυμνο με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για το 2ο lockdown.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τις θερμικές κάμερες καταγραφής του κυκλοφοριακού φόρτου επί της Οδού Πορτάλιου, παρατηρήθηκε ότι ι μετακινήσεις που γίνονται κατά το 2ο καθολικό lockdown είναι… οι διπλές από ότι στο 1ο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Με αφορμή αναφορές στον τοπικό Τύπο που ισχυροποίησαν και τις δικές μας εμπειρικές διαπιστώσεις σχετικά με την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους του Ρεθύμνου παρά την ισχύ των έκτακτων μέτρων καθολικής καραντίνας (Lockdown), ο Δήμος Ρεθύμνης προέβη στην αξιοποίηση των μετρήσεων των θερμικών καμερών που επιβεβαιώνουν – δυστυχώς - τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS, ο Δήμος Ρεθύμνης προμηθεύτηκε κι εγκατέστησε θερμικές κάμερες καταγραφής του κυκλοφοριακού φόρτου, σε κομβικά σημεία της πόλης.

Προχώρησε λοιπόν στην ανάλυση των κυκλοφοριακών δεδομένων που αφορούν την οδό Εμμανουήλ Πορτάλιου δεδομένου ότι είναι οδός ευρείας κυκλοφορίας και διπλής κατεύθυνσης για να μελετήσει συγκριτικά, τη διαφορά στις μετακινήσεις των πολιτών κατά την εφαρμογή της καθολικής καραντίνας του προηγούμενου Μαρτίου, με αυτές της περιόδου που διανύουμε.

Ειδικότερα , η συγκριτική μελέτη των δεδομένων αφορούσε τη χρονική περίοδο δύο εβδομάδων (την εβδομάδα που προηγήθηκε του καθολικού lock down και την εβδομάδα εφαρμογής του ) κατά το μήνα Μάρτιο (7-23/3) και κατά την περίοδο 31 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου

Παρακάτω, λοιπόν, παρατίθενται τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από τις σχετικές αναλύσεις των κυκλοφοριακών δεδομένων, κατά τις προαναφερθείσες περιόδους:

 

Μάρτης

Νοέμβρης

Πριν το lockdown

Καθολικό lockdown

Πριν το lockdown

Καθολικό lockdown

Μέσος όρος

ημερήσιων μετακινήσεων

16.178

6.603

19.047

12.185

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι κατά την περίοδο του περασμένου Μαρτίου οι ημερήσιες μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 60% ενώ η ποσοστιαία μείωση των μετακινήσεων κατά τον μήνα που διανύουμε, παρότι βρισκόμαστε σε καραντίνα, είναι μόλις 35% . Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν διπλασιασμό των μετακινήσεων κατά τον Νοέμβριο συγκριτικά με το Μάρτιο. Οι ενδείξεις εκτός από ανησυχητικές, προκαλούν και απορίες δεδομένου ότι παρότι τα σχολεία είναι κλειστά οπότε θα περίμενε κανείς αισθητή μείωση των μετακινήσεων, η διαφορά στον αριθμό τους κατά το μερικό και το καθολικό Lockdown του Νοεμβρίου, είναι ελάχιστη.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνονται αναλυτικότερα τα ημερήσια κυκλοφοριακά δεδομένα.

Ελπίζουμε η ενημέρωση αυτή, να αποτελέσει αφορμή προβληματισμού και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες στην κατεύθυνση της απαρέγκλιτης τήρησης των υγειονομικών μέτρων και αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων που ενισχύουν τη διασπορά του κορωνοϊού.»

(Φωτογραφία INTIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια