Βουτηγμένη στα λασπόνερα η «επόμενη ημέρα» στο Ρέθυμνο - Ποταμός «σήκωσε» συθέμελα σπίτι

Ρέθυμνο
Βουτηγμένη στα λασπόνερα η «επόμενη ημέρα» στο Ρέθυμνο - Ποταμός «σήκωσε» συθέμελα σπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός Ρεθύμνου

24 ώρες μετά, οι δρόμοι στέγνωσαν και η στάθμη του νερού στα ποτάμια υποχώρησε. Όμως, τα λασπόνερα που κάλυψαν σπίτια και περιουσίες, αλλά και οι καλλιέργειες και τα ζώα που χάθηκαν στα νερά, καθώς και οι υποδομές που διαλύθηκαν, είναι η σκληρή εικόνα της επόμενης ημέρας στο Ρέθυμνο.

Στο νομό Ρεθύμνου - που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - αρχές και πολίτες σηκώνουν και πάλι τα μανίκια για να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η πρωτοφανής κακοκαιρία.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι στους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου κυρίως πήγαν στις περιουσίες τους για να καθαρίσουν και να αποκαλύψουν το μέγεθος των καταστροφών. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός σπιτιού που η δύναμη του Αρκαδιώτη ποταμού που υπερχείλισε, το σήκωσε συθέμελα, αλλάζοντας του κυριολεκτικά θέση. Άλλοι πάλι με σκούπες και λάστιχα έβγαζαν τα λασπόνερα ακόμα και από τους δρόμους. 

Το μεσημέρι στο Πέραμα Μυλοποτάμου το κυβερνητικό κλιμάκιο, που άκουσε την αγωνία κατοίκων και αρχών, υποσχέθηκε διαδικασίες εξπρές για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών. Θοδωρής Λιβάνιος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Λυκουρέντζος κάλεσαν τις αρχές του Ρεθύμνου να κάνουν μια αναλυτική καταγραφή των ζημιών και να στείλουν τους φακέλους στα υπουργεία για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επιχορήγησής τους και για τα έργα υποδομών που πλέον δεν υπάρχουν. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σύνολο του νομού είναι κυρίως το αγροτικό δίκτυο που πλέον εξαφανίστηκε από τον χάρτη, με τους αρμόδιους υπουργούς να δεσμεύονται ότι το πρόγραμμα «Τρίτσης» θα είναι σωτήριο. 

Στο Ρέθυμνο πάντως και μέχρι νεοτέρας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην γέφυρα Αλεξάνδρου Χάνι, στην γέφυρα του Αρκαδιώτη ποταμού στον Σταυρωμένο και στην περιοχή του Καμπανού στο εκκλησάκι Αγ. Αντρέα.

{Φωτογραφία: intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News