Αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων που απεβίωσαν – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Κρήτη
Αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων που απεβίωσαν – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ποια είναι η διαδικασία υποβολής

Σε ανακοίνωση προχώρησε το ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης εργαζομένων και συνταξιούχων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρεθύμνου ( κατάλληλο για ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά θέματα), για τα αναδρομικά κληρονόμων θανούντων συνταξιούχων:

«Ενημερώνουμε τους κληρονόμους των συναδέλφων συνταξιούχων που απεβίωσαν από 11/6/2015 μέχρι 31/10/2020 και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξή τους με βάση τους νόμους 4051 & 4093/2012 κατά το 11μηνο : Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, ότι μέχρι 17/12/2020 πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ με τα στοιχεία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών  που έχουν παράνομα παρακρατηθεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Ενημερώνουμε τους κληρονόμους των συναδέλφων συνταξιούχων που απεβίωσαν από 11/6/2015 μέχρι 31/10/2020 και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξή τους με βάση τους νόμους 4051 & 4093/2012 κατά το 11μηνο : Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, ότι μέχρι 17/12/2020 πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ με τα στοιχεία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών  που έχουν παράνομα παρακρατηθεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

  1. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά  με τους προσωπικούς κωδικούς του TAXIS την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020.

          Τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή της αίτησης για τον καθένα κληρονόμο είναι:

  • Προσωπικοί Κωδικοί TAXIS
  • ΑΜΚΑ
  • ΑΜΚΑ ανήλικων τέκνων του θανόντος συνταξιούχου (εάν υπάρχουν).
  • Φωτοτυπία του βιβλιαρίου της Τράπεζας με τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού
  • Κινητό Τηλέφωνο
  • Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (E-mail)
  • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του θανόντος συνταξιούχου.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον καθένα είναι:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.
  • Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

 Εάν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά  τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

  1. ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ: Εάν δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να επισυνάψουν στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News